52

Руското ембарго върху хранителните продукти може да бъде свалено за Гърция, Кипър и Унгария, заяви руският земеделски министър Николай Фьодоров, цитиран от Дойче веле.

Министърът допълни, че това едва ли ще се случи на започващата днес среща между гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и руския президент Владимир Путин, но въпросът е бил разглеждан и вероятно ще бъде обсъждан по време на визитата на Ципрас в Москва.

На 3 март Гърция изпрати до Руската санитарна служба (Росселхознадзор) писмо с искане редица гръцки стоки да бъдат изключени от режима на ембаргото за селскостопанска продукция, въведено от Москва. Атина поиска да ѝ бъде разрешено да внася в Русия стоки като праскови, киви, риба и морски продукти, припомня ТАСС.

По-рано министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев заяви, че Москва ще търси възможности за смекчаване на ембаргото спрямо Гърция и Унгария, които не противоречат на нормите на Световната търговска организация (СТО). След това Росселхознадзор посочи, че планира от 6 април да започне проверки на животновъдни предприятия в Гърция, Кипър и Унгария, за да ускори започването на внос от тези страни в случай на отмяна на ембаргото.

ТАСС съобщи вчера, че на 20 април руски инспектори ще започнат

проверки на предприятия в Гърция и Унгария, заинтересовани от доставки на продукти от животински произход на руския пазар.

Във всяка страна 10 дни ще работят по две групи руски експерти, които ще проверят по около 20 компании в страна.

Ограничителният режим, въведен от Русия, е в сила до 8 август 2015 г. Миналата година Москва забрани вноса на ключови групи храни от Европейския съюз, Канада, САЩ, Норвегия и Австралия.

Вчера, позовавайки се на неназован руски правителствен източник, в. „Комерсант“ писа, че по време на посещението на Ципрас е възможно

Русия да предложи на Гърция намаляване на цената на природния газ, а също и заеми.

„Ние сме готови да обсъдим въпроса за намаляване на цената на природния газ за Гърция“, казал същият източник.

В замяна Русия щяла да поиска достъп до гръцко недвижимо имущество. В тази връзка се припомня, че през 2013 г. „Газпром“ се е опитал да се сдобие с мажоритарния пакет от акции на гръцката газова компания ДЕПА, но се е оттеглил, тъй като не получил достатъчно гаранции за финансовото състояние на компанията.

Посещението на Ципрас в Москва е основна тема за гръцките медии. В. „Катимерини“ цитира казаното от него, че това посещение е шанс за рестартиране на гръцко-руските отношения. В. „Етнос“ отделя място на предупреждението, отправено от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц към гръцкия премиер да не нарушава линията на ЕС що се отнася до санкциите срещу Русия. Няма нищо странно във визитата на Ципрас в Москва, заавява пред Блумбърг гръцкият зам.-министър на външните работи Евклидис Цакалотос. Той пояснил, че Атина не е променяла ориентацията си и че тя остава към Европейския съюз и еврозоната.

Анализатори коментират, че Атина очаква от тази визита на Ципрас в Москва укрепване на гръцко-руските отношения и че акцентът ще падне също и върху участието на Гърция в новия руския енергиен проект, газопровода „Турски поток“.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@