0

Конкурсът за sms поезия се организира за трета поредна година. Предишните години участваха повече от 900 души, които изпратиха 2800 стихотворения.

И тази година председател на журито е Любомир Левчев. Членове са Миглена Николчина, Георги Господинов, Петър Първанов, Тома Марков.

Най-добрите стихотворения ще бъдат издадени в книга, която ще бъде представен на 6 юни в рамките на Салона на изкуствата в Националния дворец на културата.

В регламента на конкурса няма почти никакви ограничения. Единственото, което се препоръчва, е текстовете да са кратки. Всеки автор може да участва в конкурса с колкото иска стихотворения.

"Магията на sms поезията все още не е разгадана, но със сигурност я има. Вероятно това е голямата интимност на тази поезия. Винаги стигаш много бързо до обекта на своите чувства. Това е абсолютната интимност. С конкурса обаче се получи втората магия - това разсекретяване на дълбоката интимност. Чрез този конкурс херметичната поезия се отваря за всички", казва Любомир Левчев в интервю за Теодора Каролеева от Дарик радио.

Според него по принцип поезията има закон за краткостта и винаги му се подчинява. "Темите на поезията са неизчерпаеми. От всичко може да се направи поезия, смятаха сюрреалистите. Обаче все пак след толкова векове съществуване на поезията оказа се, че вечните теми наистина са вечни - любовта, смъртта... Въпреки своята свръхмодерност sms поезията си остава вярна на вечните закони", казва поетът.

Който иска да участва в конкурса за sms поезия може да изпраща текстовете си на кратък номер 1713 за абонати на Мтел. За абонатите на другите мобилни оператори телефонът е 0886 33 44 66. Важно условие е в началото на sms-а с главни букви да се изпише заглавието на стихотворението (ако има такова), както и името на автора. Sms - и могат да се изпращат до 14 май.

Първият конкурс беше спечелен от Петър Чухов.

През 2005 г. победи Едвин Сугарев. Едно от стихотворенията му беше:

смъртта е вишня
цъфнала е в бяло

ела под бялата й сянка
отдъхни

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@