0

В енелина Попова, кореспондентът на Българското национално радио в Стара Загора е носител на наградата за гражданска доблест "Паница" за 2007 г.

Разследванията на работещата за програма "Хоризонт" журналистка са по най-острите проблеми на живота на града и района - опазването на околната среда, тъмните страни на приватизацията и пр.

Почетна награда журито на наградата присъди на капитана далечно плаване Никифор Герчев, основател на неправителствената организация. "БУЛСАР", сдружение за спасяване на човешки живот по море, която организира широка мрежа доброволци.

Носител на почетна награда е и отец Иван Иванов за създадения от него дом за сираци край Нови Хан. Той извършва истинска апостолска дейност в подкрепа на деца в затруднено положение и техните родители, каза Димитър Паница при обявяването на наградата.

По думите на дарителя в лицето на отец Иван се вижда надеждата православната църква да се обърне към истинските обществени проблеми.

Наградата за гражданска доблест "Паница" е учредена от фондация "Свободна и демократична България", за да продължи и развива постигнатото през 1994 -2004 г. с добилите висок обществен и професионален авторитет журналистически награди "Паница".

Наградата се присъжда от създаден с дарение на Димитър Паница  фонд към Настоятелството на Нов български университет.

Тя е за личности, които служот за достоен пример за обществено поведение и които с дейността си последователно и трайно утвърждават ценностите на високия обществен морал и почтеност, на активната и самоотвержена гражданска позиция, на обществения диалог, хумънизъм и толерантност.

"Това не са само красиви, празни думи", казва Димитър Паница. "Наистина има такива хора сред нас и усилието те да бъдат открити и насърчавани си струва, отбеляза той. В България всеки ден се случват позитивни неща, далеч от жълтите павета и далеч от първите страници на вестниците".

Преди година първи носител на наградата за гражданска доблест стана кинорежисьорката Малина Петрова, председател на Фондация "Утре", която работи с деца в неравностойно положение.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@