2

Б ългарката Константина Кунева е била залята със сярна киселина от двама неизвестни мъже в Атина в понеделник срещу вторник.

Тя е била приета в много тежко състояние в болница "Евангелисмос". Засегнати са лицето, ръцете и гърбът й и има опасност да изгуби зрението си, съобщават Кафене.инфо и БНР.

Кунева е секретар на Атинския съюз на чистачите и домашните помощници. Според зам.-председателя на организацията Васо Тцуни българката е била нападната, докато се е прибирала след работа в квартала Ано Петралона. Двамата нападатели са били в кола.

По думите на Тцуни през последните дни Кунева е получила сериозни заплахи за живота си заради синдикалната й дейност, насочена срещу работодатели, неосигуряващи работниците, както и работата на черно.

Преди около година гръцкият вестник "Елефтеротипия" е публикувал интервю с българската гражданка във връзка с подготвяните тогава промени в гръцката здравно-осигурителна система.

От него става ясно, че тя е от седем години в Гърция, заедно с 68-годишната си майка и 11-годишния си син, и работи като чистачка в метростанцията в атинския квартал Маруси за 560 евро на месец. Работното й време било от 5.30 до 23.30 ч.

Българката се обявява също против изваждането на чистачите от списъка с вредни и опасни професии в Гърция.

Леви партии заклеймиха нападението срещу Кунева, обвявайки го за "нечуван опит за убийство в Гърция". Те искат от правителството и полицията да открият извършителите и поръчителите на опита за убийство на българката.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@