0

П роф. д-р Ивайло Търнев е носител на Наградата за гражданска доблест "Паница" за 2008 г.

Журито е оценило последователната професионална и гражданска отдаденост на изтъкнатия специалист на идеята за осигуряване на равнопоставеност при достъпа на маргинализирани слоеве от етническите малцинствата до системата на общественото здравеопазване.

Проф. Търнев е разработил и осъществил програми за изследване на генетични заболявания сред ендогамни малцинствени общности, за профилактика и лечение на туберкулоза, на онкологични и други социално значими заболявания.

Въвел е фигурата на здравния медиатор като нова професия в социалната работа, високо оценена от международни експерти като "добра практика" с препоръка да се развие и в други страни.

Организирал е над 100 обучителни семинара в 55 общини, вследствие на което са назначени над сто здравни медиатора.

Наградата за гражданска доблест "Паница" е учредена от фондация "Свободна и демократична България", за да продължи и развие постигнатото през 1994 -2004 г. с добилите висок обществен и професионален авторитет журналистически награди "Паница".

Наградата се присъжда от създаден с дарение на Димитър Паница фонд към Настоятелството на Нов български университет (НБУ).

Лауреатите на Наградата са личности, които служат за достоен пример за обществено поведение и които с дейността си последователно и трайно утвърждават ценностите на високия обществен морал и почтеност, на активната и самоотвержена гражданска позиция, на обществения диалог, хуманизъм и толерантност.

Проф. Търнев е третият носител на наградата за гражданска доблест. През 2006 г. неин лауреат стана кинорежисьорката Малина Петрова, а през 2007 г. - журналистката Венелина Попова.

Тази година почетна награда журито присъди на Минчо Спасов - Председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание - за смелостта, решителността и динамизма, с които постави във фокуса на работата на Комисията някои от най-острите обществени проблеми като противодействието на организираната престъпност и необходимите реформи в работата на МВР, успя да преодолее негласни съпротиви и да постигне обществено значими резултати.

С почетна награда е отличена и Мария Александрова от гр. Твърдица, която със скромните си лични средства поема в продължение на много години отговорността за отглеждането и възпитанието на дете, останало без родители.

Наградата за 2008 г. беше присъдена от жури в състав: д-р Желю Желев, Боряна Димитрова, Валентин Чиликов, Валери Запрянов, Георги Господинов, проф. Ивайло Знеполски, Меглена Кунева, Михаил Иванов и Хари Харалампиев.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@