0

Б ившият шеф на сръбската Държавна сигурност Йовица Станишич в продължение на осем години е бил основният агент на американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) в Белград.

Американските спецслужби са предоставили секретни документи до Международния трибунал за военни престъпления в Хага, които доказват тази връзка, съобщава вестник "Лос Анджелис Таймс". В момента бившият агент №1 на Сърбия е обвиняем.

От документите става ясно, че началникът на тайната полиция е предоставял секретни документи на САЩ. Според изданието той е бил вербуван още през 1992 г., когато е сключил договор с ЦРУ.

"Една нощ през 1992 г. в парка Топчидер в сръбската столица Станишич се срещнал с офицера от ЦРУ Уилям Лофгрен и двамата сключили договор, за който никой не е знаел. В продължение на осем години той бе основният агент на ЦРУ в Белград", разказва "Лос Анджелис Таймс".

Според вестника Йовица Станишич е бил "човек с лош поглед и лоша репутация, защото е работил за спецслужбите на Слободан Милошевич".

"Лофгрен е имал нужда от помощ, защото ЦРУ не е знаело какво да прави с Югославия, когато там избухна гражданската война. Управлението безуспешно се опитваше да се добере до информация, когато започна войната в Босна и Херцеговина.

По време на разходки с кораби и в тайни квартири Станишич и Лофгрен са разменяли тайни информации за функционирането на режима на Милошевич. Той е предал и точна информация за мястото, където се намират заложниците на НАТО, и е помагал на оперативните работници на ЦРУ".

След като е бил изправен пред съда в Хага Йовица Станишич е поискал съдействие от своите американски приятели. Лофгрен, който в момента е пенсионер, съобщи, че ЦРУ е предоставило документ на трибунала, от който става ясно, че сърбинът "е направил много добри неща".

"Ако оставим обвинението настрана, може да кажем, че този човек направи много неща за спиране на войната и установяване на мир в Босна", твърди Лофгрен.

Йовица Станишич ръководеше сръбските специални служби от 1992 до 2000 г. Той се смяташе за един от най-приближените хора на Слободан Милошевич.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@