41

Според показания на Калоян Йорданов, дадени пред съдия от Софийски градски съд, Сретен Йосич и Янко Попов - Туцо са разговаряли за убийството на Бойко Борисов.

Това стана ясно от протокол от разпит, прочетен по делото "Килърите" днес.

Разговорът е станал в дома на Йосич в Белград, като на него са присъствали и двама приближени на сърбина с прякори Новац и Струя, както и свидетелстващият Йорданов.

Сретен Йосич бе арестуван в България през 2003 г., когато главен секретар на МВР бе Бойко Борисов, и предаден при невероятни мерки за сигурност на властите в Холандия, където той бе търсен за убийството на двама големи наркодилъри. През 2005 г. Борисов спря участието си в предизборната кампания, като тогава се предполагаше, че решението, с което бяха ограничени публичните му изяви, е взето заради сигнала за подготвено покушение срещу него, получен в дипломатическата ни служба в Белград.

Според казаното от Калоян Йорданов, Туцо е бил човекът на Йосич в България. Те са били толкова близки, че Попов е поставил на мобилния си телефон снимка, на която са прегърнати.

Йорданов е присъствал и на разговори между двамата, на която са дискутирани неуредени финансови отношения между Христо Ковачки и Сретен Йосич.

Янко Попов възнамерявал да възложи убийството на човека на Ковачки в Сърбия - Борислав Георгиев, когото наричали Атома, на Боби Кърпата. При това се говорело за изключително голяма сума за изпълнение на мократа поръчка - до 2 млн. евро.

След като видял във вестник информация за едно от убийствата, кое точно Йорданов не можал да се сети, Йосич казал "Браво. Така се прави".

Според свидетелските показания, Янко Попов е разпределял мокри поръчки, а Петър Стоянов - Сумиста получавал от Попов и разпределял мокри поръчки.

След прочитане на показанията, Янко Попов даде частично обяснение, в което заяви, че не е имало срещи между него, Петър Стоянов и Калоян Йорданов, както и такива в Сърбия, за които последният говори.

Подсъдимият Попов отказа да отговаря на въпроси на прокуратурата, свързани с частичното обяснение.

Петър Стоянов направи искане за очна ставка между Янко Попов и Калоян Йорданов, но прокурор Стефка Якимова заяви, че то е неоснователно. Съдът ще се произнесе по-късно по него.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@