2

З аседанието на Надзорния съвет на Здравната каса, планирано за днес, се провали заради липса на кворум, съобщи Dariknews.bg.

Причината е, че от КТ „Подкрепа" взеха решение техния представител Тома Томов да напусне заседанието.

Пред медиите Томов аргументира постъпката си с несъгласието "топката да се прехвърля отново в Здравната каса" и с политизирането на проблема с бюджета на касата.

Надзорният съвет на институцията трябваше да заседава извънредно след като преди ден от Здравното министерство изпратиха писмо до касата, в което поискаха изготвяне на пакет от мерки, които да обосноват нуждата от повече пари за здраве.

Според КТ "Подкрепа" по процедурата, която трябва да се извърви, за да се стигне до актуализация на бюджета на НЗОК, всичко е направено още до 23 юни 2014 г., когато на заседание на Надзорния съвет на НЗОК е приет анализ на стабилността на системата и проектозакон за промяна на бюджета на касата.

Томов заяви, че недоумява защо здравние министър тепърва очаква предложения за бюджета на НЗОК.

По тази причина от КТ „Подкрепа" не сметнали за необходимо да участват в заседанието.

В декларация на лидера на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, изпратена до премиера, министъра на здравеопазването, управителя на касата, председателите на парламентарните групи и медиите се казва, че още при разглеждането на проектобюджета в Надзора на НЗОК, представителят на КТ "Подкрепа" е изразил позицията на конфедерацията, че този бюджет не може да покрие очакваните разходи и че следва да се предвиди актуализация в средата на годината, поради което не го е и подкрепил.

На заседание на НСТС на 29 октомври 2013 г. позицията на конфедерацията също е недвусмислена и това е една от причините да напусне НСТС, пишат от КТ "Подкрепа".

Според д-р Тренчев до ден днешен нито министърът на здравеопазването, нито правителството като цяло са посочили друг вариант за допълнителни средства в бюджета на НЗОК, освен възможността за актуализация.

По думите на синдикалния лидер е изключително изненадващо, че в този момент МЗ очаква от НЗОК каквито и да е предложения за мерки, при положение че от ноември 2013 г. до днес Надзорът на НЗОК е изложил и изпратил на министъра на здравеопазването поредица от предложения за мерки.

По-рано в лична позиция Константин Тренчев остро осъди поведението на ДПС и БСП и смята, че двете политически сили трябва да понесат отговорност за ситуацията в Здравната каса.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@