Народното събрание отмени решението си за Пеевски като шеф на ДАНС
Народно събрание   
Източник: Георги Димитров - Бруно
361

Нардоното събрание отмени решението си за назначаване на Делян Пеевски като шеф на ДАНС.

За това гласуваха 128 души, без въздържали се и без гласували "против". В залата не присъстваха депутатите от ГЕРБ, които заявиха, че напускат парламента и ще се върнат само за гласуването на Изборния закон.

От парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че ПГ на ДПС ще пита Конституционния съд за казуса с депутатското място на Пеевски след назначаването му за шеф на ДАНС и отмяната на решението днес. Лидерът на БСП Сергей Станишев пък се извини на членовете и симпатизантите на БСП.

Аз искам да отправя думи на извинение, лично извинение към моята парламентарна група,

към членовете и симпатизантите на БСП, каза Станишев при обсъждането на отмяната на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. "ПГ на Коалиция за България подкрепи решението за избор на Пеевски с огромно вътрешно колебание и съпротива. Направи го като знак на доверие към мен като лидер на групата и към решението на Пламен Орешарски. Това е голям урок за мен лично. Искам тези хора, които звънят на нашите народни представители и изразяват възмущение, да не го правят пред тях, аз нося отговорност", заяви Станишев.

"Искам ясно да заявя, че това предложение беше направено с най-чисти мотиви, за да се постигнат истински резултати, а не да се имитира дейност. Ще постигнем тази цел, сигурно ще е по-трудно, заради политическата грешка, която направихме. Когато биеш организираната престъпност, когато разкриваш злоупотреби, няма как да бъдеш обичан, но със сигурност залагаш главата си. Колко са готови да направят това и да изложат и своето семейство на риск?", коментира Станишев.

ГЕРБ искат да яхнат протестите за своя политическа употреба и да се върнат на бял кон във властта, заяви Станишев в декларация от парламентарната трибуна. По думите му това е декларация срещу лицемерието, тъй като днес, когато България се намира в тежка, кризисна ситуация и предстои да се обсъдят спешните мерки, предложени от правителството, ПГ на ГЕРБ отсъстват от зала.

Pеванш търсят Бойко Борисов и Цветан Цветанов, заяви Станишев. Все повече информации идват за това, че ГЕРБ се опитват да променят характера на протестите и исканията на протестиращите, констатира той. Отсъствието на ГЕРБ не ме изненадва, но съм възмутен от мотивите, заяви Станишев. ГЕРБ отивали при гражданите, кой го прави - хора, които газеха четири години като валяк всяка проява на независимо мнение, всяка гражданска инициатива и всеки протест, които управляваха чрез страх и репресии, те ще се разширяват към гражданското общество, коментира лидерът на БСП. Колко нелепо и колко нахално, възкликна той.

Парламентарната група на ДПС ще пита КС какъв е статутът на Пеевски,

каза лидерът на ДПС Лютви Местан. Местан каза в кулоарите на парламента, че Пеевски ще изчака решението и тогава ще се знае дали остава в парламентаи дотогава няма да участва в работата на Народното събрание и няма да получава възнаграждение. Това било решението на ПГ на ДПС.

Политическата отговорност на ДПС се измерва освен в съучастието ни в предложението за решение за отмяна на решението за избирането му; освен във факта, че ще подкрепим занапред избор на председател на ДАНС в нарочно разписана, прозрачна процедура, и в нещо трето, което е най-важното: наблюдаваме тенденция - справедливят искрен, естествен протест на българските граждани да се използва за тясно политически цели, за реализиране на стратегия за бърз реванш на бившите управляващи, каза лидерът на ДПС от трибуната.

Според него нямаме съмнение, че

казусът Пеевски не е първопричината за протестите, а само един повод, и след приключване на този казус, ще се търсят други поводи за протестите.

ПГ на ДПС и г-н Делян Пеевски имат съзнанието, че чрез личността на г-н Пеевски се реализира добре премислена стратегия за използване на справедливия протест на българските граждани за бърз реванш. Затова днес ние предлагаме нещо много ясно и конкретно. Оттук нататък въпросът е какво се случва с г-н Делян Пеевски, връща ли се той в НС или не, каза лидерът на ДПС.

Аз няма да правя анализ на този конституционен казус, макар че ПГ на ДПС сме достатъчно категорични и единни, както отива на една партия, която и занапред ще подкрепя кабинета.

Българската общественост трябва да бъде абсолютно убедена в конституционната екзактност на крайното решение на казуса, ние заявяваме - ще се обърнем към Конституционния съд с питане - какъв е статутът на г-н Делян Пеевски, каза Местан.

"Казусът Пеевски постави нови стандарти

пред всички политически партии, изведе нови критерии и днес заявявам, че тези критерии не могат да се прилагат избирателно. Политиката не търпи двойните стандарти и избирателното отношение. Оттук нататък всеки един от нас ще държи поведение съответно на начина, по който днес ние предлагаме да се реши казусът Пеевски. Ще се държи всеки един политик доблестно, за да има нужда от този катарзис, за да се случи катарзисът. Ако съпругата ми работи в търговско дружество с държавно участие, ще трябва да излезем тук и да заявим конфликт на интереси.

Ако се разглежда закон за изменение на закона за ДАНС и съпругата ни случайно без подходящо образование е на висока заплата в ДАНС, този, който ще дава акъл как да изглежда законът, ще излезе и ще заяви конфликт на интереси. Така ще бъде, защото са прави протестиращите български граждани да ни наложат нови стандарти за хигиена в процеса на номиниране и избиране на политици, на отговорни държани длъжности и служби", категоричен е Местан.

Споpед него оттук нататък българската политика минава през своето чистилище и затова не само следваща кандидатура на Орешарски за председател на ДАНС, но всяко назначение или всяко решение за избиране, което ще се вземе оттук нататък и този, и следващите издания на законодателния орган, ще трябва да се случат по процедура, достатъчно прозрачна и в един задължителен диалог със структурите на гражданското общество.

"Когато ни се раздават оценки от последната морална инстанция, че не сме поставили на публично обсъждане кандидатурата за председател на ДАНС, включително и от страна на президента, аз от тази трибуна ще го питам. Г-н президент, вие сам изпълнихте ли препоръката, която отправяте към парламентарните групи в НС. Някой и с някого съгласувал ли е например назначаването на ген. Драгомир Димитров за директор на НРС. Аз не си спомням тази кандидатура да е била разисквана, съгласувана или когато назначава държавният глава един от охранителите било на Борисов или Цветанов за началник на НСО, при това след един изключително грозен позорящ България опит за покушение, за което отговорността на НСО е повече от очевадна", подчерта Местан.

Йордан Цонев от ДПС пък поиска обяснения от президента Росен Плевнелиев за това, което се случвало около него.

Решението, което взехме преди няколко дни, беше абсолютно недопустимо,

заяви народният представител от Коалиция за България Георги Кадиев. "Това, което направихме, изтри усилията на стотици хиляди хора в рамките на няколко години. Присъдата ще я издаде обществото", заяви Кадиев.

"Стоях на "Позитано" 20, за да гледам хората в очите. Видях доста агресия, доста омраза. Видях обаче хора, които не виждат смисъла от това, което правим.

Протестът не е нещо за три дни,

ще бъде завинаги, може да организиран в рамките на няколко секунди за всяко решение, което взимаме", каза Кадиев, който снощи излезе и опита да говори с хората от протестното шествие, спряло пред централата на БСП.  Тогава обаче той бе полят с вода и замерян с тоалетна хартия и бутилки.

"Дано парламентът, отменяйки решението, което взе в края на миналата седмица, да започне по-дълбок катарзис, който да даде надежда на българското общество и да насочи неговата основателна критична оценка в посока, която да реши проблемите на България, заяви от парламентарната трибуна Янаки Стоилов.

"Няма да коментирам острата и разбираема обществена реакция към решението на парламента. Подкрепям отмяната на това решение.

Ние се изправяме пред въпроса за откритостта в политиката,

за действителните интереси, които я движат. Колкото повече доближаваме политиката до масовите интереси на обществото, толкова по-голям шанс има тя да възкръсне. Хората са критични към институциите, защото дълги години те се отдалечаваха от общественото мнение. Някои от политическите сили още не са разбрали тази главна задача. Това е истинският въпрос, който българският парламент трябва да реши, подчерта той.

"Поставиха се въпроси как да има откритост и управляемост на процесите. Може ли държавата да регулира икономиката, без да знае къде отива голяма част от печалбите, как те се използват и как влияят на общественото мнение?

Ще искаме пълна и конкретна информация за държавните средства в държавни фирми и ведомства, в кои банки са, колко и при какви условия са предоставени тези пари", каза още Стоилов.

Ако успеем да създадем доверие в българските граждани за тези мерки, има шанс България да излезе от блатото на прехода, добави той.

Коментари 361
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

361 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 3 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 6 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 7 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 7 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 8 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 8 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 9 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 9 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 9 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 9 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 10 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 10 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 10 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове