Нови правомощия на Цацаров минаха на първо четене в НС
Източник: БГНЕС
5

П арламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), който дава на прокуратурата право да се меси в сделки без съдебна санкция.

Според доклада на Правната комисия на НС със законопроекта се цели да се даде възможност на прокурора да предявява искове и да бъде страна в гражданското съдопроизводство за защита на интересите на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особената закрила на закона.

Вносители на законопроекта са Цветан Цветанов от ГЕРБ, Валери Симеонов от Патриотичния фронт (ПФ), Четин Казак от ДПС, Красимира Ковачка от БДЦ и Стефан Кенов от БДЦ.

В гласуването в пленарна зала участваха 151 народни представители, от които 119 бяха "за", 15 - "против", а 17 се въздържаха.

От ГЕРБ 67 депутати подкрепиха промените, а един се въздържа. От "БСП лява България" 12 бяха "за", трима бяха против, трима се въздържаха. От ДПС 14 депутати бяха "за". От Реформаторския блок 10 бяха против, двама се въздържаха. От Патриотичния фронт 12 депутати бяха "за". От БДЦ 8 бяха "за". От "Атака" петима бяха "за", един - "против", а двама се въздържаха. От АБВ девет депутати гласуваха с "въздържал се".

Цветанов обяви, че оттегля предложението главният прокурор или негов заместник да може да спира финансови операции или сделка с имущество за срок от 48 часа

След гласуването на промените в ГПК той обяви, че оттегля проектопромените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) се оттеглят, тъй като желаните цели могат да бъдат постигнати и с предложенията между първо и второ четене на ГПК.

В рамките на дебатите по законопроекта от Реформаторския блок (РБ) заявиха, че ще гласуват против и възразиха срещу начина, по който се внасят промените - "на коляно", "без дебати". Съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев заяви, че е "недопустимо подобно пожарно законодателство да влиза в ГПК или в НПК, защото засяга неограничен брой казуси с непредвидими последици".

Според Кънев прокуратурата няма капацитет да се включва във всички граждански дела, в които абстрактно е засегнат някакъв публичен интерес. "Прокуратурата изобщо не се справяше, когато трябваше да се явява по всички административни дела. Мъкнаха се едни прокурори, които не бяха прочели нищо от делото, мънкаха, никой не им обръщаше внимание", коментира той.

Според него, ако промените се приемат ще са необходими нови назначения, увеличение на разходите, рязко сваляне на нивото на прокуратурата. Няма кой да се явява по тези дела, предупреди той.

Вместо да реформираме прокуратурата, от което има огромна нужда, вместо да й помогнем да си изпълнява присъщите функции, ние й хвърляме един огромен набор от функции, които тя няма капацитет и интегритет да изпълнява, заяви Кънев.

Колегата му от РБ Петър Славов отбеляза, че не разбира как предложените промени ще помогнат да се реши казусът с КТБ и да се върнат парите. Според депутата законопроектът "страда от сериозни пороци". Славов предложи вместо на прокуратурата, да се дадат правомощия на министъра на финансите. От РБ поискаха в пленарната зала да бъде поканен главният прокурор, който да изрази позиция по предлаганите промени. Главният прокурор обаче не дойде в залата.

Парламентът беше обвиняван в това, че е гумен печат на изпълнителната власт, в последните две седмици има три законопроекта, изработени от съдебната власт, ще се превърне ли Народното събрание в гумен печат на съдебната власт, попита Атанас Атанасов от РБ.

Депутатът от "Атака" Явор Нотев заяви, че законопроектът има много правно-технически несъвършенства и не е готов за пленарната зала. На път сме да приемем недоразумение, коментира той. Нотев припомни, че в последните години от "Атака" са предлагали точно такива промени, свързани с прокуратурата, но различни мнозинства в парламента са ги отхвърляли.

Янаки Стоилов от "БСП лява България" заяви, че групата подкрепя промените, с които се връщат правомощия на прокуратурата в случаи, в които е застрашен държавният интерес

По думите му тези правомощия са били отнети през 1997 г., в навечерието на приватизацията, която е нанесла големи финансови щети. Четин Казак от ДПС отбеляза, че групата ще подкрепи законопроекта, защото е необходимо да се защити държавният интерес.

През годините се нагледахме на безброй примери, в които други държавни институции не успяваха да защитят държавния интерес, пример за това е приватизацията, каза той. По думите му законопроектът не е конюнктурен и не е свързан само с казуса КТБ.

От Патриотичния фронт заявиха, че подкрепят промените, но са необходими корекции на текстовете.

Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, текстовете, даващи право на главния прокурор да спира финансови операции или сделки с имущество за срок от 48 часа, ще бъдат вкарани в Закона за съдебната власт

Между първо и второ четене на промените в ГПК ще бъдат предложени сериозни корекции. Срокът за предложения между двете четения беше намален на три дни, обясни той.

Текстът ще бъде включен в преходните и заключителните разпоредби на ГПК, където могат да се правят изменения в други закони. Така тази поправка ще бъде вкарана в Закона за съдебната власт през преходните и заключителни разпоредби на ГПК, стана ясно от обяснението на Кирилов.

Усилено се обсъжда и възможността "за успокоение на обществото" в промените в ГПК да се запише и текст, който да даде възможност и на финансовия министър, и на главния прокурор заедно да спират сделки в интереса на държавата. "Може единият да предлага на другия въпросната мярка, за да има някакво успокоение в обществото", обясни Кирилов.

 

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности