562
Оа азувано е досъдебно производство срещу неизвестния художник, който пребоядиса Паметника на съветската армия, съобщи за Дарик радио районният прокурор на София Александър Налбантов.

Производството е за хулиганство, а за подобно престъпление законът предвижда до две години затвор или пробация. Ако престъплението е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или се отличава с изключителен цинизъм или дързост, е възможно лишаване от свобода до пет години.

 

В 8.30 ч. утре ще започне изчистването на Паметника на Съветската армия, съобщи началникът на отдел "Контрол по рекламата" в Столичния инспекторат Иво Пенев. Ще бъде почистен изцяло основния постамент, въпреки че с боя е изрисувана само едната страна.

Цялостното почистване на паметника ще струва 840 лева

с ДДС, като е избрана най-ниската предложена оферта.

Барелефите ще се почистят с биоразградими материали. По тази технология вече се почистиха няколко фасади на обществени сгради в столицата.

Част от барелефите на паметника на Съветската армия в Княжеската градина бяха оцветени под мотото "В крак с времето" в нощта на петък срещу събота. Войниците от Съветската армия бяха обрисувани като герои от американските комикси.

Боядисването на  паметника е вандализъм, друг е дебатът дали този акт има художествена стойност, каза министърът на културата Вежди Рашидов днес пред журналисти.

Рашидов подчерта, че паметникът е общинска собственост и затова не е редно да взима активно отношение, защото има разделение на властите.

От чисто човешка гледна точка обаче според него, това е углавно престъпление.

"Никъде по света това не е позволено.

Не можеш да посягаш на каквото и да е. Друг е дебатът дали той е необходим или не е необходим. Друг е дебатът дали има художествени качества, но в случая в момента имаме един вандализъм", каза Рашидов.

Министърът коментира, че искаме или не искаме, 50 години България е живяла в социализъм и това е част от историята ни. "Ако някое поколение си мисли, че ще го изтрие с гумичка, това не е необходимо.

Германия не махна руския танк в центъра на Берлин
,

Австрия не махна... Ние сме единствените, които ги води някаква разрушителна сила. Не се прави така. Има си органи, има власт има държава. Не може всеки, който се събужда сутринта, да кепази държавата", добави той.

Младежите от БСП поискаха столичният кмет Йорданка Фандъкова да постави охрана на всички исторически паметници в София.  Младежите с леви убеждения днес по традиция почистиха Паметника на Съветската армия.

"Вандализмът, който цари в София, не показва европейската част и столицата на България", коментира Симеон Славчев от младежкото обединение. Според него паметникът не бива да бъде местен, защото е един от символите на София.

От 1993 г. действа спогодба между България и Русия за взаимно опазване на историческите паметници.

"Никъде в света паметниците не се охраняват с жива сила, а се залага на интелигентни системи за видеонаблюдение", обяснил пред "Труд" зам.-кметът по сигурността на София Иван Сотиров.

Камери щели да се монтират


в градинката на НДК, Южен парк, Градската градина и в Борисовата при възможност, пише изданието. Система за видеоохрана щяло да има и на Руски паметник, на монумента на Патриарх Евтимий и сградата на нотариата, която също е паметник на културата.

Младежкия съюз на СДС (МСДС) заяви днес в декларация, че липсата на памет за българската история винаги е била основна заплаха за демократичните ценности и за свободата; комунистическият режим в България никога не бива да бъде забравян, а поуките му трябва да се знаят и от младите поколения.

Паметникът на Съветската армия е част от тази памет - монумент на начина, по който в България се налага жесток и недемократичен режим и свидетелство за 45 годишната подмяна на истинската история, заявяват от МСДС.

Младежкият съюз изразява  разочарование, че повече от 20 години не е проведен истински разговор за начина, по който този паметник да се превърне в част от модерното развитие на София, запазвайки своята историческа стойност.

"Преди дни неизвестен художник предложи по-добър вариант: паметникът да остане там, където е, но да се промени неговото послание. Ние от МСДС заставаме зад тази идея - нека той да спре да бъде обект на идеологическо използване и да се превърне в част от съвременна София, запазвайки своето историческо значение", се казва в декларацията.

МСДС предлагат на Столична община да влезе в крак с времето и да превърне болшевишкия паметник в съвременно произведение на изкуството
.

Лична позиция относно градската среда нарече случилото се Николай Тодоров-Ник, създател на първата българска марка за алтернативна мода и организатор на осмото издание на Графити феста, което се проведе пред НДК в края на септември  2010 г.

Пред Агенция "Кросс" той коментира, че в случая не трябва да се търси подтекст и да се противопоставят американски и екссъветски герои. По-скоро забавната част е от гледна точка на едно нетрадиционно оформление на градската среда.

"Рисунката е цветна и вниманието е фокусирано върху Супермен. Едва ли идеята е някакъв подтекст. По-скоро имаме доста смело изразяване на лично мнение, лична позиция относно градската среда. Едва ли идеята е да се търси провокация, а да се влиза в някакви дълбоки политически тълкувания няма нужда", казва той.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@