4

Н а 76-годишна възраст, след продължително боледуване почина композиторът Александър Йосифов, предаде БНР. 

Той е дългогодишен професор в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" и в Нов български университет, с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност.

Роден на 12 август 1940 г. в София, в изявено музикантско семейство, той е възпитаник на Държавната музикална академия в София, в класовете на професорите Панчо Владигеров, Константин Илиев и Жени Ковачева.

Александър Йосифов е автор на повече от 1500 музикално-сценични произведения, симфонични концерти, на камерна и хорова музика за деца, на хорови, естрадни песни, на над 300 обработки на народни песни и танци, а също така и на текстови творби, на авторски либрета за детски опери, съавторства за оперни либрета, текст за оратория и за детски музикален цикъл. Той създава над 600 естрадни песни, изпълнявани от Лили Иванова, Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Емил Димитров, Борис Гуджунов, Васил Найденов, Орлин Горанов, Бисер Киров, дует "Ритон" и др. "Всички те са мои деца. И гледам на тях с цялата си любов. Обичам си ги", споделя композиторът. Сред хитовете му са песните "Боянският майстор", "Молба", "Реквием", "Не си родена ти", "Синева", "Алеята на влюбените" и др. Особено плодотворно е сътрудничеството му с поета Павел Матев.

Носител е на 20 награди от конкурси за  композиция в България, Япония, Италия, Гърция, Полша, Германия, Чехия, Русия, Турция, Бразилия. Два пъти е носител на наградата „Златен Орфей“.

Бил е Председател на Националния съвет за музика към Министерството на културата, дългогодишен директор на „Балкантон“, президент на Виенския клуб в София.

Многобройни са наградите, на които е носител за своята музикално-обществена дейност  у нас и в чужбина, сред които почетния знак „Златен век“ – печат на Симеон Велики (2014).

Поклонението ще се състои на 29 ноември, вторник, от 14.00 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“ в София.

Поклон пред паметта му!

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@