Плевнелиев: Да говорим открито за проблемите
Росен Плевнелиев   
Източник: БГНЕС
93

Н аболелите за нацията проблеми могат да се решат само тогава, когато бъдат ясно посочени, когато не ги замитаме, и тогава, когато говорим открито пред обществото.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването в София на инициирания от него дебат за пазарната икономика, в който се включиха 230 граждани.

Като източници, от които се обогатява олигархията в България, президентът посочи държавните пари - къде седят и кой ги управлява; обществените поръчки - как се управляват; приватизацията - къде отиват държавните активи; сивия сектор - кой го контролира, има ли контрабанда, източва ли се ДДС, какви механизми има за защита.

По пътя на тези четири много ясни източника и на тяхното ограничаване, можем по един много ефективен начин да направим една по-добра икономика в България, заяви Плевнелиев.

Днес в България като че ли имаме два различни свята, две различни Българии, но една е нашата България, каза президентът, който добави, че това е прозвучало и при дебата с Вивиан Рединг.

Едната България - на тези предприемачи, които нямат нужда от държавните пари, а имат устойчиви бизнес модели, и другата България - на тези, които имат нужда от връзкарството, за да могат да успяват в бизнеса.

Едната България - на тези, които вярват в нашата европейска ориентация и в нейното достойно място в ЕС, и на другите - които наричат европейските компании "колонизатори".

Едната България - на тези, които с технологиите и моженето в 21-ви век гледат напред към тези пазарни сегменти, в които можем да успяваме, към тези индустрии, в които можем да бъдем най-добрите или едни от най-добрите в Европа, и една друга България, в която все още откриваме паметници на Тодор Живков и, за съжаление, гледаме по-скоро назад, отколкото напред, каза Росен Плевнелиев.

Той отчете, че има различни мнения и позиции и е още по-важно всеки да бъде чут.

По думите му първата протестна вълна в България през февруари, втората - през юни, както и дебатът с Вивиан Рединг, посочиха едни и същи ясни проблеми пред обществото и институциите за решаване.

Гражданите казаха ясно - корупция, мафия, монополи, олигарси, зависими медии, недостатъчно ефективна система на правораздаване и недостатъчно справедлива държава.

Слушах внимателно и обобщих трите големи теми, които ще бъдат и големите въпроси, по които искаме да дебатираме, каза президентът. Основното, което си поставяме днес като задача, е да бъде чут всеки един от вас, каза Плевнелиев.

Той добави, че задачата не е само всеки да бъде чут и да се насочи идеята му към подходящата институция, но и ако може да бъдат не само чути мнения, но и да бъдат посочени решения.

Защото съм президент на нация, която вече пробва достатъчно от месиянството и от големите обещания - хората в България вече не вярват на прекалената креативност на един или друг политик, те не вярват, че той, заради "сините си очи" или заради хубавите си приказки, ще реши проблемите на нацията, още повече в сферата на икономиката.

В икономиката не е толкова важно кой управлява - дали ляв или десен, дали син или червен, но е много важно какво ще свърши, коментира президентът.

Като президент вярвам във "верните и грешни проекти, в правилните и неправилните действия, в реформата или съответно в липсата на реформа".

В икономиката нямаме нужда от експерименти, а от правилните стъпки в правилната посока. Вярвам в правилните стъпки в правилната посока, но коя ще бъде тя - тази, по която постигнем консенсус, посочи Плевнелиев.

Предстои също така да търсим допирните точки между различните политически сили в интерес на икономиката и на развитието на българските региони и на българската нация, това отново означава търсене на консенсус, каза Плевнелиев.

Борбата с монополите е много важна. Гражданите показаха, че искат да избират сами доставчиците на ток,

каза президентът по време на дискусията, предаде Агенция "Фокус". "За съжаление, енергийният регулатор се посочва и назначава от правителството. Не аз не съм човекът, който ще управлява тези процеси, но ви обещавам да не ги забравя", каза Росен Плевнелиев.

"ДКЕВР трябва да е надпартиен и независим регулатор. Аз съм за тази промяна и се надявам това да стане факт", заяви още Плевнелиев. Относно цената на ток, президентът Росен Плевнелиев каза, че няма нищо против да пада, но не тя да пада с административни команди, а това да се случва, защото има конкуренция.

"Нацията няма да спечели нищо от построяването на АЕЦ „Белене”. Аз съм против това", каза Плевнелиев. Той заяви, че има олигархия в енергетиката и посочи, че от санирането на панелите ще спечелят всички граждани и това е нещо, в което да инвестира държавата. Необходими са около един милиард евро за това. Когато инвестираме един милиард, ние ще икономисаме енергията на АЕЦ "Белене". Надявам се да продължи реформата в енергетиката", добави президентът.

Икономиката е много консервативно нещо, тя не се поддава на постоянно политизиране и промяна на приоритетите - затова сме бедни, защото на всеки четири години започваме "от нулата", заяви президентът

Длъжни сме да имаме широко обществено съгласие по приоритетите за икономиката, защото ресурсът е ограничен и трябва да се инвестира по най-смисления начин, посочи държавният глава. Национализацията е забранена дума за всяка една нормална икономика и аз също реагирах като президент много остро, коментира Плевнелиев.

Притеснявам се, че някои много важни реформи се отлагат дълго време - пенсионната, реформи, свързани с решаване на демографския проблем, който е много тежък за нацията, реформата в образованието, добави той. Проблемите в този регион са малко по-различни, в Западна и в Централна Европа има икономическа, дългова, криза на заетостта, но тук - в Югоизточна Европа, на Балканите, ние имаме проблема на незавършения преход, каза Плевнелиев, обръщайки се към президента (1990-1997) Желю Желев, който беше сред участниците в дебата.

Ние още не сме там, където вие мечтаехте да бъдем - една истинска демокрация, която работи за хората и която е припозната от гражданите като тяхната демокрация, една справедлива държава, посочи Плевнелиев. Редно е да си го кажем, за да можем да действаме така, че да го постигнем, заяви държавният глава.

Президентът изрази притесненията си, посочвайки, че "Южен поток" върви напред, и попита дали ще има банка, която да го финансира, и обществена поръчка за банката. Ще бъде ли синхронизиран "Южен поток" с европейския трети либерализационен пакет - "да","не", ако "не" - наясно ли сме, че нашите деца ще плащат цената за това поведение, коментира Плевнелиев, който се изказа за максимална прозрачност по отношение на проекта, включително и за цената му.

България се нуждае от консенсус, заявиха участниците в дискусията за пазарната икономика

България се нуждае от по-голяма държавност и консенсус по някои въпроси като реформите в здравеопазването, образованието, пенсионната система, както и в енергетиката и транспортната система. Това каза Стоян Александров, бивш финансов министър, по време на дебата.

Проблемите там не могат да бъдат решени само от политическите партии, защото реформите ще са тежки и продължителни, каза Стоян Александров. Той предложи президентът и омбудсманът да започнат серия дебати по необходимите реформи, които да стигнат до консенсус на политическите сили, подкрепен и от гражданското общество.

След това всяко правителство трябва да следва тези реформи, за да излезем от кризата, посочи Александров. Няколко поколения ще трябва да плащат тежка цена и ще трябва да се избира не между доброто и злото, а по-малкото зло, посочи Александров.

Росен Плевнелиев оцени тезите на Стоян Александров като изключително точни и ясни. Президентът се съгласи, че е необходима последователност в работата на правителствата. За това ни е необходима Национална програма за развитие с ясни приоритети до 2020 година - Китай вече има национална програма с хоризонт до 2050 година, Германия също работи в този времеви период, а в ЕС се говори за програма до 2030 година, уточни той.

Длъжни сме да имаме дългосрочна програма, да постигнем консенсус по нейните приоритети и да я развиваме независимо кой е на власт - иначе просто се въртим в кръг, каза Плевнелиев.

Важна е тезата, че ни чакат болезнени реформи, трябва да сме честни и да кажем, че тук отново е необходим консенсус, каза държавният глава.

Плевнелиев попита защо трябва да се спира пенсионната реформа, по която вече има трудно постигнат компромис. Пенсионна реформа се случва в целия ЕС - в Швеция вече говорят за работа до 73 години, в Германия отдавна направиха реформа с възрастта за пенсиониране до 67 години.

Спирането на реформите не е добре - те се случват, когато има последователност на усилията и надграждане, каза Плевнелиев. Президентът съобщи, че в Тракийския университет в Пловдив ще има дебат по развитието на земеделието, а в Русе и във Варна - за Морската и Дунавска политика на страната.

Коментари 93
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

93 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 4 минути

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 минути

Жълто-оранжева мъгла задуши няколко региона след няколко дни на силни ветрове от юг

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 19 минути

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 41 минути

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

<p>На 7 май приключва&nbsp;сагата с бащинството около жестокото убийство в София</p>

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 56 минути

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 1 час

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 1 час

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 1 час

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 1 час

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 2 часа

Пострадалата е в болница с множество травми

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Свят Преди 2 часа

По предварителна информация има улучени обекти в града

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 2 часа

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 2 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка