НЦИОМ: 58% от българите подкрепят протестите срещу кабинета
НЦИОМ: 58% от българите подкрепят протестите срещу кабинета   
Източник: БГНЕС
212

58% от пълнолетните българи подкрепят протестите срещу кабинета "Орешарски", а 42 процента не ги подкрепят към 10 юли, показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ.

По-висока подкрепа за протестите срещу кабинета социолозите регистрират сред хората на възраст до 49 години, сред висшистите и сред хората с жизнен стандарт около и над средния.

67% от столичаните подкрепят протестите срещу кабинета, както и 57% от жителите на областните центрове и 65% от жителите на малките градове. 52% от жителите на селата не подкрепят протестите.

Сред онези, които не подкрепят протестите, се срещат най-често възрастни хора над 60 години, с основно и със средно образование, жители на селата и представители на етническите малцинства.

37% искат правителството да подаде оставка веднага. На тази позиция по-често застават хора на възраст до 39 години, хора с по-висок от средния жизнен стандарт, столичани и жители на малките градове.

За бърза оставка на кабинета се обявяват 42% от столичаните, 40 на сто от жителите на областните центрове, 44 на сто от живеещите в малките градове и 27% от хората, които живеят в селата.

23% искат оставка на кабинета "Орешарски", като не настояват това да се случи незабавно. Вероятно тази позиция се аргументира с идеята "нека първо да се свърши най-неотложното", смятат от НЦИОМ. По-често от останалите такъв отговор дават хората на възраст между 40 и 49 години.

Според 30% правителството не трябва да подава оставка. Това е мнението на най-възрастните - над 60 години, на анкетираните с основно и по-ниско образование, на живеещите в големи лишения и на жителите на селата.

47 на сто от анкетираните смятат, че за страната ще е по-добре, ако се проведат предсрочни парламентарни избори, а 35% - че е по-добре правителството да изкара мандата си докрай.

За предсрочни парламентарни избори по-често се обявяват хората на възраст между 18 и 49 години, тези с висше образование - 55 на сто от тях, със среден и с по-висок жизнен стандарт, столичани и жители на малките градове.

24% от българите са удовлетворени от резултатите от парламентарния вот на 12 май 2013 г. Доволни от изборните резултати са 69% от избирателите на ДПС и 53% от поддръжниците на "Коалиция за България".

62% от участвалите в изследването посочват, че не са удовлетворени от резултатите от парламентарните избори

Недоволни от изборните резултати социолозите регистрират главно в две възрастови групи - сред хората между 30 и 39 години и сред тези между 50 и 59 години. Над средното е и неудовлетворението от вота сред тези с висше образование, сред хората със среден и с по-висок жизнен стандарт, сред жителите на столицата - 71 на сто от тях, сред живеещите в малките градове - 69 на сто от тях, и сред 63% от живеещите в областните центрове.

82% от привържениците на ГЕРБ не са доволни от резултатите от парламентарните избори. Силно е неудовлетворението от резултатите от вота и сред избирателите на политическите формации, които останаха извън парламента.

29% одобряват позицията на ПГ на ГЕРБ, която обяви, че ще присъства в Народното събрание само когато се обсъждат промени в Изборния кодекс. 55% обаче не подкрепят тази позиция. Позицията на ПГ на ГЕРБ е одобрявана от близо 70% от избирателите на ГЕРБ, докато над 80% от избирателите на БСП не одобряват това поведение. Неодобрението към поведението на ГЕРБ в парламента е с по-висок дял от одобрението и сред симпатизантите на останалите партии, в това число и на извънпарламентарните.

Президентът Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик,

показват данните от проучването. 54% от българите одобряват работата на Плевнелиев, а 35% - не я одобряват. За последните месеци няма съществени промени в рейтинга на президента.

На второ място е столичният кмет Йорданка Фандъкова - 49% одобрение, а трети - Георги Първанов с 46% одобрение. Следва Пламен Орешарски с 37% рейтинг, а пети е Бойко Борисов - с 34% одобрение.

42-то Народно събрание започва работата си с 26% одобрение и с 65% неодобрение. От НЦИОМ припомнят за сравнение стартовите рейтинги на предишни парламенти. 41-то НС през август 2009 г. се е ползвало с 42% одобрение, 40-то Народно събрание започва работа с 23% одобрение, 39-то Народно събрание е имало 37%, а 38-то Народно събрание - 37% одобрение.

С 11 пункта нараства одобрението за работата на полицията

за последните месеци - от 36 на 47%. Одобрението към тази институция е по-висок дял от неодобрението.

НЦИОМ регистрира ръст от 9 пункта в доверието към прокуратурата в сравнение с края на февруари. Сега тази институция е одобрявана от една четвърт от българите.

Без промени в сравнение с април остава одобрението към главния прокурор Сотир Цацаров - 41 на сто. Без значителни промени в сравнение с февруари остава и одобрението към съда - 19 процента.

Правителството на Пламен Орешарски започва работата си с 32 на сто одобрение и с 59 на сто неодобрение. НЦИОМ припомня, че кабинетът на Бойко Борисов е имал 51 на сто одобрение и 20 на сто неодобрение през първия месец на своята работа, а правителството на Сергей Станишев е стартирало с 29 на сто одобрение и 50 процента неодобрение. Кабинетът на Сакскобургготски в началото на работата си се ползвал с
одобрението на 54 процента, като неодобрението е 11 на сто, а кабинетът на Иван Костов - с 60 процента одобрение и 24 на сто неодобрение през юли 1997 г.

Премиерът Пламен Орешарски получава одобрението на 37% от българите, а неодобрението му възлиза на 51%. Стартовият рейтинг на премиера е по-висок от този на оглавявания от него кабинет. Орешарски към момента привлича и симпатии на избиратели извън БСП и ДПС.

Основен приоритет в законодателната дейност на 42-то НС е социалната политика,

смятат 30% от участвалите в изследването. Хората смятат, че трябва да бъдат предприети промени в действащите закони, така че да не се увеличава повече възрастта за пенсиониране, да бъде върнато швейцарското правило за индексиране на пенсиите, да има по-голяма прозрачност за свободните работни места, да се отпуснат помощи на повече хора за енергийни нужди, да се увеличат обезщетенията за майчинство и детските надбавки.

23% смятат, че важна задача са промените в Изборния кодекс. Според тях необходими изменения са промяна на избирателната система - от пропорционална да се премине към мажоритарна или смесена; да се създаде възможност за отзоваване на народни представители; да се премахне възможността един български гражданин да бъде народен представител повече от два мандата; да се намали броят на депутатите, да се премахне депутатският имунитет; да се намали прага за влизане в парламента; да се въведат облекчени условия за регистриране на независими кандидати за народни представители; гласуването да стане задължително и да се въведе образователен ценз за упражняване на правото на глас.

12% са на мнение, че са необходими законодателни промени в областта на здравеопазването, които да улесняват достъпа до специализирана медицинска помощ и да има повече лекарства, заплащани от НЗОК.

Законодателни промени, облекчаващи условията за развитие на бизнеса с цел осигуряване на повече работни места трябва да бъдат приоритет в дейността на парламента според 12 на сто от запитаните.

Социолозите от НЦИОМ коментират, че анкетираните съсредоточават своите очаквания към законодателни промени, гарантиращи подобряване на материалното положение на населението и на страната. Хората очакват Народното събрание и държавата да им осигурят по-добър живот, социални придобивки и гарантирани доходи.

Според анкетираните, приоритетите в работата на правителството са сходни с тези на Народното събрание, като основният акцент трябва да е подобряване на социално-икономическата обстановка. За 19% първостепенна задача на кабинета е подобряването на българската икономика. 13 на сто са на мнение, трябва да се работи за подобряване на жизнения стандарт на населението и за подобряване на благосъстоянието на нацията.

Коментари 212
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

212 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Борисов: Помня ярките политически лица в служените кабинети, от тях Радев правеше цели партии

Борисов: Помня ярките политически лица в служените кабинети, от тях Радев правеше цели партии

България Преди 1 минута

Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева, цялото БСП се изсипваше в служебните правителства, заяви лидерът на ГЕРБ

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 16 минути

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 42 минути

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 52 минути

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове

Русия атакува критична инфраструктура в украинската Ивано-Франковска област

Русия атакува критична инфраструктура в украинската Ивано-Франковска област

Свят Преди 53 минути

Отломки от дронове са причинили пожари

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Технологии Преди 56 минути

Макар приложението да е супер популярно, все още има хора, които не знаят как да извлекат пълния му капацитет

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

Цените на имотите у нас: Има ли балон и ще продължи ли поскъпването

България Преди 1 час

България е на второ място в Европа по ръст на цените

Юлия Навална, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални

Юлия Навалная сред най-влиятелните личности на списание „Тайм“ за 2024 година

Свят Преди 1 час

Признанието идва след трагичната смърт на съпруга ѝ

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

Проливен дъжд се изля над Варна, наводнени са пътища, има пропаднали коли

България Преди 1 час

Сериозен трафик и тапи от коли заради пороя има по бул. "Владислав Варненчик", в посока към летището

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

Експеримент: Трудно ли е да се създаде дийпфейк

България Преди 1 час

Все още няма регулации, които да ги забраняват, но Европейският съюз работи над това, обясни експерт

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

САЩ връщат петролните ограничения за Венецуела

Свят Преди 1 час

Разрешението до голяма степен облекчаваше петролния пазар на южноамериканската страна

<p>Ето къде плащат 18 хил. евро, за да спиш и лежиш</p>

Ето къде плащат 18 хил. евро за два месеца спане и лежане

Свят Преди 1 час

Как е възможно да ни платят 18 хил. евро за два месеца спане четете в следващите редове

<p>&quot;Молех го да ми остави поне една ръка&quot;</p>

"Молех го да ми остави поне една ръка": Пастор залови църковен крадец, наказа го с мачете

Свят Преди 2 часа

Местната асоциация за обществена полиция каза, че напоследък има проблем с наркотиците в Емалахлени

"Това е точене на НЗОК, измама за много пари": Жена алармира за фиктивна операция в Бургас

"Това е точене на НЗОК, измама за много пари": Жена алармира за фиктивна операция в Бургас

България Преди 2 часа

Никога не сме извършвали фалшиви операции, заявиха от лечебното заведение

<p>Развръзка с барикадиралия се мъж в София</p>

Полицията изведе барикадиралия се мъж в София

България Преди 2 часа

Той е настанен за принудително лечение в Центъра за психично здраве