348

11 акта за различни нарушения са били съставени на телевизия "Алфа” в последната половин година, но нито един от тях не е бил връчен на юридическия собственик на медията Волен Сидеров.

Това съобщи за Агенция "Фокус" Мария Стоянова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ).

По думите й в предишните месеци СЕМ се е самосезирал за казуси, които са били проблемни, и са предизвикали обществена реакция, сред които например този за отношението към бежанците.

От юли 2013 г. до днешна дата са съставени 11 акта на телевизия „Алфа”, част от тях свързани с нарушения на чл. 17, ал. 2 - за недопускане на предавания, които противоречат на добрите нрави, както и за дискриминация по различни пунктове.

Съставен е един акт за предавания, които са неблагоприятни или могат да повлияят върху развитието на деца, пет акта за непредоставяне на информация на СЕМ от страна на телевизия "Алфа" за дейността й, каза Мария Стоянова.

"Проблемът, с който се сблъскваме, е в невъзможността нашите експерти да връчат актове на Волен Сидеров, който е юридическото лице, което стои зад телевизия „Алфа”. Обратните разписки се връщат и на тях пише, че лицето отказва да получи актовете, съставени от СЕМ”, каза Мария Стоянова.

"Просто се крие от нашите експерти. Това мен адски много ме притеснява. Неведнъж съм поставяла въпроса на заседание на съвета за това, че ние, от една страна, губим от това, че не можем ефективно да вършим своята дейност до край, защото не е въпросът само в съставянето на акта, а и в неговото връчване. Губим и събираемост на средства от тези актове.

Не на последно място, подобни актове имат в крайна сметка възпитателно значение, тъй като след като е констатирано нарушение, актът указва това, както и как да се коригира то", обясни Мария Стоянова. По думите й в практиката на СЕМ с други медии няма друг подобен случай, чак толкова драстичен.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@