106

И рина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

В последните дни все по-засилено се говореше, че България ще изтегли кандидатурата на Бокова и ще предложи тази на Кристалина Георгиева, която вчера получи и подкрепата на Еврокомисията. Вчера Цветан Цветанов обяви, че в близките дни се очакват новини от кабинета около кандидата, а вицепремиерът Румяна Бъчварова посочи, че представянето на генералния секретар на ЮНЕСКО е неубедително

„В последните дни явно се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО.

Това не ми направи добро впечатление, защото когато си кандидат за генерален секретар на ООН

от една държава и дадено правителство те е номинирало и държах да кажа в нейно присъствие. Предишното правителство положи много усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов за избирането на г-жа Бокова в ЮНЕСКО. Положихме огромни усили”, каза Борисов в началото на правителственото заседание. 

Инициативният комитет, номинирал Бокова: Това е саботаж

Медии: Кристалина Георгиева ще бъде номинирана за ООН

Писмо антиБокова и руската връзка

Борисов показа пред журналистите писма, с които държавата ни е поискала европейска подкрепа за кандидатурата на Бокова и обяви, че на 26 септември, когато е следващото гласуване за генерален секретар, ако Ирина Бокова не стане първа или втора, България ще оттегли подкрепата си за нея. На последното засега четвърто неформално гласуване тя зае пето място.

Засега екипите и на Кристалина Георгиева, и на Ирина Бокова,

отказват официален коментар коя ще бъде българската номинация за шеф на ООН.

БСП обяви, че ще иска министър-председателят да бъде изслушан в парламента

Правителството унижава България и минира възможността българин да оглави най-високия пост в ООН, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция.

Оценяваме случващото се в последните дни като груба намеса на външни сили в национални решения на България и като посегателство срещу националния суверенитет, заяви още лидерът на БСП. 

Евентуалната смяна на кандидатурата скара вчера Германия и Русия.

Берлин обвини в лъжливи изказвания Москва заради твърденията, че канцлерът Ангела Меркел се е опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун:
„Руски официален представител е разпространил информация, която обективно не е вярна”, заяви днес говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер. Той определи тези действия като „неприятелски” жест.

Русия от своя страна официално опроверга информацията,

че съвместно с Германия е договорила издигането на Кристалина Георгиева. 

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обсъди с българския посланик Бойко Коцев работата на ООН, съобщиха от руското министерство на външните работи.

„Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа“, заяви от своя страна говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Външният министър Даниел Митов коментира следното: 

"Спекулациите, които се появиха около Германия и Русия тръгват от медийната среда" и продължи: 

„По никакъв начин българското правителство не желае да бъде асоциирано с твърдения, замесващи трети държави, че по един или друг начин има договорки за кандидатурата ни, смяна, подкрепа, или каквото и да било друго. По никакъв начин няма да оставим да бъдем повлияни от решение на трети държави. Благодарим за адекватната реакция, както на Руската Федерация, така и на Германия. Ясно е, че те реагираха правилно, казвайки – ние нямаме никакво намерение да влияем върху решенията на суверенна държава, в случая България коя да бъде нейната номинация, България ще си реши”, каза Митов.

"Взето е решение и всички заедно го правим. Всяка друга спекулация нарушава имиджа на държавата", 

такъв коментар направи министърът на здравеопазването Петър Москов в началото на правителственото заседание. От своя страна министърът на културата Вежди Рашидов посочи, че, когато Бокова е трябвало да се кандидатира за ЮНЕСКО е била ясно определена към коя партия симпатизира, но това не е повлияло на решението на МС по никакъв начин. 

Водещите четирима кандидати засега са Антонио Гутериш от Португалия, словашкият външен министър Мирослав Лайчак, Вук Йеремич от Сърбия и Ирина Бокова от България. И САЩ, И Русия зсега като че ли се обединяват около идеята ООН да бъде оглавена от жена от Югоизточна Европа. Още преди време обаче се заговори, че Кристалина Георгиева няма да получи подкрепата на Русия, защото санкциите срещу Русия бяха наложени и с нейната подкрепа като еврокомисар. Руснаците не харесват и Антонио Гутериш, който се радва на широка подкрепа в Съвета за сигурност. Федерацията най-вероятно ще наложи вето. На следващото гласуване на 4 октомври петте постоянни членки на Съвета за сигурност, които имат право на вето, могат да блокират всяка кандидатура, като променят динамиката на надпреварата, информира "Франс прес".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@