Билки ни държат далече от антибиотиците
Източник: netinfo
0

З дравословното хранене и природосъобразният живот са сред модерните в последните години тенденции, завладели съвременните хора.

Освен модерност обаче, обръщането към чистите и природни продукти носи и едно по-голямо предимство – поддържането и стимулирането на естествения имунитет на телата ни.

На пръв прочит това звучи далечно и неясно, но истината е, че именно веществата, съществуващи в чист вид в природата, притежават силата да ни спасят от порочния кръг на болестите и лекарствата.

Чували сме, че е добре да приемаме достатъчно витамин C, да пием цитрусови фрешове и при нужда първо да се обърнем към билките, а не към антибиотиците.

Колко обаче е „достатъчно“ витамин C, знаем ли къде го има най-много и ще се изненадаме ли, ако ни кажат, че това не са лимоните?

Кои са билките, към които да посегнем, ако страдаме от инфекции на горните дихателни пътища – толкова разпространени в този сезон?

И не на последно място – как да приемаме тези естествени имуностимулатори, така че да имат ефект?

Подобни въпроси си е задавал почти всеки човек, затова е добре да сме наясно с основни факти, свързани с действието на природните продукти върху имунитета.

Като начало, важно е да се знае, че имунитетът е онази защитна сила, която ни предпазва от вредните влияния на редица външни фактори – болестотворни агенти, токсични вещества и т.н.

Понякога, ако сме в състояние на стрес, страдаме от недохранване или пък при възрастни хора, имунитетът има нужда от външна помощ, за да може да се съпротивлява ефективно с тези фактори.

Предвид сезона, който предстои, и обичайните вирусни инфекции, добре е да се знае, че в природата съществуват билки, които имат потенциала и силата да преборят причинителите на различни болести, а единственото, което се иска от нас, е да знаем кога и как да ги приемаме.

Един от най-известните и наистина ефикасни природни продукти в борбата с различни медицински състояния е растението ехинацея.

Ехинацеята е позната отдавна на света – още преди 400 години индианците са я използвали за лекарство, а това, което малко хора знаят, е, че всички части от растението – от корена до листата, са полезни и могат да бъдат приемани под една или друга форма.

Преди бума на антибиотиците – до около 1950-та година, ехинацеята е имала почетно място сред билковите продукти, използвани за лечение.

Много от съставките ѝ са мощни имуностимуланти и имат значителна терапевтична сила – сред тях са различните есенциални мазнини, флавоноиди, инулин, витамин C и полизахариди.

Сред състоянията, в чието лечение успешно се използва ехинацеята, са възпалението на горните дихателни пътища, уринарните инфекции, различни вирусни състояния и бавнозарастващи рани.

Редица изследвания доказват, че употребата на билката намалява риска от прихващане на вирус с 58%, а при вече развита вирусна инфекция, приемът на ехинацея намалява времетраенето на болестта с почти два дни!

Ехинацеята действа много благоприятно при болка, като я облекчава, има добър ефект върху кожата, действа анти-възпалително и според някои проучвания има съществен противораков ефект.

Друг много ценен билков продукт е облепихата, известна още като морски зърнастец. Това също е отдавна известна азиатска билка, чиито дребни, оранжеви плодчета имат най-високото съдържание на витамин C от всички цитрусови плодове!

Това превръща облепихата в могъщ антиоксидант, но това не е всичко – растението съдържа още високи нива на витамин А, B, E, P, K, F комплекс, както и различни минерали, като фосфор, магнезий, калций и желязо, доста аминокиселини и бетакаротен.

Изглежда невероятно толкова малко нещо да изобилства от толкова полезни неща, но, факт – облепихата сама по себе си представлява един пълноценен мултивитамин.

В Тибет растението се е използвало за медицински цели от стотици години, а дори съществуват данни за употребата му в аюрдведическата медицина 5000 години преди Христа!

Говорейки за витамини, първенецът по споменаване в борбата с вирусните инфекции е витамин C – всички знаем за него и се стараем да си го набавяме чрез плодове и зеленчуци.

Малко хора обаче са наясно, че и друг витамин е също толкова важен за поддържането на пълноценна имунна система – и това е витамин D!

Присъствието в организма на достатъчни дози витамин D стимулира значително производството на мощни антимикробни пептиди, а според редица изследвания той е по-ефикасен от която и да е ваксина срещу грип!

Тук е мястото да се споменат и известните напоследък биофлавоноиди – вещества с разнообразни функции, сред които и тази да действат като мощни антиоксиданти.

Биофлавоноидите имат свойството да свързват свободните радикали и да ги извеждат успешно от организма и ако вече се чудите откъде да си ги набавите – посегнете към цитрусите, виното, дребните плодове (къпини, малини, боровинки) и какаовите зърна.

Разбира се, никак не е лесно човек да може да си набавя достатъчни количества от тези, а и много други съществени за здравето и имунитета вещества – това би било почти нереалистично за изпълнение.

Много по-функционално е да прибегнем към някоя комплексна формула, в която всички от изброените вещества са комбинирани в оптимални дози, така че да дадат естествен тласък на имунитета ни.

Наличието на толкова много полезни вещества в една таблетка, например, би направила нещата много по-лесни за нас, без да се налага да смятаме и помним изпили ли сме си всички видове витамини и аминокиселини за деня.

Една добра опция за стимулиране на имунните ни сили е приемът на имуностимуланти, като Immunopower, съчетаващ в себе си изключителните свойства на двете потентни билки – ехинацея и облепиха, към които са добавени цитрусови биофлавоноиди, витамин D, както и витамин А, желязо, магнан и още няколко съществени за имунните ни сили вещества.

Разбира се, приемът на имуностимуланти е добре да става след консултация с лекар и по определена терапевтична схема – както с всичко останало в живота, и тук е необходимо постоянство и изпълнителност за постигане на най-добри ефекти, а когато става въпрос за здравето ни, най-добрият ефект е това, към което всички се стремим.

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 42 минути

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване