17

И ван Симеонов, който през лятото изработи и дари паметник на опълченците, е един от възпитаниците на Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино, които ще изваят от камък монумента на дядо Добри – първия паметник на доброто в България. Това те ще направят под ръководството на своите учители и ментори - професионални скулптори.

Решението детски ръце да изковат от камък образа на светия старец не е случайно. Това е решение на инициаторите на проекта „Монумент дядо Добри – първият паметник на Доброто в България“ – „Сдружение Азбукари“, които вече няколко месеца провеждат кампания за събиране на средства за паметника.

Цвета Кирилова, скулпторът Красимир Митов, автор на проекта за паметник на дядо Добри, и Борислав Радославов, автор на книгата Дядо Добри  светецът от Байлово разглеждат идейния проект за монумента.
Цвета Кирилова, скулпторът Красимир Митов, автор на проекта за паметник на дядо Добри, и Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово“ разглеждат идейния проект за монумента. Източник: Карина Вутова

„Дядо Добри през целия си живот е обичал много децата. Освен това всичките ни проекти са насочени към насърчаване на децата да не изоставят мечтите си“, каза председателят на „Сдружение Азбукари“ Цвета Кирилова. Това ще е първият паметник на доброто - тема, която става все по-актуална днес, каза още Кирилова.

От своя страна учителите, учениците и ръководството на каменоделското училище са вдъхновени от идеята те да реализират паметника. „Камъкът наистина е най-добрият материал, от който да се изработи този монумент, защото има памет. Той е бил свидетел на цялата история на човечеството, защото лежи в недрата на земята от милиони години. Така че той ще допълни и ще даде своя привкус, ще „докосне“ скулптурата на дядо Добри със своята памет и присъствие“, каза Яна Орлинова, директор на уникалната и единствена на Балканите Професионална гимназия по каменообработване в Кунино.

Идейният проект за паметника на дядо Добри вече е в напреднала фаза. Изработен е макет от гипс и глина, дело на скулптора Красимир Митов, преподавател в каменоделското училище. Дядо Добри е изобразен в типичната си поза, както ще го запомнят хората - седнал, с чашката за дарения в ръка.

„Никой не ми е подсказвал да изкова паметника на опълченците, сам го реших. Сега отново сам реших да участвам в изграждането на паметника на дядо Добри“, каза Иван Симеонов.

През лятото талантливият възпитаник на каменоделското училище изработи паметника „Преклонение“, изобразяващ Света Олга, и го дари на община Плачковци, за да бъде поставен по пътя, по който са вървели българските опълченци и руските войни по Тревненските проходи към Шипка.

Индия Кърмова и Иван Симеонов  двама от възпитаниците и гордост на каменоделското училище
Индия Кърмова и Иван Симеонов – двама от възпитаниците и гордост на каменоделското училище Източник: Рада Петкова

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@