1

А ко се чудите дали професионалните сватовници са отживелица заради Тиндър, трябва да видите историята на Уили Дейли от Ирландия, който вече се занимава от половин век с намирането на най-подходяща половинка за самотните ирландци.

Нещо повече: не само, че прави това около половин  век преди Тиндър, но и неговия баща и дядо са се занимавали със същото. 

Нуждата от тази професия идва в средата на 19 век, когато много ирландци напускат страната заради болест по картофите, която обрича на гладна смърт страната. 

Голямата вълна от имигранти обаче води след себе си следващ проблем: в страната са останали все по-малко жени и сключването на брак става изключително трудно. 

Така в страната на детелините се "раждат" професионалните сватовници. 

Уили Дейли, който живее в югоизточната част на Ирландия споделя, че има фамилна книга, която събира всички листа, на които хората, които се възползват от услугите им отбелязват предпочитанията си с какви хора да излизат. Този огромен архив е събран в така наречената "книга на любовта".

Местните хора вярват, че ако докоснат страниците й, до половин година ще намерят половинката си. 

"Някои отбелязват дълъг списък. Други пишат само "да е широко скроен", разказва Уили за изискванията на клиентите си към бъдещия партньор. 

Сватовникът признава, че насърчава бъдещите двойки да се срещат повече очи в очи и че в начинанието често му помага и ... бирата. 

С него обаче занаятът не изчезва. Той го е предал на дъщеря си - Елша, която споделя, че за някои приложенията наистина работят, но това не е нейното нещо. 

Баща й допълва: "Можеш да погледнеш жената в очите, да видиш красотата й и да кажеш, че я обичаш. Компютърът не може да направи това."

"Хората все още имат същите нужди: искат някого, с когото да споделят живота, работата си, някого, в когото да се влюбят и да имат деца и да се наслаждават на щастлив семеен живот. Това е много важно."

С усмивка на уста Уили споделя, че често му задават въпроса няма ли да се пенсионира.

Но неговият отговор е: "Вече съм прекалено стар, за да се пенсионирам." 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@