Добрите хората подаряват най-ценното – време
Кристина, която отвори сърцето си и помага на дете в нужда   
Източник: Личен архив
0

С наближаването на Коледните празници започваме да се замисляме за това, което наистина има смисъл в живота ни и което олицетворява тези светли празници най-добре – семейството. Нещо, което много хора приемат за даденост, когато би трябвало да сме благодарни за него всеки един ден от живота ни.

Приемаме за даденост близките ни хора, но може би най-вече приемаме за даденост родителите ни. Някак сме свикнали те да са до нас, да ни подкрепят и помагат. Очакваме да са там, когато сме тъжни, когато сме весели, когато сме болни, когато имаме нужда от помощ. И не просто да са там, а да ни помагат и да се грижат за нас.

Това важи в най-голяма степен, когато сме деца. Да си признаем, когато бяхме малки и ни се случеше нещо значимо за нас, тичахме първо при мама или татко.

Но какво, ако ги нямаше?

Не се замисляме изобщо за това, а би било редно. Защото има деца, които не знаят какво е мама, какво е татко. За тези деца знаем, че живеят на едно място, което студено наричаме дом за деца, лишени от родителски грижи или още по-студеното институция. Да, студено, защото там го няма семейния уют, няма я топлината на родителската обич.

Само че там децата са същите, каквито сме и ние. Те също имат нужда от прегръдка, когато паднат, от похвала, когато се справят добре, от помощ, когато не успяват в нещо. Какво се случва с тези деца? Към кого се обръщат, когато имат нужда от помощ? Първоначалният отговор е към никого и това е разбиващ сърцето отговор.

Обаче не е съвсем верен. Когато мама и татко просто не съществуват, това не означава, че не съществуват изобщо добри хора. В такива моменти и при такива деца идват именно добрите хора като тези от Фондация „Подарете книга”. Преди пандемията от COVID-19 да завладее света, те правят ежемесечни посещения в домовете за деца, лишени от родителска грижа в цялата страна и правят всичко по силите си, за

да покажат на тези деца, че не са сами.

И да, те правят разлика, променят животи и просто помагат. Както помагат и на 16-годишната Гергана от град Враца. Благодарение на Фондация „Подарете книга” Гери се запознава с дългогодишната доброволка на фондацията Кристина и двете се сприятеляват.

Фондация "Подарете книга"
Фондация "Подарете книга"

Когато фондацията анонсира „Стипендията на Подарете книга” те са един от първите отбори, които се записват за участие. Заедно решават да направят предизвикателството по математика и по-точно Гери да се научи да решава квадратни уравнения. Работят усилено близо два месеца, като Гери не си взема почивка от задачите дори, когато с децата в дома отиват на лятна ваканция в Албена.

Кристина разказва, че помолила Гери да ѝ изпраща снимки от плажа, а Гери изпращала снимки на решени задачи. Естествено, когато идва време за финалния изпит Гергана се справя прекрасно и съвсем заслужено получава стипендия от 100 лв.

Но най-важното е, че Гери знае, че когато няма родител, който да ѝ помогне със задачите по-математика например, това не означава, че изобщо няма кой да ѝ помогне.

Фондация „Подарете книга”,

която съвсем заслужено е финалист в специалното издание на ПРОМЯНАТА, служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят частица от времето си, за да работят с децата, да са техни ментори и приятели. Всеки един от нас може да помогне, като дари просто част от времето си за дете, което има нужда от това.

Какво казват от Фондацията: „Липсата на родителска грижа и адекватно развитие в училище прави нуждата от такива доброволци много голяма. Всяка минутка, която подарявате от времето си може да бъде използвана детето да научи нещо ново от живота. Независимо дали ще се съсредоточиш върху животните в Африка, произходът и движението на парите или просто ще разкажеш как се правят яйца на очи, детето ще научи нещо ново”.

Но Фондацията не само събира хора, които подаряват частица от времето си на децата в институции, тя намира местни учители за извънкласни занимания и професионални курсове; помага на децата, които излизат от домовете да си помогнат сами и да намерят своето място в реалния живот.

Защо да ги подкрепите:

Децата в институции живеят по принцип в изолация. COVID-19 пандемията напълно ги лиши от възможност за контакт с външния свят. Децата не могат да излизат, не могат да се срещат със своите ментори. Това води до загуба на мотивация за учене, пасивност, депресия, агресивно поведение. За да продължат да подкрепят децата и да запазят приятелството на доброволците, от „Подарете книга” решават да ги пренесат онлайн.

Затова създават Стипендията – програма, чрез която всяко от децата ще има възможност, спрямо своите възможности, да си постави цел от предварително даден списък с идеи: например да научи таблицата за умножение и деление или да достигне ниво A1 по английски. А след това, с онлайн подкрепата на своя ментор, да работи за постигането ѝ.  Всяко дете, което изпълни целта си в срок, получава награда – стипендия от 100 лв. Ако желае, после може да участва отново с друга цел.

За да протичат гладко онлайн заниманията, от „Подарете книга” ще подпомогнат домовете с техника и ще подготвят децата и служителите в тях как да работят с нея. Ще организират и посещения на място в институциите с ограничен брой доброволци и социални работници. Чрез тях ще могат да откриват децата, на които изолацията се отразява най-тежко, да им оказват психологическа подкрепа и да ги въвличат в Стипендията.

Чрез Стипендията „Подарете книга” ще покажат на децата от домове, че не са сами, дори и в този труден период на изолация. Ще им помогнат да се научат да си поставят цели и да ги изпълнят. Да видят, че когато проявиш постоянство и борбеност, усилията се отплащат. Ще ги подготвят за живота като самостоятелни възрастни.

Подкрепете ги и Вие, като дарите!

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 200 000 деца и младежи от цялата страна.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Юлия Навална: Путин не е нашият президент, ние не сме го избирали

Юлия Навална: Путин не е нашият президент, ние не сме го избирали

Свят Преди 8 минути

По думите ѝ официалните резултати от изборите нямат значение

“Паладиум през нощта”: Какво прави този мистериозен сателит

“Паладиум през нощта”: Какво прави този мистериозен сателит

Свят Преди 11 минути

НСА е натоварена основно с глобален мониторинг и това е, което сателитите обикновено правят

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Продават къщата на Фреди Меркюри в Лондон

Любопитно Преди 36 минути

"Гардън лодж" - къщата в неоджорджиански стил в Кенсингтън, се продава на цена над 30 млн. британски лири

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Поразяващата уста Фънки жури в Hell’s Kitchen заедно с шеф Ангелов

Любопитно Преди 48 минути

Четирите оранжеви престилки ще се борят за мястото си в шоуто срещу четирима нови топ готвачи

<p>Ето кой ще бъде следващият Джеймс Бонд</p>

Арън Тейлър-Джонсън е избран за следващия Джеймс Бонд

Любопитно Преди 53 минути

33-годишният актьор по-рано каза, че слуховете, свързващи го с Джеймс Бонд, са „очарователни и прекрасни“

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Израел удари оръжейни складове на "Хизбула" край Дамаск

Свят Преди 1 час

Това е второто подобно нападение на израелската армия в рамките на 48 часа

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

Проверка установи системни нарушения и пропуски в СРП

България Преди 1 час

Докладът е изпратен до ВСС и Софийската градска прокуратура

<p>Разкриха още една редактирана кралска снимка</p>

След скандала с Кейт Мидълтън: Разкриха още една редактирана кралска снимка

Любопитно Преди 1 час

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е била редактирана

<p>&quot;Опенхаймер&quot; разбуни духовете</p>

"Опенхаймер" разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

Свят Преди 1 час

В този много критичен момент "Опенхаймер" върна дискусиите за ядрените оръжия в публичното пространство

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 1 час

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

<p>Утре конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица</p>

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 1 час

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 1 час

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Продажбите на смартфони записаха рекорден спад

Технологии Преди 1 час

Миналата година те са се свили с 36 млрд. долара

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 1 час

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 2 часа

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев