Улицата не пуска парламента да си ходи
Източник: btv.bg
234
Гп пи протестиращи и представители на неправителствени организации за втори път след миналата събота се опитаха да обсъждат на "кръгла маса" в София днес какви промени искат в Изборния кодекс.

В зала в столичен петзвезден хотел, която им е била предоставена безплатно, те трябваше също да решат как да бъде координиран националният протест в неделя, 3 март.

Както и преди седмица бяха дошли повече хора от поканените и в началото това предизвика хаос.

Веднага възникнаха съмнения, че в залата има пратеници на политически партии.

Отново бяха заявени исканията за разрушаване на политическото статукво и за унищожаване на монополите.

Ивайло Франц, който се представи като "протестиращ от Орлов мост" настояваше на протеста в деня на Националния празник да се излезе с едно искане -

Народното събрание да не се разпуска и да продължи да работи.

Призивът беше: "Да обградим парламента и те да работят, докато не приемат всичко, докато не направят поправки в Изборния кодекс", опита се да обобщи Кристиян Коев, музикант, живеещ в чужбина, представящ се като "организатор на кръглата маса".

Режисьорът Андрей Слабаков, с когото преди седмица заедно бяха организирали дискусията, днес не дошъл, защото се обидил на реакциите в обществото по негов адрес.

В началото на "кръглата маса" говори и Ангел Енчев от групата, която вчера отказа да седне с другите поканени за консултации от президента Росен Плевнелиев.

Десислава Петрова, участничка в протестите и един от организаторите на дискусията, прочете декларация, в която се посочва, че участниците в инициативата искат промяна на политическата система в България.

"Гражданите отхвърлят статуквото и настояват да се понесе персонална отговорност от всеки, участвал в управлението на страната последните 23 години.

Настояваме 41-то Народно събрание да работи до приемане на промени в Избирателния кодекс,

за да се даде право на граждански организации да участват в парламентарните избори", посочи Петрова.

Това искане бе посрещнато с аплодисменти, но част от присъстващите се обявиха против Росен Плевнелиев, докато Петрова и друга част от организаторите на форума подчертаха, че президентът е единственият пазител на държавността в следващите два месеца до предсрочните избори и той е човекът, който трябва да назначи служебно правителство.

Това според участниците в "кръглата маса", трябва да стане едва след като парламентът приеме още следващата седмица промени в Изборния кодекс.

Сред предложенията на участниците е връщане на формулата от изборите през 1990 г. - мажоритарно-пропорционален вот, както и намаляване на изискуемия брой от 7000 подписа, подкрепящи регистрация на партия - на 1000 подписа. Това предложение обаче бе освиркано от част от присъстващите, които заявиха, че целта на протестиращите не е да сформират партии.

Сред присъстващите на форума се оказа и Аднан Лидиянов, председател на Надзорния съвет на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), чийто изпълнителен директор е подсъдимият Алексей Петров. Лидиянов заяви, че присъства в качеството си на експерт към най-малко пет граждански структури. На въпрос дали Алексей Петров е свързан по някакъв начин с протестите, той препрати въпроса към службите за сигурност.

Друг присъстващ, който се представи като Николай Гацев, заяви, че гражданите искат мораториум върху изпълнителните дела на банките и на монополистите.

Всички присъстващи на кръглата маса, независимо от споровете помежду си по голяма част от темите, призоваха към протест в неделя и посочиха като начало на демонстрациите отново 11 часа.

Днес на среща с тези протестиращи, събрали се в инициативата "кръгла маса",

дойдоха и представители на академичната общност.

"Да се организират честни избори и да се запази демократичната система, като обаче се промени статуквото и се приложи още по-широк демократичен модел. Това се оформя като основни предизвикателства в следващите дни и седмици. Срещата ни бе по-скоро опознавателна, бяхме поканени, за да кажем с какво можем да бъдем полезни на протестиращите", каза пред репортерите Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН.

На първо място трябва да се гарантира организирането на честни избори, открита и честна предизборна кампания, да се запази редът и всички процедури, които гарантират демократичната система, каза Христова и добави, че тези възгледи се споделят и от протестиращите, които са ги поканили на срещата.

"Хората са недоволни от лидерите, от статуквото, от грешките на системата, но тези грешки могат да бъдат изправени, без да се рушат демократичните устои", смята Христова.

Тя не би могла в една среща да обясни и научи протестиращите на всички тези неща, но че тя и други представители на академичните среди са готови на бъдещи срещи за оказване на помощ на протестиращите при формулирането на исканията им.

"Това, което се приема от протестиращите от Варна до София и от Пловдив до Русе като приоритет номер едно, е борбата с монополите", коментира разговорите си днес проф. Боян Дуранкев, доктор по икономика и преподавател в УНСС.

"Става дума не само за трите електроразпределителни дружества, а за всички видове монополи, включително и банките. Банките имат право сами да променят лихвения си процент без никакви коментари от страна на кредитополучателите. Може би ще бъде много разумно да се предложат мерки от типа мораториум върху сделките с държавно и общинско имущество в рамките най-малко на шест месеца или една година", каза той.

Според проф. Дуранкев това служебният кабинет може да си го позволи и така ще има по-голяма прозрачност в област, в която се наблюдават много корупционни интереси, смята ученият.

Според професора не се налага свикване на Велико Народно събрание на този етап. Едно обикновено Народно събрание може да реши проблемите и да се получи така наречената по-плоска държава - партийните листи да се редят не от централите на партиите, а отдолу нагоре.

"Трябва да се реализира и конституционно записаното право за равнопоставеност на гражданите при участие в парламентарни избори", каза проф. Дуранкев. Според него добре би било провеждането поне на няколко общонародни референдума годишно и по няколко референдума по места, така че въпросите да се решават демократично като в останалите европейски страни.

Той отбеляза, че

трябва протестиращите от различните места да имат общ координационен съвет, а към него да се сформира и съвет от експерти,

който да консултира гражданите. "Улицата днес трябва да постигне такива резултати, че да стане излишна в бъдеще", заяви ученият.

Сборният пункт на участниците в протестното шествие, обявено като "Да запалим монополите!", в София е при Министерство на икономиката и енергетиката в 11 ч. на 3 март. .2013 г . Шествието ще тръгне от сборния пункт по ул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител" до площад "Народно събрание". Там ще протестират до 17 ч., извън охраняваните зони на институциите.

От Столичната община съобщиха, че във връзка с митинг-шествието срещу монополите от 8 ч. до приключване на протестите се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на ул. "Славянска" между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "6-ти септември". От 11.00 часа до 12.00 часа на 03.03.2013 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Славянска" между ул. "Г.С.Раковски" и ул. "6-ти септември".

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) има за задача да осигури охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението, като съвместно с линейния контрол на "Център за градска мобилност" да спират и възстановяват поетапно движението на пътните превозни средства и колите на градския транспорт в зависимост от преминаването на участниците в шествието.

Коментари 234
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

234 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности