Инспекторите по химическите оръжия се готвят за рискована и мръсна работа в Сирия
Източник: ЕПА/БГНЕС
0

Т е потеглиха тайно на частен самолет, пътувайки за едно от най-опасните места на света, за да унищожат вещества, толкова опасни, че и най-малката частица убива за минути. Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), натоварени със задачата да помогнат на Сирия да премахне химическите си оръжия, имат около 9 месеца да открият и унищожат възлизащ на 1000 тона химически арсенал, който е изграждан в продължение на години.

Това е най-краткият срок, който някога са получавали в която и да е страна и първата им мисия в страна, в която се води война.

АП предлага поглед към детайлите на плана им и проблемите, с които инспекторите могат да се сблъскат:

Приоритет номер 1 - да разрушат оръжейните системи без да се отровят самите те

Заринът - за който се предполага, че е използван при нападението на 21 август, при което бяха убити над 1000 души край Дамаск - има срок на годност около седмица, след като бъде приготвен, така че самото повреждане на оборудването, използвано за смесване на химическите прекурсори, ще постигне много за гарантиране на сигурността на цивилните.

Друга важна тактика е разрушаването на ракетите, използвани за пренасяне на химически оръжия. Без начин за разпръскването им, смъртоносните химикали са практически безполезни при военни действия.

Най-простият начин за неутрализиране на оборудването? Строшете го!

Инспекторите са упълномощени да използват всички средства, които сметнат за нужни, за да направят оборудването неизползваемо, включително груби, но ефективни техники. Вариантите включват: разбиването на контролните табла с тежки ковашки чукове; прегазването на празните резервоари с танкове или запълването им с цимент; включването на машините за смесване без смазка, за да може да блокират и да станат неизползваеми.

Шшшт! Планът е таен!

След кратък престой на неуточнено място, първите 20 инспектори (които пристигнаха днес в Дамаск) ще се срещнат с чиновници в сирийското външно министерство. Някои ще проверят отново първоначалните дадени от Сирия данни с какви оръжия и прекурсори разполага и къде са разположени. Други ще започнат да планират графика на посещенията на всяко място, където са разположени химикали и оръжия - от камиони, натоварени с оръжия, до заводи за производството им.

В рамките на седмица ще пристигне втората вълна от инспектори - общо по-малко от 100 души - и ще сформира екипи, които ще се разпръснат към индивидуални обекти. Техните маршрути ще бъдат пазени в тайна - както заради тяхната сигурност, така и защото Сирия има правото да не разкрива военните си тайни, включително местоположението на базите. Според правилата на ОЗХО, дори съставът на химическия й арсенал няма да бъде разкрит публично, макар че е широко известно, че съдържа иприт, зарин и вероятно - нервнопаралитичния газ VX. ОЗХО заяви, че не всички екипи с инспектори ще пристигнат и потеглят от Дамаск.

Инспекторите са изправени пред опасности: токсични химикали и военна зона

Всяка група ще има нужда от експерти от различни области: специалисти по аналитична химия, експерти по производството, специалисти по боеприпасите, военни експерти и здравни специалисти, свикнали с опасностите при работа с токсични вещества. Те трябва да имат и необходимите умения да окажат спешна помощ при нещастен случай.

Сирия ще носи основната отговорност за безопасността на инспекторите, така че те ще пътуват със сирийски придружители. Служители на ООН също ще помагат и може да се окажат от жизнено важно значение за уговарянето на преминаване през или близо до районите под контрола на бунтовници.

Те ще търсят и унищожават

Инспекторите ще проверяват какво има на всеки обект, като вземат проби. Освен това ще проучат доколко всеки обект е подходящ за бъдещ център за унищожаване на химически оръжия: достъпни пътища, електричество и вода са желателни елементи. Ако това не е възможно, ще разгледат възможностите за транспортиране на материали на по-подходящи места - или може би да се внесат подвижни съоръжения за унищожаване на химикали, създадени от САЩ или Русия. Транспортирането на материали извън страната теоретично също е възможно, но не се включва в сегашния план: изнасянето на химически оръжия би нарушило международните закони.

Трудното е да се отървем от готовите за употреба оръжия

Сирия и инспекторите се стремят да изминат първия етап - да направят неизползваеми машините за смесване - до 1 ноември. В същото време ОЗХО подготвя планове за следващата фаза. Тя предвижда унищожаването на готовите за използване оръжия и премахването на материалите за прекурсори. Това е скъп и продължителен етап, който обикновено включва изгарянето на материалите в запечатани пещи при свръхвисоки температури, преработката на материалите за прекурсори или разреждането им с вода. Експертите във и извън ОЗХО казват, че приключването на процеса до средата на 2014 г. е амбициозна цел, но никой не казва, че е невъзможна.

Има много възможности за изненадващи обрати

Инспекторите имат правомощия да правят изненадващи посещения на обекти, за които подозират, че може да съдържат необявени оръжия, а според резолюцията на ООН те трябва да получат неограничен достъп. Ако Сирия откаже, в крайна сметка директорът на ОЗХО ще трябва да реши дали мотивите на режима са основателни - например поради военното значение на даден обект - или сирийското правителство не е искрено в желанието си да премахне всички химически оръжия, както Башар Асад обяви в неделя.

Изоставането от графиците или спорове за достъпа може лесно да ескалират до политически проблеми. Засега експертите на ОЗХО казват, че изявленията на Сирия изглеждат разумни, а предварителните контакти са били изцяло делови. Ако обстоятелствата на място по-късно ги доведат до извода, че Сирия не сътрудничи, те казват, че ще докладват пред Съвета за сигурност на ООН без оглед на политическите последствия.

Сирийският президент Башар Асад ще остане на поста си и има право да се кандидатира на изборите през 2014 г. за нов мандат, заяви днес сирийският министър на информацията, цитиран от АФП. "Сирия се държи на крака - държавата, нацията, народът и президентът. Така повелява сирийският народ", заяви Омран Ахед аз Зуби. "Целият народ желае Башар Асад за държавен глава, каквото и да говори опозицията, американците и предателите", заяви министърът в Дамаск на събрание по въпросите на "националните медии и настоящите проблеми". Зуби увери, че от президента зависи дали ще се кандидатира за нов мандат в средата на идната година. Той обвини опозицията, че "няма смелост да отиде на избори, тъй като ако имаше (кураж), нямаше да стигнем дотук".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 7 минути

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 22 минути

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 49 минути

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 59 минути

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 1 час

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 1 час

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално смени адреса си в&nbsp;САЩ</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 1 час

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 1 час

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Свят Преди 1 час

Анголският закон забранява по-големи плавателни съдове като траулери да навлизат в защитени зони

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

Любопитно Преди 1 час

Ето каква е връзката между стажант по медицина, който убил приятеля си, и измислен сериен убиец

<p>&quot;Да спрат с тези игрички&quot;: Пеевски призова Радев&nbsp;да се съобрази с Конституцията</p>

Пеевски: Президентът е длъжен да подпише указите за назначаване на нови министри

България Преди 2 часа

Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички, коментира председателят на ДПС

Доналд и Мелания Тръмп

Ще свидетелства ли Мелания в делото срещу Доналд Тръмп?

Любопитно Преди 2 часа

Бившият държавен глава е първият в историята на САЩ, изправян пред съдебен процес

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 2 часа

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер