Парламентът прие нови мерки за извънредното положение
Източник: ЕПА/БГНЕС
44

Н ародното събрание прие на второ четене текстовете от Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, с които се спира налагането на запори на банкови сметки на физически лица и лечебни заведения и се спират процесуалните сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства.

Депутатите решиха във времето на извънредно положение

да не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, както и запори върху трудови възнаграждения и пенсии,

Срещу COVID-19: Депутати влязоха с медицински скафандри в НС

обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи или недвижими имоти, собственост на физически лица, освен задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

С приетите текстове процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства се спират за времето от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение. Изключение от обхвата на закона са сроковете по наказателни дела за налагане на мерки за принуда и тези по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

С текстовете се регламентира давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения за частноправните субекти, също да спират да текат. Изключение е предвидено за сроковете по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания.

Без глоби в столичния градски транспорт от днес

Депутатите приеха във времето на извънредно положение

да бъдат спрени всички обявени публични продани и въводи във владение,

обявени от държавните и частните съдебни изпълнители. Те ще бъдат насрочени наново, без да се дължат такси за това, след изтичането на извънредното положение.

Депутатите решиха да бъдат ограничени и нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания като нотариалната камара следва да осигури дежурни нотариуси – при съотношение един нотариус на 50 хиляди жители.

Камарата на строителите в България: Строителството трябва да продължи

Правосъдният министър Данаил Кирилов отбеляза, че има нотариуси, които не искат да работят при тези условия, а други, които заявяват, че това няма да им попречи. Министърът подчерта, че

Висшият съдебен съвет вече е наложил ограничение по отношение на достъпа до съдебните сгради.

Народното събрание прие текст, с който министърът на здравеопазването, извън случаите по Закона за здравето и по предложение на Националния оперативен щаб, може да въвежда и други временни противоепидемични мерки и средства.

Работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на работниците или служителите си, без тяхно съгласие, реши парламентът. Работодателите и органите по назначаване ще могат да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, записаха депутатите на второ четене. Първоначалният текст, който претърпя промяна, предвиждаше работодателите да могат да пускат работниците си в платен или неплатен отпуск.

Работодателите и органите по назначаване в зависимост от специфичния характер на работа и възможността за нейното обезпечаване може да възлагат надомна работа или работа от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие, освен когато това е невъзможно.

Надя Клисурска от "БСП за България" посочи, че текстът за половината платен отпуск засяга само военните и държавните служители. Тя коментира, че той не кореспондира с новите текстове в Кодекса на труда за предприятията, според които може да се предостави целият платен отпуск. При дистанционна и надомна работа работодателят може да задължи работника или служителя без негово съгласие да ползва половината платен годишен отпуск, разясни Хасан Адемов от ДПС. Той посочи, че по-нататък в законопроекта се казва, че когато има извънредно положение, когато има заповед на работодателя или на държавен орган, работодателят може да задължи работника или служителя да ползва целия си платен годишен отпуск. Ако предприятието попадне в списъка на Министерския съвет, тогава ще може да се възползва от фонд "Безработица" на Държавното обществено осигуряване. Ако не е в този списък, тогава на работника му остава хипотезата да ползва платения си годишен отпуск, ако пожелае, неплатен годишен отпуск, или работодателят да организира производството по начин, който да съответства на противоепидемичните мерки, добави Адемов.

С приетите текстове от законопроекта се регламентира още, че полицаите и пожарникарите ще полагат извънреден труд над ограниченията по Закона за МВР, след изрично писмено съгласие на държавния служител. Липсата на съгласие не е основание за търсене на дисциплинарна отговорност, записаха депутатите.

Военнослужещите от въоръжените сили при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет, съвместно и/или координирано с други органи може да участват в прилагането на противоепидемични мерки и ограничения на територията на страната, на отделен регион или на контролно-пропускателен пункт, реши още парламентът.

Военнослужещите ще имат право също да извършват проверки за установяване самоличността на лице. Ще могат да ограничават до пристигане на служителите на МВР придвижването на лице, за което има данни, че е отказало или не изпълнява противоепидемичните мерки и мерките за задължителна изолация.

Военните ще имат правомощие да спират превозни средства до пристигане на МВР; да ограничават придвижването на лица и превозни средства на контролно-пропускателен пункт. Те ще могат да използват физическа сила и помощни средства, само когато това е абсолютно необходимо.

Със заповед на министъра на отбраната по мотивирано предложение на началника на отбраната срокът на командировка на военни по член от закона за отбраната може да се удължи без тяхно съгласие до отмяна на извънредното положение.

Срещу този текст се обвиха от БСП. Председателят на комисията по отбрана Константин Попов обясни, че идеята е армията да се използва като инструмент, ако се наложи, при такава извънредна ситуация. Дава се право на МС кога може и при какви условия да реши какви задачи да възложи на военните в условията на този закон, подчерта той. Милен Михов /ОП/ припомни, че армията и въоръжените сили имат активна роля в борбата с кризата. Военно-транспортната авиация изпълни няколко операции по евакуиране на българи от заразени райони, ВМА е стожерът на медицинската група, на действията срещу заразата, подчерта той. Не приемам, че българският войник на улицата плаши хората, той внушава сигурност, категоричен е депутатът.

 

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 34 минути

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 45 минути

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 7 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 10 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 12 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 13 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 14 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 14 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много