Пороят в Бургаско взе три жертви
Преливащата Дяволска река в Приморско   
Източник: Радослав Димитров
126

П оройните дъждове в Бургаско са взели три жертви – Недялка Толева (69 г.) и Камелия Желязкова (21 г.), както и 27-годишен мъж.

Първоначално Желязкова беше обявена за изчезнала, но по-късно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че тя е загинала. Тялото ѝ е намерено на спортна площадка в парк за пикник в местността Отманли.

Толева е била намерена снощи от пожарникари удавена в колата си в рибарското селище Ченгене скеле в същата местност. На самото Ченгене скеле 50 лодки са отнесени в морето, около 75 къщи са в трагично състояние, една къща вероятно също е отнесена от водите, съобщи кметът на Бургас – Димитър Николов.

В късния следобед стана ясно, че жертвите са три – 27-годишнен пастир. Той се е удавил в р. Ропотамо и е бил открит около село Ясна поляна.

Двете загинали жени са пътували по главния път Созопол-Бургас, когато автомобилите им са били залети от огромно количество вода в резултат на проливния дъжд. От водната стихия около 2 ч. след полунощ на главния път са се

преобърнали още няколко автомобила.

Двама мъже – Николай Кирилов и Николай Грудев, са спасили живота на няколко души, като са изваждали давещи се хора от потопените автомобили в местността Отнанли. Кметът Николов ще ги предложи за награда пред Общинския съвет.

Община Бургас обяви 8 септември за ден на траур в памет на жертвите, съобщи Николов.

По думите на кмета, трагедията е вследствие на огромното количество паднал дъжд, а не приливна вълна от водоем, тъй като такъв в района няма.

В община Приморско сутринта  бе обявено бедствено положение,

което бе отменено след обяд. Падналият пороен дъжд в града е нанесъл значителни щети и е нарушил силно нормалният ритъм на живот на населението, съобщиха от пресцентъра на общината. Летището в града бе под вода, преля Дяволската река. Имаше сигнал за бедстващи хора в къмпинг „Китен“.

Екипаж от военното формирование 32040-Крумово, с хеликоптер „Кугар“ участва в спасителни дейности в района на с. Китен, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. От 8,30 ч. до 11,10 ч. военнослужещите извършиха полет за спасяване и евакуиране на двама души от района, наводнен от река Велека. Хората са били на покрива на селскостопанска сграда.

Пороят в Приморско

В района на парк „Росенец“ приливаната вълна е отнесла шест коли в дерето.

Най-вероятно тя е тръгнала от реката в близост до селото край парка. В момента се издирват хората от колите. Напълно е възможно хората в отнесените коли да са успели да са успели да се спасят, съобщи БНР.

Интензивните валежи са нанесли

щети по пътните артерии на територията на област Бургас.

Река Ропотамо е излязла от коритото си и към момента е затворен главният път между Созопол, Приморско и Китен. В района са разположени полицейски патрули, които насочват водачите към най-близкото населено място, съобщават от МВР.

Двата моста над река Ропотамо – между селата Ново Паничарево и Ясна поляна, са пропаднали. „В село Ново Паничарево нещата са много зле. На места в дворовете има над метър вода. Наводнени са мазета приземни етажи и др.”, съобщи за Агенция „Фокус“ Димитър Христов, главен експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка” в Областна администрация-Бургас.

Работи се по направлението Бургас-Атия, където има блокирани хора в почивна база в село Атия.

Малко преди 3 ч. тази сутрин е получена информация за

бедстващи хора

в бургаските квартали „Победа“, „Акациите“, „Крайморие“ и Отманли. Спасителни екипи веднага са били изпратени на посочените адреси и са евакуирали над 20 души.

Залята е голяма част от квартал „Победа”, също и улица „Индустриална”, съобщава Агенция „Фокус“. От квартала са били евакуирани 15 души.

Из града има паднали клони – работи се по отстраняване и почистване.

На няколко места из периферните селища в общината има паднали електрически стълбове. Работи се и по този проблем, но за момента няма ток в селата Димчево, Твърдица. Няма ток на няколко места в самия град Бургас – на улиците „Дебелт”, „Мария Луиза”, „Оборище”. И тук възстановителните екипи работят.

В рамките на половин ден в Бургаско са паднали

180 литра дъжд на квадратен метър,

съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ).

Проливните дъждове причиниха наводнения и в други части на страната.

Общините Димитровград, Харманли, Симеоновград, Опан и Гълъбово обявиха бедствено положение.

Евакуирани бяха хората от ниските части на димитровградските квартали „Изток“ и „Марийно“ поради очаквано преливане на язовира до рудник „Гита“. Наводнени са складовите бази в града.

Стената на язовира край димитровградското село Странско се скъса заради пороите. По-голямата част от жителите на селото са евакуирани. Има обаче и такива, които не искат да напуснат домовете си, съобщи „Дарик“. Те са се качили на вторите етажи и по покривите им. Близо 5 м е водата в селото, която прехвърли и 4-метровия мост.

Достъпът до Странско е невъзможен.

В Харманли има много наводнени улици и приземни етажи на сгради.  Главен път Е80 в близост до „Лидл“-Харманли бе затворен поради преливане на реката.

Въпреки, че няма опасност за населението в харманлийското село Бисер, кметът Златка Вълкова е предприела превантивни мерки да изтегли хората, живеещи близо до река Бисерска, към високите части на селото.

Валежите в региона през изминалото денонощие са между 83 до 136 литра на кв. м.

От областния кризисен щаб съобщиха,че няма пострадали хора и населени места без електричество и вода.

Над 80 сигнала за наводнения са получени на територията на област Хасково.

Южната част на

Старозагорска област е наводнена след проливните дъждове, които достигнаха рекордните 200 л. на кв. м,

съобщи директорът на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Стоян Колев. В над 30 села в областта тази нощ и сутринта са изпратени екипи на пожарната и гражданска защита.

Бедствено положение е обявено в общините Опан и Гълъбово. През нощта екипи на пожарната и гражданска защита са вадили хора потопени под вода с ниво над 2 м в някои села на старозагорска община.

Обявен е оранжев код „Риск за тревога“ на р. Сазлийка при Гълъбово и на р. Марица при Пловдив, съобщи Министерството на околната среда и водите. Изпратено е предварително предупреждение до Гърция и Турция за р. Марица при Свиленград.

Във воден капан са попаднали кметовете на Гълъбово и на село Априлово. Кметът на Гълъбово Николай Тонев съобщи, че цялото село Априлово е под вода. Голяма част от къщите вече са срутени. Водата от селото се влива в река Съзлия, която има опасност да прелее и да наводни селата, през които преминава.

Евакуирани са жителите на селата Константиновец и Любеново. Наводнени са къщи в село Стрелец, както и първият етаж на Дома за деца с умствени увреждания в село Петрово. Тежко засегнато от дъждовете е село Еленино. Наводнението е от канал на „Напоителни системи“, който е запушен и прелива.

На пътя Димитровград-Стара Загора има закъсали автомобили. Нито един автобус от общините Димитровград и Гълъбово не е пристигнал до автогара Стара Загора. Нито един от потеглилите в тази посока не се е завърнал. На автогара „Стара Загора“ пристигнаха и пътници от експресния влак, който е пътувал от Ямбол за София, защото е бил отклонен към Карлово, вместо към Чирпан. Има наводнени ж.п. линии.

Със заповед на директора на РДПБЗН-Стара Загора е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

Нивото на река Осъм се е повишило над четири пъти за едно денонощие,

съобщиха от хидрометеорологичната станция в Ловеч. Количеството на падналите валежи в областта е достигнало 60 литра на квадратен метър. Измереното ниво на река Осъм при Ловеч тази сутрин е 184 см, при 40 см вчера. В Троян то се е повишило от 23 см на 121 см.

Двойно се увеличено и нивото на река Вит при Тетевен и днес е 204 см. За да се ограничи притокът към реката е спряно изпускането на язовир „Сопот“, съобщи областният управител на Ловеч Милко Недялков. По думите му язовирът има достатъчно обем, за да поеме валежите и няма опасност от преливане. Свободни обеми има и в останалите водоеми в областта.

Остава в сила обявеното на 4 септември бедствено положение в общините Берковица и Георги Дамяново.

Българският Червен кръст призовава за спешна помощ за пострадалите от новите наводнения, като спешно е активирана кампанията за набиране на средства на кратък номер 1466.

БЧК призовава гражданите и корпоративния сектор да се включат в подпомагането на засегнатите от нововъзникналите наводнения в страната. „БЧК ще помогне във всички бедстващи райони, тъй като има структури из цялата страна, ресурс и възможности“, е заявил председателят на БЧК Христо Григоров. На пострадалите БЧК предоставя най-необходимото – вода, храна, спални комплекти и одеяла. Организацията е в готовност да отвори и бедствения си резерв при нужда.

Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" 3
(За пострадалите от наводненията в страната)

Вижте пълна десетдневна прогноза за времето у нас и по света на Sinoptik.bg

Коментари 126
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

126 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 21 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 25 минути

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 1 час

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 2 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 2 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 3 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки