Пороят в Бургаско взе три жертви
Преливащата Дяволска река в Приморско   
Източник: Радослав Димитров
126

П оройните дъждове в Бургаско са взели три жертви – Недялка Толева (69 г.) и Камелия Желязкова (21 г.), както и 27-годишен мъж.

Първоначално Желязкова беше обявена за изчезнала, но по-късно главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че тя е загинала. Тялото ѝ е намерено на спортна площадка в парк за пикник в местността Отманли.

Толева е била намерена снощи от пожарникари удавена в колата си в рибарското селище Ченгене скеле в същата местност. На самото Ченгене скеле 50 лодки са отнесени в морето, около 75 къщи са в трагично състояние, една къща вероятно също е отнесена от водите, съобщи кметът на Бургас – Димитър Николов.

В късния следобед стана ясно, че жертвите са три – 27-годишнен пастир. Той се е удавил в р. Ропотамо и е бил открит около село Ясна поляна.

Двете загинали жени са пътували по главния път Созопол-Бургас, когато автомобилите им са били залети от огромно количество вода в резултат на проливния дъжд. От водната стихия около 2 ч. след полунощ на главния път са се

преобърнали още няколко автомобила.

Двама мъже – Николай Кирилов и Николай Грудев, са спасили живота на няколко души, като са изваждали давещи се хора от потопените автомобили в местността Отнанли. Кметът Николов ще ги предложи за награда пред Общинския съвет.

Община Бургас обяви 8 септември за ден на траур в памет на жертвите, съобщи Николов.

По думите на кмета, трагедията е вследствие на огромното количество паднал дъжд, а не приливна вълна от водоем, тъй като такъв в района няма.

В община Приморско сутринта  бе обявено бедствено положение,

което бе отменено след обяд. Падналият пороен дъжд в града е нанесъл значителни щети и е нарушил силно нормалният ритъм на живот на населението, съобщиха от пресцентъра на общината. Летището в града бе под вода, преля Дяволската река. Имаше сигнал за бедстващи хора в къмпинг „Китен“.

Екипаж от военното формирование 32040-Крумово, с хеликоптер „Кугар“ участва в спасителни дейности в района на с. Китен, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. От 8,30 ч. до 11,10 ч. военнослужещите извършиха полет за спасяване и евакуиране на двама души от района, наводнен от река Велека. Хората са били на покрива на селскостопанска сграда.

Пороят в Приморско

В района на парк „Росенец“ приливаната вълна е отнесла шест коли в дерето.

Най-вероятно тя е тръгнала от реката в близост до селото край парка. В момента се издирват хората от колите. Напълно е възможно хората в отнесените коли да са успели да са успели да се спасят, съобщи БНР.

Интензивните валежи са нанесли

щети по пътните артерии на територията на област Бургас.

Река Ропотамо е излязла от коритото си и към момента е затворен главният път между Созопол, Приморско и Китен. В района са разположени полицейски патрули, които насочват водачите към най-близкото населено място, съобщават от МВР.

Двата моста над река Ропотамо – между селата Ново Паничарево и Ясна поляна, са пропаднали. „В село Ново Паничарево нещата са много зле. На места в дворовете има над метър вода. Наводнени са мазета приземни етажи и др.”, съобщи за Агенция „Фокус“ Димитър Христов, главен експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка” в Областна администрация-Бургас.

Работи се по направлението Бургас-Атия, където има блокирани хора в почивна база в село Атия.

Малко преди 3 ч. тази сутрин е получена информация за

бедстващи хора

в бургаските квартали „Победа“, „Акациите“, „Крайморие“ и Отманли. Спасителни екипи веднага са били изпратени на посочените адреси и са евакуирали над 20 души.

Залята е голяма част от квартал „Победа”, също и улица „Индустриална”, съобщава Агенция „Фокус“. От квартала са били евакуирани 15 души.

Из града има паднали клони – работи се по отстраняване и почистване.

На няколко места из периферните селища в общината има паднали електрически стълбове. Работи се и по този проблем, но за момента няма ток в селата Димчево, Твърдица. Няма ток на няколко места в самия град Бургас – на улиците „Дебелт”, „Мария Луиза”, „Оборище”. И тук възстановителните екипи работят.

В рамките на половин ден в Бургаско са паднали

180 литра дъжд на квадратен метър,

съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ).

Проливните дъждове причиниха наводнения и в други части на страната.

Общините Димитровград, Харманли, Симеоновград, Опан и Гълъбово обявиха бедствено положение.

Евакуирани бяха хората от ниските части на димитровградските квартали „Изток“ и „Марийно“ поради очаквано преливане на язовира до рудник „Гита“. Наводнени са складовите бази в града.

Стената на язовира край димитровградското село Странско се скъса заради пороите. По-голямата част от жителите на селото са евакуирани. Има обаче и такива, които не искат да напуснат домовете си, съобщи „Дарик“. Те са се качили на вторите етажи и по покривите им. Близо 5 м е водата в селото, която прехвърли и 4-метровия мост.

Достъпът до Странско е невъзможен.

В Харманли има много наводнени улици и приземни етажи на сгради.  Главен път Е80 в близост до „Лидл“-Харманли бе затворен поради преливане на реката.

Въпреки, че няма опасност за населението в харманлийското село Бисер, кметът Златка Вълкова е предприела превантивни мерки да изтегли хората, живеещи близо до река Бисерска, към високите части на селото.

Валежите в региона през изминалото денонощие са между 83 до 136 литра на кв. м.

От областния кризисен щаб съобщиха,че няма пострадали хора и населени места без електричество и вода.

Над 80 сигнала за наводнения са получени на територията на област Хасково.

Южната част на

Старозагорска област е наводнена след проливните дъждове, които достигнаха рекордните 200 л. на кв. м,

съобщи директорът на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Стоян Колев. В над 30 села в областта тази нощ и сутринта са изпратени екипи на пожарната и гражданска защита.

Бедствено положение е обявено в общините Опан и Гълъбово. През нощта екипи на пожарната и гражданска защита са вадили хора потопени под вода с ниво над 2 м в някои села на старозагорска община.

Обявен е оранжев код „Риск за тревога“ на р. Сазлийка при Гълъбово и на р. Марица при Пловдив, съобщи Министерството на околната среда и водите. Изпратено е предварително предупреждение до Гърция и Турция за р. Марица при Свиленград.

Във воден капан са попаднали кметовете на Гълъбово и на село Априлово. Кметът на Гълъбово Николай Тонев съобщи, че цялото село Априлово е под вода. Голяма част от къщите вече са срутени. Водата от селото се влива в река Съзлия, която има опасност да прелее и да наводни селата, през които преминава.

Евакуирани са жителите на селата Константиновец и Любеново. Наводнени са къщи в село Стрелец, както и първият етаж на Дома за деца с умствени увреждания в село Петрово. Тежко засегнато от дъждовете е село Еленино. Наводнението е от канал на „Напоителни системи“, който е запушен и прелива.

На пътя Димитровград-Стара Загора има закъсали автомобили. Нито един автобус от общините Димитровград и Гълъбово не е пристигнал до автогара Стара Загора. Нито един от потеглилите в тази посока не се е завърнал. На автогара „Стара Загора“ пристигнаха и пътници от експресния влак, който е пътувал от Ямбол за София, защото е бил отклонен към Карлово, вместо към Чирпан. Има наводнени ж.п. линии.

Със заповед на директора на РДПБЗН-Стара Загора е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

Нивото на река Осъм се е повишило над четири пъти за едно денонощие,

съобщиха от хидрометеорологичната станция в Ловеч. Количеството на падналите валежи в областта е достигнало 60 литра на квадратен метър. Измереното ниво на река Осъм при Ловеч тази сутрин е 184 см, при 40 см вчера. В Троян то се е повишило от 23 см на 121 см.

Двойно се увеличено и нивото на река Вит при Тетевен и днес е 204 см. За да се ограничи притокът към реката е спряно изпускането на язовир „Сопот“, съобщи областният управител на Ловеч Милко Недялков. По думите му язовирът има достатъчно обем, за да поеме валежите и няма опасност от преливане. Свободни обеми има и в останалите водоеми в областта.

Остава в сила обявеното на 4 септември бедствено положение в общините Берковица и Георги Дамяново.

Българският Червен кръст призовава за спешна помощ за пострадалите от новите наводнения, като спешно е активирана кампанията за набиране на средства на кратък номер 1466.

БЧК призовава гражданите и корпоративния сектор да се включат в подпомагането на засегнатите от нововъзникналите наводнения в страната. „БЧК ще помогне във всички бедстващи райони, тъй като има структури из цялата страна, ресурс и възможности“, е заявил председателят на БЧК Христо Григоров. На пострадалите БЧК предоставя най-необходимото – вода, храна, спални комплекти и одеяла. Организацията е в готовност да отвори и бедствения си резерв при нужда.

Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.

Дарения се събират и на банковата сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
IBAN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
1000 София, ул."Калоян" 3
(За пострадалите от наводненията в страната)

Вижте пълна десетдневна прогноза за времето у нас и по света на Sinoptik.bg

Коментари 126
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

126 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ивет Лалова остана четвърта в Савона

Ивет Лалова остана четвърта в Савона

Свят Преди 2 часа

Най-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова - Колио завърши четвърта в старта на 200 метра от турнира по лека атлетика в италианския град Савона

Bright awards 2021 отличи най-добрите ПР агенции и комуникационни проекти в България

Bright awards 2021 отличи най-добрите ПР агенции и комуникационни проекти в България

България Преди 5 часа

All Channels Communication Group стана агенция на годината, а PR Play грабна първото място за кампания на годината

Къде има опасност от наводнения

Къде има опасност от наводнения

България Преди 6 часа

В резултат на интензивни валежи има опасност от възникване на наводнения в следобедните и вечерните часове в събота и през нощта срещу неделя

Определят я като „най-лошата година в историята”

Определят я като „най-лошата година в историята”

Любопитно Преди 7 часа

Прокопий пише: „Защото слънцето даваше своята светлина без яркост, подобно на луната”

Скандал след смяната на шефа на БАИ

Скандал след смяната на шефа на БАИ

България Преди 7 часа

Стамен Янев се връща на ръководния пост в Българската агенция за инвестиции, Десислава Трифонова обяви, че е жертва на реваншизъм

Какво показват първите резултати от смесването на ваксините на Pfizer и АstraZeneca

Какво показват първите резултати от смесването на ваксините на Pfizer и АstraZeneca

Теми в развитие Преди 8 часа

Проучването включва 850 души на възраст над 50 години

Марио Драги

Защо италианският премиер Марио Драги се отказа от заплата

Свят Преди 8 часа

Драги, който е бивш шеф на Европейската централна банка, обяви, че се отказва от заплатата от около 110 000 евро

Бирена спа терапия, как всъщност влияе на кожата ни

Бирена спа терапия, как всъщност влияе на кожата ни

Любопитно Преди 8 часа

Вижте какво е мнението на дерматолозите

Sinoptik.bg празнува своя 13-и рожден ден

Sinoptik.bg празнува своя 13-и рожден ден

България Преди 9 часа

Стартиралата през 2008 г. платформа предлага прогноза за времето в 80 000 точки от страната и света

Проучване: Над 1/4 от европейците не биха се ваксинирали срещу COVID-19

Проучване: Над 1/4 от европейците не биха се ваксинирали срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 9 часа

Според допитването българите изпитват най-голямо нежелание да се имунизират

Гълъб Донев

Ще остане ли добавката от 50 лв. към пенсиите

България Преди 10 часа

Какво каза на брифинг служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев

Каракачанов

ВМРО иска президентска република

България Преди 10 часа

Под каква форма ще се яви ВМРО на предсрочните избори все още категорично не е решено, но има няколко варианта

Глобиха пътник с $10,5 хил., издухал носа си на борда на самолет

Глобиха пътник с $10,5 хил., издухал носа си на борда на самолет

Любопитно Преди 10 часа

Случката се разиграла по време на полет от Флорида до Калифорния

Агджа: Българите бяха, да кажем, пожертвани

Агджа: Българите бяха, да кажем, пожертвани

България Преди 11 часа

Агджа: Това не беше нещо лично

“Иди, учи и се върни” дава стипендии до 10 хил. лв за магистратура в чужбина

“Иди, учи и се върни” дава стипендии до 10 хил. лв за магистратура в чужбина

България Преди 12 часа

Общността на българите по света инвестира 45 000 лв в образованието на бъдещи лидери

<p>Ще кръстят ли Хари и Меган дъщеря си на принц Филип</p>

Букмейкърите прогнозират: Принц Хари и Меган ще кръстят дъщеря си на принц Филип

Любопитно Преди 13 часа

През февруари двойката оповести, че очаква второто си дете, което ще е от женски пол