0

Н ова унгарска компания разработва умни очила, които да помогнат на хората с увредено зрение. EVA приличат на обикновени слънчеви очила, но всъщност имат вградени камери и сензори и заедно със смартфон ще помагат на хората по-лесно да се придвижват из града, съобщава онлайн изданието Engadget.

Очилата могат да се оборудват и с диоптърни лещи. В рамката има бутони за управление и микрофон. Има и "говорител", който всъщност предава звук чрез вибрации чрез костите.

Snapchat представи умни слънчеви очила

Камерите на очилата разпознават знаци, табели, етикети и опаковки. Те могат да "прочитат" текста или да разпознават символите и след това предават гласово съдържанието до потребителя. Чрез компютърни алгоритми очилата могат да разпознават и обекти. Човек може да вземе предмет в ръце, да го вдигне на нивото на очите си и да каже "разпознай това". Системата ще разпознае обекта и ще го опише на потребителя.

Умните очила за хора с увредено зрение EVA
Умните очила за хора с увредено зрение EVA Източник: EVA

Поне такава е идеята на компанията, която за сега е готова с първия прототип, но той все още не е напълно функционален, а само концептуален. Идеята е очилата да се свързват безжично със смартфон и той да извършва обработката на информацията и връзката с интернет. Все още обаче компанията не изчистила някои от детайлите, например как очилата ще разпознават кои знаци и табели да четат и кои не, защото в противен случай могат да объркат потребителя и да го засипят с десетки сигнали от всички табели и обяви, покрай които минава.

Как да спасите съня си с новите технологии

Компанията се надява да направи очилата възможно най-евтини и да се финансира допълнително чрез модули, които заведения и институции да купуват и инсталират. Тези модули ще са малки сензори, които ще помагат на очилата да се ориентират по-добре на закрито. Компанията планира да има работещ прототип с батерия, която издържа поне 8 часа до края на 2017 г.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@