4

П рез тази година няколко поредни и рекордно силни урагана преминаха през южните части на САЩ и островните държави в Карибско море. Мексиканският залив и щатът Тексас също бяха подложени на доста бури, включително урагана "Харви", който донесе със себе си рекордно количество дъжд. Учени изчисляват, че "Харви" е изсипал 127 млрд. дона дъжд над Тексас, съобщава БиБиСи.

Как се измерва разрушителната сила на едни от най-ужасните природни бедствия

Най-зловещите урагани, отнели живота на милиони

Анализът е на учени от Института по океанография Scripps. Те са изчислили количеството по няколко начина освен чрез стандартните инструменти. Само те показват, че на места дъждът е бил над 1270 мм.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА - КАК ИЗГЛЕЖДА "ИРМА" ОТ КОСМОСА И КАК СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА НЕЯ

С помощта на допълнителни GPS станции и уреди учените са засекли налягането и натиска на водата върху Земята. "Представете си, че сядате на матрак - той хлътва, но като се изправите, връща положението си. Земята се държи по много сходен начин", коментира Адриан Борса, един от авторите на проучването.

GPS мрежата е била с достатъчно на брой сензори и уреди, така че да се създаде доста голяма и подробна картина на тежестта на водата. Това позволява на системата да проследява и ефекта от стичането на водата по Земята и реките, нейното оттичане и изпаряване. Половината от водата се транспортира именно чрез изпарението, което новата система може да проследява.

"Ирма" връхлетя Флорида, има жертви

Ураганът „Харви“ връхлетя Тексас с ветрове от 215 км/ч

Именно чрез новия метод учените изчисляват и приблизителното общо количество на водата, която е паднала на Земята в Тексас заради урагана "Харви". За да дадат повече перспектива, учените казват, че 127-те млрд. тона вода са достатъчни да се напълнят напълно 26 000 копия на стадиона Superdome в Ню Орлиънс.

Учените подкрепят заключенията на своите колеги от други организации. По-рано тази седмица Американската метеорологична асоциация обяви, че ураганите като "Харви" и "Ирма" са пряко следствие на климатичните промени заради човешката намеса и затоплянето на планетата. Те прогнозират, че големите и рекордни бури ще продължат и в бъдеще.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@