7
Учени наблюдаваха светещи червени дъги над по-голямата част от Европа благодарение на авангардна обсерватория в Северна Италия, съобщи "Лайв сайънс".

Червените дъги се образуват в йоносферата, когато кислородните атоми в нея бъдат възбудени от електрони при геомагнитни бури.

Те тръгват от северното сияние към Екватора, но са невидими за невъоръжено око.

Излъчват червена светлина със специфична дължина на вълната.

Заради голямото светлинно замърсяване над Европа досега те не бяха наблюдавани.

Обсерваторията АСИАГО в Северна Италия обаче направи това възможно благодарение на камери с много чувствителни сензори и специални лещи.

Международен екип от учени наблюдава небето от обсерваторията АСИАГО по време на магнитна буря, достигнала до Земята през 2011 г.

След като сравниха видяното с образи от спътници и други наземни телескопи, учените установиха, че червените дъги се образуват над цяла Европа от Ирландия на запад до Беларус на изток.

Фактът, че червените дъги могат да бъдат наблюдавани над Европа, означава, че заедно с
подобни данни от Северна и Южна Америка и Тихия океан специалистите могат вече да проследят докъде те стигат над планетата и по този начин да определят за колко време магнитосферата се изчиства от буреносната енергия, обясни Майкъл Мендило от университета в Бостън.

Подобна информация ще позволи на учените да анализират ефекта от космическата активност върху радиокомуникациите в реално време.