31

У чени откриха куп от свръхмасивни черни дупки в далечната Вселена, които излъчват радиация в една и съща посока. За пръв път астрономи попадат на подобно подреждане на свръхмасивни черни дупки.

Тъй като въпросната радиация води началото си от черни дупки в центъра на галактики, които са достатъчно отдалечени и е невъзможно да влияят една на друга, координацията им вероятно се дължи на еволюцията на ранната Вселена.

Екип от РЮА предлага хипотезата, че преходът от по-малката ранна Вселена към голямата структура, каквато е днешната Вселена, е свързан с постоянни темпове на ротация.

Радиацията е излъчена от свръхмасивни черни дупки в центъра на галактики и единствената възможност за подобно подреждане е въпросните черни дупки да се завъртат в една и съща посока, поясниха учените.

черна дупка галактика космос
черна дупка галактика космос Източник: Thinkstock/Guliver

Повлияни от промени в масата през този ранен преход, темповете на ротация са насочили радиацията в една посока.

Астрономите не са си поставяли за цел да открият подобно подреждане, а просто търсели най-слабите радиосигнали във Вселената.

В рамките на изследването са използвани радиотелескопът MeerKAT в РЮА и една от най-големите мрежи радиотелескопи в света - Square Kilometer Array.

"Нуждаем се от радиотелескопа Meer KAT, за да направим детайлно картографиране на голям район - отбеляза астрономът Андрю Ръс Тейлър от Кейптаунския университет. - Това ще ни позволи ясно да разграничим едно от друго възможните обяснения. С тези нови инструменти ще може да се извършват задълбочени изследвания и да се върнем назад във времето."

черна дупка
черна дупка Източник: ЕПА/БГНЕС

Получените резултати ще допринесат за подобряване на моделите на ранната еволюция на Вселената.

"Сега сме едва в началото на опознаването на процеса на формиране на Вселената - допълни Тейлър. - Той започва от Големия взрив, за да се стигне до днешната Вселена. Така ще можем да изследваме как ще изглежда утрешната Вселена."

Вижте и още за изумителната вселена от видеото от канала "Фактите" във Vbox7.com

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@