6

Н ай-търсените специалности в СУ "Св. Климент Охридски" традиционно са "Психология", "Социални дейности", "Право", "Публична администрация", а също и т.нар. "редки специалности" - скандинавистика, арабистика, и пр., казва в интервю за БТА доц. Милена Стефанова, заместник-ректор по учебната дейност на Софийския университет.

Изключително голям е интересът на кандидат-студентите и към английската филология, към специалностите във факултета по математика, свързани с компютърните науки и софтуерното инженерство. 

В СУ сега има 104 бакалавърски програми

и няма да има нови бакалавърски специалности. През февруари предстои обявяването на приема в магистърската степен за обучение, където са останали незапълнени места от есенния прием, обяви доц. Стефанова. 

Към момента магистърските програми в СУ са над 400. На сайта на Университета вече са публикувани правилата, графикът и справочникът за кандидатстудентската кампания за учебната 2014/2015 г., а до десетина дни ще бъде публикуван и хартиеният вариант на справочника за кандидат-студентите. 

Откакто се въведоха матурите през 2008 г., всяка година СУ увеличава броя на специалностите, в които се кандидатства с оценката от държавните зрелостни изпити. 

Попитана дали и през тази година ще има нови специалности с "вход" оценките от матурите, доц. Стефанова казва, че вече и в специалността "Балканистиката" ще може да се влиза с оценките от държавните изпити. 

Регулираните специалности в СУ са "Право", "Медицина" и "Фармация"

и в тях нямаме законово основание да приемаме кандидат-студенти с оценките от матурите, подчертава заместник-ректорът. 

На въпрос дали СУ участва в кандидатстудентски борси в чужбина за привличането на кандидати от различни държави, доц. Стефанова посочи, че подобни прояви се организират на национално ниво и представители на Алма матер ги посещават. 

През миналата година за първи път в Софийския университет е имало прием в специалността "Медицина" на английски език и тя е се е радвала на много голям интерес. Сега в нея се обучават над 50 студенти само от чужбина - от Италия, Китай, Япония, Индия, Гърция, Кипър, Турция.

Тази учебна година СУ прие около 5000 първокурсници -

бакалаври и магистри, и вероятно няма да има предложения от факултетите за увеличаване на местата за приема за учебната 2014/2015 г., заяви заместник-ректорът. 

От 17 февруари до 3 март ще се приемат документите на кандидат-студентите, които ще участват в първата изпитна сесия. От нея на 6 април ще е изпитът по български език и литература, а на 13 април - по история на България. Така и двата най-масови изпити в СУ ще бъдат в неделя. 

До 23 май ще се приемат документите за втората кандидатстудентска изпитна сесия в СУ. През тази сесия изпитът по български език и литература ще е на 8 юни - неделя, а по история на България - на 21 юни, събота.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@