0

П рез последното десетилетие софтуерната индустрия в България увеличи обема си три пъти.

Днес в страната работят над 10 хил. технологични компании, като за изминалата 2016 г. приходите им се равняват на около €5.5 млрд. и са нараснали с 5.5% спрямо предходната година.

Само в стоте компании, членове на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), работят над 11 600 специалисти. Тези фирми покриват целия ИКТ спектър от софтуер, хардуер, телекомуникации и системна интеграция до интернет на нещата и генерират годишен оборот от 3.4 млрд. лв.

Но все още е твърде рано да определяме успеха на малцина като национално постижение, а България трябва да свърши още много, за да се превърне в технологичния център, който има амбиция да бъде.

Според Българската асоциация на софтуерните компании (BASSCOM) тенденциите за развитие на индустрията в страната показват, че тя преминава от конкурентност на основа на по-ниски предлагани цени към конкурентност на основа качество, висока добавена стойност и иновативност.

Днес най-добрите в местната софтуерна индустрия се позиционират в дълбочина по веригата за добавяне на стойност и оказват влияние върху много по-голям брой междинни и крайни потребители.

Утвърждаването на София и страната като център на иновациите и дигиталните технологии в Централна и Източна Европа е и една от основните цели на предстоящия Webit.Festival.

На 25 и 26 април в София Тех Парк посетителите на Webit имат възможността да избират между 12 паралелни конференции, но сред най-интересните за българския технологичен и софтуерен бизнес ще бъдат Dev Summit, насочен към експертите в софтуерната индустрия, както и Smart Cities Summit, под патронажа на кмета на София, Йорданка Фандъкова и с участието на кметовете на повечето големи градове в България и региона.

По време на Dev Summit едни от най-известните световни експерти ще споделят опита си в интересни сфери като DevOps, Agile, разработването на бизнес приложения, нововъзникващите бизнес модели, развитието на технологиите за машинно обучение и продуктите, в които се прилагат те и как могат да се печелят пари от създаването на софтуер с отворен код.

Тази година Webit ще срещне местните софтуерни лидери с доказани имена, като създателя на MySql и основател на Фондация Maria DB Майкъл "Монти" Видениус, световно известния девелопър адвокат на Google Дон Додж, главния технически директор на TapOnlt Цахи Либерман, основателя и технически директор на Hired Алан Грант и девелопър евангелистът на Amazon Питър Хайнрих, основателя и председател на Pocket App Пол Суадъл и други!

Освен достъпа до лектори на световно ниво, Webit.Festival предоставя на гостите си уникална възможност за бизнес комуникация с някои от най-влиятелните хора на пет континента.

Кои ще са лекторите на Webit.Festival може да видите тук.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@