8

Ж ителите на източното крайбрежие на САЩ днес могат да се събудят с необичайна гледка - цветни облаци. Те ще се следствие на експеримент на НАСА, чрез който учените искат да проучат по-добре движението на частиците в йоносферата на Земята, съобщава самата космическа агенция.

Теорията за смъртта на звездите може да е грешна

Астрономи за пръв път заснеха тъмна материя

Около 4:30 ч. сутринта местно време НАСА планира да изстреля малка ракета, която има няколко контейнера с различни вещества. Те ще бъдат разпръснати по време на полета и ще образуват облаци с червен и синьо-зелен цвят. Благодарение на тези цветове, учените ще могат да проследят визуално движението на частиците.

НАСА записа как звучи йоносферата на Юпитер

Използваните вещества са литий, барий и три-метил алуминий. Те ще реагират с другите елементи в небето и ще образуват въпросните цветове. Облаците ще са на височина между 150 км. и 200 км. и ще могат да се видят от Ню Йорк до Северна Каролина при достатъчно ясно време.

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Учените уверяват, че веществата и облаците са напълно безопасни за хората и околната среда. Изстрелването беше планирано за 31-ви май, но силни ветрове го отложиха на два пъти. НАСА ще предава събитието на живо в интернет, като се очаква то да започне около 11:30 часа българско време днес.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@