10

Microsoft е разработила своя версия на Linux. Подобно изречение изглеждаше невъзможно само допреди няколко години. Днес обаче то е факт, съобщава BusinessInsider.

Microsoft разработва различен квантов компютър

BlackBerry и Microsoft стават партньори за мобилни услуги

След 43 години, това е първият път, в който съобщаваме, че ще разпространяваме собствена версия на ядрото на Linux", обяви президентът на Microsoft Брад Смит по време на събитие в Сан Франциско.

Проблемът на Skype е отстранен, казва Microsoft

Новата версия на Linux всъщност е в основата на технологията Azure Sphere, която Microsoft представи. Нейната основна цел е да подобри значително нивото на сигурност на устройствата от т.нар. Интернет на нещата. Той включва всякакви джаджи, които имат процесори и ще могат да се свързват с интернет.

Azure Sphere комбинира хардуер, софтуер и "облачни" услуги, за да повиши сигурността на тези устройства. Azure Sphere OS е основана на Linux, като ще може да работи с нов тип микропроцесори, които са разработени от Microsoft. Компанията планира да предостави безплатно дизайна на производителите на процесори.

Полезни хитринки за Windows 10

Windows 7 отстъпи първото място на Windows 10

Комбинацията от Azure Sphere OS и процесорите се допълва и от "облачната" услуга Azure Sphere. Тя съдържа няколко функции за подобряване на сигурността и ъпдейти в продължение на поне 10 години. Microsoft казва, че първите устройства с новата ОС ще се появят още тази година.

Компанията ще даде и повече подробности за Azure Sphere OS по-натам. Тя казва, че Windows е била твърде голяма за целите и затова се е решила да използва Linux. Това е и поредната стъпка в "приемането" на Linux от Microsoft. През миналата година компанията започна да предлага дистрибуции на Linux в Windows Store. Дори и тогава обаче изглеждаше невероятно компанията да реши да направи своя версия на платформата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@