Зимата идва. Шофьори, готови ли сте?
Източник: Архив
12

Зимата се задава, а в дните преди тя да е съвсем пристигнала предвидливите шофьори традиционно обръщат внимание на подготовката на автомобила си за по-тежките условия на експлоатация.

В началото на ноември започва и ежегодната акция "Светлина" на МВР. Предишни години тя имаше по-важно предупредително значение, но след последните изменения в Закона за движение по пътищата шофирането на светлини стана задължително целогодишно, така че вече не е нужно шофьорите да бъдат изрично подсещани.

Задължително е обаче осветителната уредба на автомобила да е в изправност - най-вече да няма изгорели крушки (особено трудно се забелязват, ако са на стоповете - освен ако някой не ви спре на светофара, за да ви предупреди...).

За фаровете пък е много важно да са правилно регулирани. В противен случай е твърде неприятно за останалите на пътя, а при това и опасно.

Друг важен елемент, свързан с осигуряването на добра видимост, са чистачките. Ако са стари, подменете ги - през есента и зимата ни се налага да караме твърде често при дъжд, а пръските от колелета на предните автомобили налагат челното стъкло да се почиства много по-често.

В казанчето за течност за чистачките не забравяйте да сложите незамръзваща. Като цяло концентратите са по-изгодни финансово от готовите за употреба смеси.

На следващо място - проверете антифриза. У нас сякаш не е разпространена практиката той периодично да се сменя - съвсем целият, и да се налива нов. Но ако не друго - поне вижте до колко градуса под нулата ви осигурява спокойствие сместа (която трябва да е вода и антифриз и никога само част антифриз).

Ако автомобилът ви е по-стар, проверете за течове, не е приятно заради небрежност да не усетите как в резервоара за охладителна течност не е останало нищо и да прегреете двигателя си посред зима.

Ако пък е твърде стар, може да се замислите да го смените с някой по-добър - вижте хиляди оферти в CarMarket.bg.

Преди големите студове да са дошли, е добре да проверите и състоянието на акумулатора. В противен случай може да ви се наложи да го сваляте със замръзнали пръсти няколко дни по-късно, а това не е особено приятно преживяване.

В зависимост от вида му - обслужваем, необслужваем, с електролитна течност, с гел и пр. може да предприемете мерки за възстановяването на формата му. Ако нямате нужната компетентност, обърнете се към сервиз или механик, обикновено и в пунктовете за продажба на нови ще могат да ви помогнат.

Макар в законодателството да не съществува изрично изискване за шофиране със зимни гуми, важно е да се знае, че при температури под седем градуса карането с летни гуми става непрепоръчително. Сместа, от която са произведени, и технологията им гарантират отлично сцепление и спирачен път на суха и мокра настилка, но само когато температурата навън е по-висока.

Напротив, зимните гуми са изработени от много по-мека смеска, която запазва еластичността си при ниски температури, а протекторът им е направен от блокчета, които са с ламели, така че да се гарантира сцеплението при сняг.

Много по-сигурно освен това е да се кара с пълен комплект от четири, а не само с две зимни гуми, поставени на водещите колела. Забранено изрично обаче е поставянето на регенерирани или вулканизирани гуми на предните колела на автомобила.

Минималното износване на гумите не трябва да е под 1,6 мм според сега действащия Правилник за прилагане на Закона за движение по пътищата. Когато става дума за зимни гуми обаче - като нови те са с около 8 мм грайфер, и е добре да се сменят при протектор, износен до 4 мм.

На повечето модели гуми това е отбелязано със специален маркер - т.нар. "мостчета" между блокчетата от протектора. При зимните тези маркери обикновено са два - на 1,6 мм и на 4 мм.

Принципно е добре един комплект гуми да се експлоатира в рамките на 4-5 години, след което да се замени, независимо че не си е навъртял километрите и има още достатъчно дълбок грайфер. С течение на времето гумата губи качествата си - заради остаряването на материала, което може да доведе до неприятни изненади в поведението й на пътя. 

След като сте отделили достатъчно внимание на автомобила, добре е да отделите и известно време на себе си - за пренастройка на шофьорските навици

През зимата, и особено по време на празници, с които този сезон изобилства, възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки, предупреждават от МВР.

Част от причините са увеличената интензивност на движението, хлъзгави пътни настилки, намалена видимост от мъгла, по-къса светла част от денонощието, неосветени улици в населените места.

Друга част от причините са свързани с управление в нетрезво състояние, с несъобразена скорост или неправилно изпреварване.

От полицията припомнят основните рискови фактори:

- Намалено сцепление на гумите с настилките поради заледявания, снеговалежи, поледица, дъжд, изнасяне на кал върху платното; намалена видимост поради мъгла, съчетано с неумение да се шофира при зимни условия;

- Движение на несигнализирани пътни превозни средства - каруци, трактори и др.;

- Подценяване на задължителната подготовка на автомобилите за движение при зимни условия - износени и неподходящи за сезона гуми, неизправни спирачки, светлини, светлоотразителна сигнализация, чистачки, устройства за измиване на предното и подгряване на задното стъкло и в резултат - лоша видимост за водача; липса на вериги за сняг;

- Интензивно движение на автомобили и пешеходци вечер в населените места и в близост до тях, както и недостатъчно или липсващо улично осветление.

Ето още няколко полезни съвета за шофирането през зимата:

Преди да тръгнете на път, информирайте се за пътната обстановка и времето. И двете неща може да направите на Sinoptik.bg.

Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно придвижване в колона. Ако планувате по-дълъг преход, вземете за всеки случай вода и някаква храна и не тръгвайте без зареден телефон.

Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане. Евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.

При продължително движение зад бавни товарни автомобили и интензивен насрещен трафик не губете търпение и не изпреварвайте рисково, докато не възникне необходимата благоприятна ситуация за маневрата с добра видимост.

При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Много опасно е рязкото спиране, което може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила.

При движение по тъмно намалявайте скоростта, когато превключвате от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред вас.

Имайте едно на ум - неправилно движещи се пешеходци с тъмни дрехи се забелязват твърде късно, на броени метри пред автомобила.

Не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване.

Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички ваши спътници в автомобила да сторят това.

Не забравяйте, че децата ви винаги трябва да пътуват в специалните за тях столчета и седалки. 

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
- Господине, провеждаме анкета. Може ли да Ви зададем няколко въпроса? - Може! - Прекалявате ли с алкохола? - Да! - Играете ли комар? -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 10 минути

Учените изучават жабите в амазонската джунгла

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 11 минути

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

България Преди 29 минути

На заседанието са поканени и трима адвокати, които се споменават в схемата на Мартин Божанов

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Любопитно Преди 52 минути

Независимо дали Артур е бил историческа личност или творение на фолклора, митът продължава да преминава през вековете

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

България Преди 7 часа

Нинова: Борисов призна, че служебният кабинет е негов

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 7 часа

Следващата седмица специален гост на любимото шоу ще бъде италианската звезда Ал Бано

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Свят Преди 8 часа

Хагари: Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел

<p>Поддръжник на Тръмп: Тръмп или смърт</p>

Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк

Свят Преди 9 часа

Тръмп: Процесът срещу мен е нападение срещу Америка

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Свят Преди 10 часа

Инцидентът стана два дни след като мъж с нож уби шестима души в търговски център

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

България Преди 11 часа

По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли, докато реформите са били на хартия

<p>Борисов поиска смяна на външния министър</p>

Борисов планира да издигне Йорданка Фандъкова за депутат

България Преди 11 часа

Борисов: Тя свърши огромна работа за София

Тежка катастрофа, загинаха двама души

Тежка катастрофа, загинаха двама души

България Преди 12 часа

По предварителна информация челно се сблъскали два автомобила

Фезер призова за пълно членство на България в Шенген

Фезер призова за пълно членство на България в Шенген

България Преди 12 часа

Тя бе придружавана от служебния вътрешен министър Калин Стоянов

Огромна приливна вълна приближава руския град Курган

Огромна приливна вълна приближава руския град Курган

Свят Преди 12 часа

Вече частично е наводнена дясната крайбрежна част на Курган

Разкрийте оставащите мистерии около "Титаник": От пътниците до трагедията

Разкрийте оставащите мистерии около "Титаник": От пътниците до трагедията

Любопитно Преди 13 часа

Известната трагедия води до смъртта на повече от 1500 души

Григор Димитров

Това ли е новата любов на Григор Димитров? (Видео)

Любопитно Преди 14 часа

Родната тенис звезда отново във впечатляваща нежна компания