Защо ирански дипломати бяха изгонени от Европа
На 4 юли иранският президент Хасан Рухани се срещна във Виена с австрийския канцлер Себастиан Курц   
Източник: ЕПА/БГНЕС
5

В самото начало на юли едно събитие в Белгия можеше да остане напълно незабелязано. Тогава, в новинарския поток се появи информация за извършен арест от белгийските сили за сигурност на двама души с ирански произход – мъж и жена.

Тази новина беше последвана от няколко съобщения в медиите за извършени арести в Германия, Франция и Австрия, и най-вероятно щяха да бъдат подминати като незначителни, ако не бяха замесени ирански дипломати и не се бяха появили данни за съществуването на широка шпионска мрежа в Европа, свързана с иранските дипломатически мисии.

Анализ: Истинската цел на Тръмп е смяна на режима в Иран

Меркел: Ще направим всичко, за да остане Иран в ключовата сделка

"Смърт на Америка" в Иран, кой подкрепя Тръмп

Заговор за атака срещу иранската опозиция

На 1 и 2 юли белгийски медии съобщиха, че в град Антверпен са били арестувани Анис С. и неговата жена Насима Н. – и двамата белгийски граждани с ирански произход. Те са обвинени в съучастие за планирана атака по време на годишната конференция на иранската опозиция в Париж.

Двойката, описана от прокурорите като част от потенциална широка мрежа от шпиони, свързани с Иран, е хваната с експлозиви и детонатор при акция на белгийската специализирана полиция. В същото време, белгийската прокуратура обяви, че техен съучастник е арестуван и във Франция, докато други двама заподозрени са пуснати след разпити от френската полиция.

Но арестът на двамата иранци в Белгия е само началото на серия от разкрития.

Ирански дипломат е арестуван във Виена, а в Германия е разкрит още един съучастник на двойката от Антверпен. Постепенно на европейските служби им става ясно, че неуспешната атака върху конференцията в Париж е само върхът на айсберга, чиито основи се крият в дипломатически представителства в Европа.

Германските медии съобщиха, че арестуваният дипломат е Асдолла Асади – служител в консулската служба и, според данни на немските власти, е служител  на външното разузнаване на Иран. Според наличната информация, мрежата включва няколко десетки европейски граждани с ирански произход, родени и израснали в Европа, които са поддържали близки контакти с представителствата на Иран в Австрия, Германия, Белгия и Франция. Планираната неуспешна атака върху срещата на иранската опозиция в Париж е само една от няколко подобни бомбени атаки, които според прокуратурата в Белгия е трябвало да бъдат извършени на територията на ЕС.

Арестите идват на фона на обиколка в Европа на иранският президент Хасан Рухани

На 7 и 8 юли Холандия също изгони двама ирански дипломати по подозрения, че са съучастници в планиране на атаки. Техеран побърза да обвини холандските власти в предприемане на „неприятелски ход“, а посланикът на Холандия в Техеран беше привикан, за да обясни защо страната му гони ирански дипломати.

И докато европейските служби предупреждават, че вероятно ще последват още арести и изгонване на служители на дипломатическите мисии на Иран, на политическата сцена нещата изглеждат малко по-различно.

Докато новините за предотвратената атака в Париж започват да обикалят агенциите, държавният глава на Иран пристигна в Европа за официална обиколка, за да лобира пред европейските лидери относно ядрената сделка. Той беше приет радушно в Австрия, а канцлерът Себастиян Курц дори благодари на Хасан Рухани, за „помощта, която страната му оказва на разследването“. Анализатори определиха тази позиция на австрийския лидер като цинизъм.

Едва ли може да се очаква нещо друг в момента – за ЕС е важно да поддържа що-годе добри отношения с Иран предвид ударите по търговията, която носят американските санкции. Европейските политици застанаха срещу действията на Доналд Тръмп за излизане на САЩ от ядрената сделка, защото това удря интересите на няколко от големите европейски държави в Иран като Франция и Германия.

Натискът на Щатите е важен фактор, след като няколко големи европейски компании заявиха, че спират до второ нареждане операциите си в Иран. Така например, холандската авиокомпания KLM ще спре полетите си до Техеран заради опасността да попадне в листа със санкции на САЩ. Компанията обяви, че последният полет ще бъде извършен на 22 септември. Един от лидерите в транспорта, френската фирма CMA CGM също излиза от Иран. Автомобилните гиганти „Ситроен“ и „Рено“ се очаква скоро да замразят временно работата си в Ислямската република.

Трудни дни за иранското правителство у дома

Арестите и прогонването на дипломатически служители със сигурност ще хвърли сянка върху усилията на европейската външна политика. В коментар за събитията, говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми, заяви, че „Ислямската република си запазва правото да отвърне“.

Тази дипломатическа криза, породила се около разкритията на европейските служби за наличието на шпионска мрежа с участието на иранските власти, се случва докато в Иран се провеждат стачки на работници и собственици на магазини. Икономическата ситуация в страната се влошава от ден на ден, като миналия месец иранският риал достигна курс 80 000 за долар на черния пазар. Сривът на валутата изкара на улицата демонстранти дори в столицата Техеран, която беше блокирана три дни заради стачки. В Южен и Западен Иран се стигна до сблъсъци със силите за сигурност, при които загинаха няколко души.

На фона на продължаващите демонстрации, германската преса излезе с разкрития, че Иран изтегля пари от Европа, които да подпомогнат финансирането на важни операции за страната. Изданието „Билд“ публикува материал, според който Техеран опитва да изтегли 300 милиона евро от Германо-иранската банка, базирана в Хамбург.

Сегашната вълна от протести сериозно удря икономиката на Иран и показва проблеми във вътрешната политика на Техеран. Недоволството се трупа срещу иранския президент Рухани и върховния лидер аятолах Хаменей. Не е случайно, че иранските власти имат желанието да смажат опозицията в изгнание – именно опозиционерите, базирани в Европа, подкрепят демонстрациите и използват ситуацията, за да обединят различни слоеве на обществото в тяхното недоволство срещу управлението.

На годишната среща на опозицията в Париж бяха поканени бивши арабски и европейски министри, както и представители на Републиканската партия в САЩ, сред които бившият кмет на Ню Йорк и съюзник на Тръмп, Рудолф Джулияни. Основната тема на тазгодишната конференция очаквано бяха именно протестите в Иран и как те да бъдат подсилени.

Анализатори смятат, че Техеран планира още атаки в Европа

Експерти като Кайл Ортън от „Хенри Джаксън“ и Димитър Бечев от „Атлантическия съвет“ отдавна пишат за иранското присъствие не само в Западна Европа, но и на Балканите. От 1990-те години по време на Югославските войни, когато Техеран подкрепя босненските сили, до днес, иранската външна политика е засилила позициите си видимо както официално, така и неофициално с подкрепата на финансови операции, свързани с ливанската про-ирански организация Хизбулла.

Израелски доклади от 2013 г. предупреждават за засиленото присъствие на членове на организацията, пътуващи със западни паспорти. Европейските служби потвърждават тази информация, като доклад на германското разузнаване посочва, че има данни за 950 членове на Хизбулла в Германия. Широката мрежа от контакти и агенти започва от Иран, преминава през Турция и Балканите и достига най-големите градове на Западна Европа.

Арестите, свързани с планирани атаки срещу иранската опозиция показват, че можем да очакваме още подобни новини в близко бъдеще. Техеран се чувства несигурен заради влошената обстановка вкъщи и това ще доведе до действия навън – най-вече в Европа, където са базирани най-видните членове на опозицията като лидерката на комунистическата организация MEK, Мириам Раджави. Именно срещу конференцията, организирана от нея, е била планирана атаката спряна от белгийските и френски служби.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Старт на преговорите между турския президент и лидера на "Хамас"

Старт на преговорите между турския президент и лидера на "Хамас"

България Преди 17 минути

Срещата в двореца Долмабахче започна малко след 14:30 местно време

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 1 час

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 2 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 2 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 3 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 3 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 4 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 4 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 4 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 4 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 5 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 5 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 5 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 6 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца