17

С нимката горе е кадър от видео с лошо качество, заснето в бразилската джунгла. На него се вижда вероятно „най-самотният човек в света”.

Той е на около 50 и от 22 години живее сам, след като всички членове на племето му са били убити.

Откриха момиче, отглеждано от маймуни в индийската джунгла

4 дни в бразилската джунгла

Откриха останки от древен град на изчезнала цивилизация

Кадрите, публикувани от Funai - Националната фондация за индианците – специална правителствена агенция в Бразилия,  показват мускулест мъж, който сече клони със саморъчно направена брадва.

Агенцията наблюдава човека от разстояние от 1996 г. насам. Основната цел е да се докаже, че той все още е жив. Зад нея стои сблъсък на интереси за земя и пари.

Мъжът обитава джунгла с площ около 4 000 хектара, заобиколена от частни ферми в щата Рондония. Фермерите искат земята, но законът я защитава, докато последният оцелял от местното племе в жив. Ето защо държавата трябва постоянно да доказва неговото съществуване.

А и самата тя е под натиск. В бразилския Конгрес доминират представителите на едрите фермери и земевладелци. Те всячески се борят срещу защитаването на тропическите гори и правата на местното индианско население.

Въпросният мъж няма официално регистрирано име. Доколкото е известно външен човек никога не е говорил с него. Не се знае дори какъв е бил езикът на племето му. Той посреща натрапниците агресивно с лък, стрели и капани. И има основателни причини за това.

Смята се, че е единственият оцелял от атака на фермери през 1995 г., при която загиват всички останали членове на племето му - унищожено дори преди да получи название.

Знае се, че мъжът ловува и отглежда насаждения от папая и царевица сред дърветата в джунглата.

Причината за трагедията на неговото племе е път, построен през 80-те години на миналия век, който води засилване на търсенето на земеделски земи в района.

И сега околните фермери се опитват с палежи и незаконна сеч, да превземат земята, която мъжът обитава. Те дори са плащали на „пистолерос” – въоръжени наемници, да го убият. Документиран е случай, при който такава група навлиза през 2009 г. в неговата джунгла.

Контактите с външния свят крият и други смъртоносни опасности за мъжа. Той лесно може да бъде убит от заболявания като грип или морбили, с каквито неговите предци никога не са се сблъсквали и срещу които последният оцелял от племето няма никакъв имунитет.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@