Кой ще управлява света през 2050 година
Източник: iStock/Guliver Images
18

Б рекзит, коронавирусът и влошените търговски взимоотношения може да доведат до икономически упадък, но въпреки непосредствените предизвикателства очаква се световната икономика да продължи да расте с бързи темпове през следващите няколко десетилетия.

Всъщност до 2050 г. се предвижда глобалният пазар да удвои сегашния си размер, дори когато ООН прогнозира нарастване на световното население само със скромните 26%, пише Линдзи Галоуей в материал за Би Би Си (BBC).

На фона на коронавируса, цената на петрола се срина

Този растеж ще донесе със себе си много промени. Въпреки, че е трудно да се предвиди как точно ще се развие бъдещето, повечето икономисти са единодушни: днешните развиващи се пазари ще бъдат утрешните икономически сили.

Според доклада на The World in 2050 на международната фирма за професионални услуги PwC, след 30 години шест от седемте най-големи икономики в света ще бъдат днешните нововъзникващи икономики, надминавайки САЩ (спад от 2-ро на 3-то място), Япония (спада от 4-та на 8-ма икономика в света) и Германия (спад от 5-та на 9-та). Дори сравнително по-малките икономики като Виетнам, Филипините и Нигерия ще направят огромен скок в съответните класации през следващите три десетилетия, според доклада.

Ето какво споделят жители, живеещи в пет страни с потенциал за хипер растеж, за да разберем как се ориентират към настъпващите вече бързи промени, какви ползи имат животът на тези места и предизвикателствата, с които се сблъскват, когато техните държави се изкачват до класацията.

Колко ще ни струва кризата от коронавируса

Китай

Източник: iStock/Guliver Images

Китай вече има най-голямата икономика в света. Азиатският гигант бележи огромни икономически печалби през последното десетилетие, но икономистите обещават, че това е само върхът на айсберга за това, което ще се случи в бъдеще.

Големите икономически промени се случват пред очите на местните жители. „Моят дом през последните години, индустриалният парк Сучжоу, е градски рай от търговски центрове, паркове, ресторанти и трафик. Но, когато дойдох за първи път в Китай преди 15 години, цялата тази зона беше една блатиста обработваема земя”, разказва местен жител.

Промените привличат съвсем нов набор от предприемачи и други, които търсят финансова възможност на фона на растеж, който изглежда неудържим. Най-големият град в Китай, Шанхай, е мястото, където много новодошли започват. За да работят и живеят тук обаче, емигрантите трябва да научат мандарин. „Без мандарин възможностите ви за работа иса доста ограничени, а що се отнася до социалните и културни среди може изобщо да не бъдете допуснати в тях“, споделя американецът Джон Пабон, основател на компания, базирана в Шанхай.

Индия

Източник: iStock/Guliver Images

Очаква се втората най-гъсто населена държава в света да отбележи значителен растеж през следващите три десетилетия, средно 5% ръст на БВП годишно според доклада, което я прави една от най-бързо развиващите се икономики в света. До 2050 г. се очаква Индия да бъде втората  по големина икономика в света (изпреварвайки САЩ) и ще представлява 15% от общия БВП в света. Положителние резултати о този растеж вече започнаха да оказват влияние върху жителите на азиатската страна.

„От края на XX в. и началото на XXI в. буквално видях как Индия се променя пред очите ми”, казва Саураб Джиндал, който управлява приложението Talk Travel. „Нарастването на икономиката доведе до многобройни промени в начина на живот на хората“, категоричен е той. Например, през последните 15 години има „значително подобрение“ в качеството на телевизорите, мобилните телефони и марките автомобили, докато пътуванията със самолет стават все по-достъпни, а къщите стават „по-изящни и богати“.

Подобренията обаче не са дошли без предизвикателства. Разходите за инфраструктура изостават в момент, когато все повече автомобили се движат улиците, а липсата на прилагане на регулацията доведе до повишени нива на замърсяване, особено в градски центрове като Ню Делхи. Освен това ръстът не е дотигнал до всеки гражданин. „Има някои части от обществото, които все още водят начин на живот с много ниско качество. Можете да видите бедняшките квартали до високите сгради“, казва Джиндал. Отношението към жените тук също смущава жителите, тъй като страната продължава да се бори с продължаващата криза за изнасилване и сексуален тормоз.

Препоръчва се хората да направят хубаво проучване преди да се преместят в Индия, особено след като отделните части на страната могат да бъдат толкова различни една от друга. Всеки щат има свои уникални езици, култура, кухня и традиции. Освен това местните жители съветват: „Адаптирайте се към Индия. Индия няма да се адаптира към вас”.

Бразилия

Източник: iStock/Guliver Images

Тази южноамериканска държава се очаква да бъде петата по големина икономика в света до 2050 г., като изпревари Япония, Германия и Русия. С изобилие от природни ресурси Бразилия бързо разраства икономиката си през последните няколко десетилетия, но е изправена пред предизвикателства, докато се бори да контролира корупцията в правителството и инфлацията, които поразиха страната през последните години.

„Бях свидетел на цялата еуфория по отношение на икономиката в края на 2000-те и началото на 2010-те. В Бразилия се появи нова средна класа и страната като цяло се чувстваше горда с тази нова, заслужена репутация“, казва Кайо Берсот, който е роден в Бразилия. „Но в същото време големи градове като Рио де Жанейро и Сао Пауло ставаха все по-недостъпни. Стигна се до това, че чувствах, че Бразилия расте по-бързо, отколкото трябва. Нямаше достатъчно търговски коридори, железопътни линии, пътища и пристанища, за да сме в крак с целия този растеж“, обяснява той.

Някои от предизвикателствата позволиха на Бразилия да възприеме новите технологии изключително бързо. Онлайн банкирането и разплащането са ежедневие в южноамериканската страна от над 20 години, дори преди ерата на смартфоните.

Рецесията през 2016 г. засегна тежко страната, но икономиката показва някои признаци на повторен растеж, а с новата президентска администрация, встъпила в длъжност миналата година, 2020 г. се счита за преломна година за Бразилия. „Бразилия е един от гигантите в областта на минното дело, селското стопанство и производството и има силен и бързо развиващ се сектор на услугите. Също така наблюдавам увеличение на инвестициите в туризма”, споделя местен жител.

Независимо от състоянието на икономиката тук обикновено посрещат новодошлите с отворени обятия, особено ако учат езика. „Бразилия е много приятелска страна, която обича да посреща чужденци. Бразилците са по-малко индивидуалисти и по-социални хора. Харесва им, когато чужденец прояви интерес към тяхната култура и език“, категорични са местните.

Мексико

Източник: iStock/Guliver Images

До 2050 г. Мексико е готова да се превърне в седмата по големина икономика в света, като скочи с пет места от сегашното си 11-о място в класацията. През последните години фокусът върху производството и износа доведе до голяма част от растежа на страната, въпреки че настоящите икономически условия затрудняват потенциалните печалби.

Здравеопазването и транспортът са много по-достъпни, отколкото в САЩ, Канада и Европа. Както при много развиващи се икономики, инфраструктурата и пътните условия могат да бъдат предизвикателство, но правителството разкри инвестиция в инфраструктура на стойност 44 милиарда долара, която ще бъде изразходвана през следващите четири години.

Всеки регион на Мексико е много различен по отношение на климата и културата, така че жителите съветват новите емигранти да направят своите проучвания и да посетят различни градове, преди да се преместят. Въпреки това, местното гостоприемство прави преместването в страната много по-лесно, особено що се отнася до изучаването на испански, определено трябва да научите езика.

Нигерия

Източник: iStock/Guliver Images

Една от най-големите икономики в Африка Нигерия е готова да расте с огромни скокове до 2050 г., скачайки с осем места в класацията – от 22-о до 14-то място. Докато правителството се бори с корупцията, жителите имат предприемаческо отношение, което продължава да тласка страната напред. Според данните на Global Entrepreneurship Monitor повече от 30% от жителите на Нигерия са нови предприемачи или собственици на нов бизнес.

Местна жителка споделя: „Нигерийците са много трудолюбиви хора и за нас е почти естествено да работим върху няколко неща наведнъж”. Дори предизвикателствата на страната, като минимален обществен транспорт, са се превърнали бизнес възможности. „Вече имаме приложение, много подобно на Uber за окадас (мотоциклетния транспорт), което е най-използваната форма на транспорт в Нигерия, но в миналото не е било много надеждно”, разказва още тя.

Жителите най-вече са оптимисти относно бъдещето на страната, но се опасяват от корупция в правителството и чуждестранни инвестиции. „Трябва да внимаваме от коя държава вземаме пари, на кого позволяваме да ни помогне да подобрим нашата инфраструктура и какви условия са прикрепени към тази помощ“, заяви нигериецът Чизоба Аняоха.

Новодошлите трябва да се заселят в Лагос или Абуджа, двата големи града с добри училища и страхотен нощен живот и храна.„Най-добрият начин да се аклиматизираш тук е да опознаеш някой, който в момента живее тук, на когото имаш доверие“, каза Аняоха. „Много е лесно да се разпознаят емигрантите, което ги прави лесни мишени. Не се набивайте на очи, взимайте предпазни мерки, винаги бъдете наясно с заобикалящата ви среда и хората в нея”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицаи излязоха на протест навръх професионалния си празник

Полицаи излязоха на протест навръх професионалния си празник

България Преди 11 минути

Ако не се стигне до решения, протестите ще продължат, заканиха се протестиращите

Годишните музикални награди на БГ Радио ексклузивно по NOVA

Годишните музикални награди на БГ Радио ексклузивно по NOVA

Любопитно Преди 1 час

Градът под тепетата стана център на няколко важни събития

Задържаха над 50 нелегални мигранти край Любимец

Задържаха над 50 нелегални мигранти край Любимец

България Преди 2 часа

Микробусите са били с българска регистрация

Бум на пострадали от кърлежи

Бум на пострадали от кърлежи

България Преди 5 часа

Очаква се втори бум на кърлежи

Защо станахме по-чувствителни към магнитните бури

Защо станахме по-чувствителни към магнитните бури

България Преди 5 часа

Колко силни магнитни бури ще има през юли

Вкусно и полезно: Супа от тиква и червена леща
Ексклузивно

Вкусно и полезно: Супа от тиква и червена леща

Любопитно Преди 16 часа

Вижте как да си я приготвите и да разнообразите менюто си

Мъж загина при  катастрофа с автобус на АМ "Хемус"

Мъж загина при катастрофа с автобус на АМ "Хемус"

България Преди 17 часа

В болница са 36-годишната му съпруга и 10-годишното им момче

Тити Папазов

Тити Папазов дава пари на всеки, който го заснеме в нарушение на пътя

България Преди 17 часа

Аз имам слабост и това е управлението на автомобила, посочи баскетболният треньор и акционер на ПФК "Левски"

Блокирани пътища заради протест край Русе

Блокирани пътища заради протест край Русе

България Преди 17 часа

Жители изразиха недоволството си срещу лошия път, който не е ремонтиран от около 30 години

Камоли, Италия

Ето най-хубавите плажове в Европа

Любопитно Преди 20 часа

След разхлабването на мерките повечето плажове вече са отворени и очакват да приемат отново гости

Новото Start меню в Windows 10

Microsoft представи новото Start меню за Windows 10

Технологии Преди 21 часа

Дизайнът му вече ще може да се съобразява по-добре с избраната тема на интерфейса

Служителка от шивашки цех в Русе е заразена с COVID-19

Служителка от шивашки цех в Русе е заразена с COVID-19

Теми в развитие Преди 21 часа

Жената имала от четири дни оплаквания

Русия и опозицията в Турция коментират "Света София"

Русия и опозицията в Турция коментират "Света София"

Свят Преди 21 часа

Русия очаква балансирано решение за "Света София". А опозиционната НРП в Турция няма да възрази музеят да бъде трансформиран в джамия

Парис Джаксън

Парис Джаксън: Била съм с повече жени, отколкото мъже

Любопитно Преди 22 часа

Дъщерята на Майкъл Джаксън пусна документална поредица във Facebook Watch, чрез която феновете й могат да надникнат в личния й живот

<p>Швейцария уволни наши треньорки по художествена гимнастика&nbsp;</p>

Швейцария уволни наши треньорки по художествена гимнастика за "недопустими методи на тренировка"

България Преди 22 часа

Неназована гимнастичка се оплакала от Илиана Динева, президентът Илиана Раева защити треньорките

<p>Радев коментира чатовете, от &quot;Дондуков&quot; 1 отговориха&nbsp;&nbsp;</p>

Президентът Румен Радев на поход в Рила

България Преди 23 часа

Той посети спортната база „Белмекен” и, въпреки дъжда, тръгна към връх Зъбчето