Кой ще управлява света през 2050 година
Източник: iStock/Guliver Images
18

Б рекзит, коронавирусът и влошените търговски взимоотношения може да доведат до икономически упадък, но въпреки непосредствените предизвикателства очаква се световната икономика да продължи да расте с бързи темпове през следващите няколко десетилетия.

Всъщност до 2050 г. се предвижда глобалният пазар да удвои сегашния си размер, дори когато ООН прогнозира нарастване на световното население само със скромните 26%, пише Линдзи Галоуей в материал за Би Би Си (BBC).

На фона на коронавируса, цената на петрола се срина

Този растеж ще донесе със себе си много промени. Въпреки, че е трудно да се предвиди как точно ще се развие бъдещето, повечето икономисти са единодушни: днешните развиващи се пазари ще бъдат утрешните икономически сили.

Според доклада на The World in 2050 на международната фирма за професионални услуги PwC, след 30 години шест от седемте най-големи икономики в света ще бъдат днешните нововъзникващи икономики, надминавайки САЩ (спад от 2-ро на 3-то място), Япония (спада от 4-та на 8-ма икономика в света) и Германия (спад от 5-та на 9-та). Дори сравнително по-малките икономики като Виетнам, Филипините и Нигерия ще направят огромен скок в съответните класации през следващите три десетилетия, според доклада.

Ето какво споделят жители, живеещи в пет страни с потенциал за хипер растеж, за да разберем как се ориентират към настъпващите вече бързи промени, какви ползи имат животът на тези места и предизвикателствата, с които се сблъскват, когато техните държави се изкачват до класацията.

Колко ще ни струва кризата от коронавируса

Китай

Източник: iStock/Guliver Images

Китай вече има най-голямата икономика в света. Азиатският гигант бележи огромни икономически печалби през последното десетилетие, но икономистите обещават, че това е само върхът на айсберга за това, което ще се случи в бъдеще.

Големите икономически промени се случват пред очите на местните жители. „Моят дом през последните години, индустриалният парк Сучжоу, е градски рай от търговски центрове, паркове, ресторанти и трафик. Но, когато дойдох за първи път в Китай преди 15 години, цялата тази зона беше една блатиста обработваема земя”, разказва местен жител.

Промените привличат съвсем нов набор от предприемачи и други, които търсят финансова възможност на фона на растеж, който изглежда неудържим. Най-големият град в Китай, Шанхай, е мястото, където много новодошли започват. За да работят и живеят тук обаче, емигрантите трябва да научат мандарин. „Без мандарин възможностите ви за работа иса доста ограничени, а що се отнася до социалните и културни среди може изобщо да не бъдете допуснати в тях“, споделя американецът Джон Пабон, основател на компания, базирана в Шанхай.

Индия

Източник: iStock/Guliver Images

Очаква се втората най-гъсто населена държава в света да отбележи значителен растеж през следващите три десетилетия, средно 5% ръст на БВП годишно според доклада, което я прави една от най-бързо развиващите се икономики в света. До 2050 г. се очаква Индия да бъде втората  по големина икономика в света (изпреварвайки САЩ) и ще представлява 15% от общия БВП в света. Положителние резултати о този растеж вече започнаха да оказват влияние върху жителите на азиатската страна.

„От края на XX в. и началото на XXI в. буквално видях как Индия се променя пред очите ми”, казва Саураб Джиндал, който управлява приложението Talk Travel. „Нарастването на икономиката доведе до многобройни промени в начина на живот на хората“, категоричен е той. Например, през последните 15 години има „значително подобрение“ в качеството на телевизорите, мобилните телефони и марките автомобили, докато пътуванията със самолет стават все по-достъпни, а къщите стават „по-изящни и богати“.

Подобренията обаче не са дошли без предизвикателства. Разходите за инфраструктура изостават в момент, когато все повече автомобили се движат улиците, а липсата на прилагане на регулацията доведе до повишени нива на замърсяване, особено в градски центрове като Ню Делхи. Освен това ръстът не е дотигнал до всеки гражданин. „Има някои части от обществото, които все още водят начин на живот с много ниско качество. Можете да видите бедняшките квартали до високите сгради“, казва Джиндал. Отношението към жените тук също смущава жителите, тъй като страната продължава да се бори с продължаващата криза за изнасилване и сексуален тормоз.

Препоръчва се хората да направят хубаво проучване преди да се преместят в Индия, особено след като отделните части на страната могат да бъдат толкова различни една от друга. Всеки щат има свои уникални езици, култура, кухня и традиции. Освен това местните жители съветват: „Адаптирайте се към Индия. Индия няма да се адаптира към вас”.

Бразилия

Източник: iStock/Guliver Images

Тази южноамериканска държава се очаква да бъде петата по големина икономика в света до 2050 г., като изпревари Япония, Германия и Русия. С изобилие от природни ресурси Бразилия бързо разраства икономиката си през последните няколко десетилетия, но е изправена пред предизвикателства, докато се бори да контролира корупцията в правителството и инфлацията, които поразиха страната през последните години.

„Бях свидетел на цялата еуфория по отношение на икономиката в края на 2000-те и началото на 2010-те. В Бразилия се появи нова средна класа и страната като цяло се чувстваше горда с тази нова, заслужена репутация“, казва Кайо Берсот, който е роден в Бразилия. „Но в същото време големи градове като Рио де Жанейро и Сао Пауло ставаха все по-недостъпни. Стигна се до това, че чувствах, че Бразилия расте по-бързо, отколкото трябва. Нямаше достатъчно търговски коридори, железопътни линии, пътища и пристанища, за да сме в крак с целия този растеж“, обяснява той.

Някои от предизвикателствата позволиха на Бразилия да възприеме новите технологии изключително бързо. Онлайн банкирането и разплащането са ежедневие в южноамериканската страна от над 20 години, дори преди ерата на смартфоните.

Рецесията през 2016 г. засегна тежко страната, но икономиката показва някои признаци на повторен растеж, а с новата президентска администрация, встъпила в длъжност миналата година, 2020 г. се счита за преломна година за Бразилия. „Бразилия е един от гигантите в областта на минното дело, селското стопанство и производството и има силен и бързо развиващ се сектор на услугите. Също така наблюдавам увеличение на инвестициите в туризма”, споделя местен жител.

Независимо от състоянието на икономиката тук обикновено посрещат новодошлите с отворени обятия, особено ако учат езика. „Бразилия е много приятелска страна, която обича да посреща чужденци. Бразилците са по-малко индивидуалисти и по-социални хора. Харесва им, когато чужденец прояви интерес към тяхната култура и език“, категорични са местните.

Мексико

Източник: iStock/Guliver Images

До 2050 г. Мексико е готова да се превърне в седмата по големина икономика в света, като скочи с пет места от сегашното си 11-о място в класацията. През последните години фокусът върху производството и износа доведе до голяма част от растежа на страната, въпреки че настоящите икономически условия затрудняват потенциалните печалби.

Здравеопазването и транспортът са много по-достъпни, отколкото в САЩ, Канада и Европа. Както при много развиващи се икономики, инфраструктурата и пътните условия могат да бъдат предизвикателство, но правителството разкри инвестиция в инфраструктура на стойност 44 милиарда долара, която ще бъде изразходвана през следващите четири години.

Всеки регион на Мексико е много различен по отношение на климата и културата, така че жителите съветват новите емигранти да направят своите проучвания и да посетят различни градове, преди да се преместят. Въпреки това, местното гостоприемство прави преместването в страната много по-лесно, особено що се отнася до изучаването на испански, определено трябва да научите езика.

Нигерия

Източник: iStock/Guliver Images

Една от най-големите икономики в Африка Нигерия е готова да расте с огромни скокове до 2050 г., скачайки с осем места в класацията – от 22-о до 14-то място. Докато правителството се бори с корупцията, жителите имат предприемаческо отношение, което продължава да тласка страната напред. Според данните на Global Entrepreneurship Monitor повече от 30% от жителите на Нигерия са нови предприемачи или собственици на нов бизнес.

Местна жителка споделя: „Нигерийците са много трудолюбиви хора и за нас е почти естествено да работим върху няколко неща наведнъж”. Дори предизвикателствата на страната, като минимален обществен транспорт, са се превърнали бизнес възможности. „Вече имаме приложение, много подобно на Uber за окадас (мотоциклетния транспорт), което е най-използваната форма на транспорт в Нигерия, но в миналото не е било много надеждно”, разказва още тя.

Жителите най-вече са оптимисти относно бъдещето на страната, но се опасяват от корупция в правителството и чуждестранни инвестиции. „Трябва да внимаваме от коя държава вземаме пари, на кого позволяваме да ни помогне да подобрим нашата инфраструктура и какви условия са прикрепени към тази помощ“, заяви нигериецът Чизоба Аняоха.

Новодошлите трябва да се заселят в Лагос или Абуджа, двата големи града с добри училища и страхотен нощен живот и храна.„Най-добрият начин да се аклиматизираш тук е да опознаеш някой, който в момента живее тук, на когото имаш доверие“, каза Аняоха. „Много е лесно да се разпознаят емигрантите, което ги прави лесни мишени. Не се набивайте на очи, взимайте предпазни мерки, винаги бъдете наясно с заобикалящата ви среда и хората в нея”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пазарът на смартфони с неочаквано голям ръст

Пазарът на смартфони с неочаквано голям ръст

Технологии Преди 54 минути

Samsung се връща на лидерската позиция

Любопитната история на президентските избори в САЩ

Любопитната история на президентските избори в САЩ

Свят Преди 1 час

Запознайте се с едни от най-интересните факти, свързани с историята на американските избори

Лудогорец

Лудогорец отстъпи на ЛАСК в зрелищен мач в Австрия

България Преди 8 часа

Шампионът Лудогорец реализира три гола при визитата си на ЛАСК в Линц, но регистрира загуба с 3:4 в епичен втори мач от груповата фаза на Лига Европа

Медици с емоционален призив: Да се пазим взаимно (СНИМКИ)

Медици с емоционален призив: Да се пазим взаимно (СНИМКИ)

България Преди 10 часа

Медиците излязоха пред спешните отделения с включени светлини на мобилните си телефони и призоваха за спазване на мерките

Макрон: Атакувани сме заради нашите ценности

Макрон: Атакувани сме заради нашите ценности

Свят Преди 10 часа

Макрон заяви, че броят на военните, изпълняващи задължения по вътрешната борба с тероризма, ще бъде увеличен повече от два пъти

Гръцкият посланик: България е коридорът за Гърция към Северна Европа

Гръцкият посланик: България е коридорът за Гърция към Северна Европа

България Преди 11 часа

Гръцкия посланик у нас Димитриос Хронопулос добави, че "България ще е последната държава, с която ще си затворим границите"

113-та вечер на протест в София

113-та вечер на протест в София

България Преди 12 часа

Студенти разпънаха голям транспарант с надпис „оставка” по средата на кръстовището при Ректората на СУ и така го блокираха малко по-рано тази вечер

Лиляна Деянова - Лилана

Определиха гаранция на ЛиЛана в размер на 40 хил. лв.

България Преди 12 часа

Вместо мярка за неотклонение „подписка“, за Деянова е определена „парична гаранция“ в размер на 40 000 лева

Швеция обяви пик от заразени с коронавируса

Швеция обяви пик от заразени с коронавируса

Теми в развитие Преди 13 часа

Швеция е една от малкото държави, които не въведоха задължителни мерки за социална изолация

<p>Лекар обясни кое е по-опасно от COVID-19 за децата</p>

Д-р Валери Велев: Грипът е по-опасен за децата, отколкото COVID-19

Теми в развитие Преди 13 часа

Според инфекциониста д-р Валери Велев грипът е по-опасен за децата, отколкото COVID-19

Народен театър „Иван Вазов“

Отменят представленията в Народния театър заради COVID-19

Теми в развитие Преди 13 часа

В срок до 30 ноември 2020 г. зрителите, закупили билети за отменените представления, имат няколко възможности

Ангела Меркел

Ангела Меркел: Зимата ще бъде тежка

Теми в развитие Преди 14 часа

Това предупреждение от канцлера идва на фона на регистрирания през последното денонощие пореден рекорд на новите случаи на коронавирус в Германия

Полицаи отново излязоха на протест

Полицаи отново излязоха на протест

България Преди 14 часа

Протестната акция днес беше в Благоевград

Какво поиска обвиняемият за катастрофата с Милен Цветков

Какво поиска обвиняемият за катастрофата с Милен Цветков

България Преди 15 часа

В началото на следващата седмица Софийският градски съд ще проведе съдебно заседание по молба на Кристиан Николов

Ново: Ковид-19 възпаление оцветява пръстите до черно

Ново: Ковид-19 възпаление оцветява пръстите до черно

Теми в развитие Преди 16 часа

Учените подозират, че случаите, на които са били свидетели, са „само върхът на айсберга”

Ще се получава ли българско гражданство чрез инвестиции

Ще се получава ли българско гражданство чрез инвестиции

България Преди 16 часа

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство, свързани с възможността за получаване на гражданство чрез инвестиции