19

Водещ китайски военен вестник предупреди САЩ, че американско-филипинските военни учения засилват опасността от въоръжен сблъсък в Южнокитайско море, предаде Ройтерс.

Коментарът във в. "Цзефанцзюн бао" ("Освободителна армия") не е официална правителствена позиция, но е становище на високо равнище, изразено от Пекин, за напрежението с Филипините относно морския спор.

В началото на седмицата американски и филипински войски започнаха годишно двуседмично военноморско учение на фона на споровете между двете азиатски страни.

Китай и Филипините се обвиняват взаимно в незаконно нахлуване в чужди води в спорния участък Скарбъро в Южнокитайско море.

Всеки с трезв поглед отдавна е разбрал, че зад тези учения стои начин на мислене, който ще доведе спора в Южнокитайско море до пътя към военна конфронтация и решаване на въпроса чрез военна сила, посочват коментаторите на в. "Цзефанцзюн бао".

Чрез този начин на намеса САЩ ще успеят единствено да тласнат цялата ситуация в Южнокитайско море към по-голям хаос, а това неизменно ще доведе до значителни последици за мира и сигурността в региона, подчертава изданието.

Китай води териториални спорове с Филипините, Виетнам, Бруней, Малайзия и Тайван за зони в Южнокитайско море, където може би има богати залежи на петрол и газ и минават важни морски пътища, припомня Ройтерс.