In memoriam 2014: С кого се сбогува светът
Източник: Thinkstock/Guilliver
25

През 2014 г. починаха писателят Габриел Гарсия Маркес, актьорът Робин Уилямс и още видни личности от киното, музиката и политиката.

Януари

Ариел Шарон
Ариел Шарон Източник: ЕПА/БГНЕС

-11.01.: Ариел Шарон (85 г.), след инсулт и осем години в кома. Бившият генерал и бивш лидер на израелската десница защитаваше яростно заселническата политика преди да наложи изтегляне на израелските войски от Газа през 2005 г.

-20.01.: Клаудио Абадо (80 г.), италиански диригент на Миланската скала, на Лондонския симфоничен оркестър и на Виенската филхармония. Пожизнен сенатор, той даваше възнаграждението си за финансирането на стипендии за млади музиканти.

- 27.01.: Пит Сийгър (94 г.), един от пионерите на американската фолк музика и на "протестната песен" за гражданските права и срещу войната във Виетнам, вдъхновен от Боб Дилън, Джоун Байез и Брус Спрингстийн.

Февруари

- 02.02.: Филип Сиймор Хофман (46 г.), американски актьор, комик и режисьор, който почина след приемането на смес от наркотици и лекарства. Той е носител на "Оскар" за най-добър актьор през 2006 г. за ролята си на Труман Капоти.

- 10.02.: Шърли Темпъл (85 г.), първото дете звезда на Холивуд, печели "Оскар" на 6 г., спира с киното на 21 г. Републиканка, тя става делегат на САЩ в ООН, началник на протокола на Белия дом, след това посланичка в Гана и Чехословакия.

-26.02.: Пако Де Лусия (66 г.), легендарен испански китарист на осъвременено фламенко, починал от сърдечен удар в Мексико.

Март

- 08.03.: Жерар Мортие (70 г.), блестящ ръководител на белгийската опера, той защитаваше неуморно модерността на лиричното изкуство от театър "Ла Моне" в Брюксел до Парижката опера, от фестивала в Залцбург до Кралския театър в Мадрид.

- 24:03.: Джеймс Реборн (65 г.), актьор, участвал в десетки филмови и телевизионни продукции. Почина от рак на кожата.

- 30.03.: Кейт О'Мара (74 г.). Британската актриса е известна в цял свят като изпълнителка на една от главните роли в популярния американски сериал от 80-те години "Династията".

Април

Мики Руни
Мики Руни Източник: Getty Images

- 07.04.: Мики Руни (93 г.), дете-звезда на Холивуд. Той създава с Джуди Галранд една от митичните двойки в историята на американското кино. Актьор с изключително дълголетие, той е също режисьор, продуцент, сценарист и композитор.

Габриел Гарсия Маркес
Габриел Гарсия Маркес Източник: ЕПА/БГНЕС

-17.04.: Габриел Гарсия Маркес (87 г.), колумбийският писател е носител на Нобелова награда, смятан е за един от най-големите испаноезични писатели и въплъщава душата на "магическия реализъм". Романът му "Сто години самота" от 1967 г. беше продаден в над 30 милиона копия.

Май

Войчех Ярузелски
Войчех Ярузелски Източник: ЕПА/БГНЕС

-25.05.: Генерал Войчех Ярузелски (90 г.), силният човек в комунистическа Полша, той въвежда извънредно положение в опит да смаже профсъюза "Солидарност" на Лех Валенса. След това започна преход към демокрация, който щеше да доведе до успеха на първия независим профсъюз в съветския блок.

Юли

- 04.07.: Пол Хорн (84 г.), джаз флейтистът, носител на "Грами" и пионер в жанра ню ейдж.

- 07.07.: Едуард Шевернадзе (86 г.), бивш грузински премиер, като министър на външните работи на СССР той беше един от архитектите на края на Студената война заедно със съветския лидер Михаил Горбачов. Президент на независима Грузия през 1995 г., той подава оставка през 2003 г. по време на "Революцията на розите".

-13.07.: Надин Гордмиер (90 г.), южноафриканска писателка, носителка на Нобелова награда за литература за 1991 г., тя поставя перото си в услуга на борбата срещу апартейда.

-13.07.: Лорин Маазел (84 г.), американски диригент, той дирижира Нюйоркската филхармония и Щатсопера във Виена.

-16.07.: Джони Уинтър (70 г.), американски китарист и блус певец, една от легендите на фестивала в Уудсток.

Август

-11.08.: Симон Лейс (78 г.), белгийски писател, чието истинско име е Пиер Рикманс, той осъжда реалностите на културната революция в една от най-известните си творби "Новите дрехи на президента Мао".

Робин Уилямс
Робин Уилямс Източник: ЕПА/БГНЕС

-11.08.: Робин Уилямс (63 г.), американски актьор, носител на Оскар за поддържаща роля през 1998 г. за "Добрият Уил Хънтинг", той се самоуби чрез обесване. Филми като "Добро утро, Виетнам" (1987 г.), "Обществото на мъртвите поети" (1990 г.) му донесоха световна слава.

-12.08.: Лорън Бакол (89 г.), американска актриса от златната ера на Холивуд, наричана "Погледът". Тя беше омъжена за легендата Хъмфри Богарт.

-19.08.: Джеймс Фоули (40 г.), американски журналист, отвлечен през ноември 2012 г. в Сирия. Първият от серията западни заложници, убити от джихадистката групировка "Ислямска държава", която разпространи видео с обезглавяването му.

- 24.08.: Ричард Атенбъроу (90 г.), британски режисьор и актьор, носител на "Оскар" за най-добър режисьор през 1983 г. за филма "Ганди".

Септември

Джоан Ривърс
Джоан Ривърс Източник: GettyImages/Guliver

- 04.09.: Джоан Ривърс (81 г.), известна тв водеща. Известната с пиперливия си език водеща и актриса Джоан Ривърс бе хоспитализирана в болница в Ню Йорк, един ден след като е получила сърдечен пристъп в лекарски кабинет. Впоследствие стана ясно, че тя си е отишла заради лекарска грешка.

-12.09.: Иън Парсли (88 г.), историческа фигура на най-неотстъпните радикални протести в Северна Ирландия, бивш ръководител на Демократичната юнионистка партия.

Октомври

-04.10.: Жан-Клод Дювалие (63 г.), бивш диктатор в Хаити (1971-1986 г.). Той наследява властта от баща си Франсоа Дювалие преди да замине в 25-годишно изгнание във Франция.

- 28.10.: Даниел Буланже (92 г.), френски писател, сценарист и актьор. Той е носител на награда "Гонкур" за новелата си Fouette cocher през 1974 г.

Ноември

Майк Никълс
Майк Никълс Източник: ЕПА/БГНЕС

-19.11.: Майк Никълс (83 г.), американски актьор и режисьор, носител на Оскар за най-добър режисьор за "Абсолвентът" с Дъстин Хофман. През 1966 г. филмът му "Кой се страхува от Вирджиния Улф" с участието на Елизабет Тeйлър и Ричард Бъртън спечели пет Оскар-а.

Херцогиня Алба
Херцогиня Алба Източник: ЕПА/БГНЕС

- 20:11.: Каетана Фиц-Стюард (88 г.), херцогинята на Алба. Херцогинята, глава на испанския херцогски род Алба и една от най-богатите знатни особи в Испания, беше любимка на медиите.

- 26.11.:Станислав Микулски (86 г.), известнен полски актьор Станислав Микулски, който спечели голяма популярност в ролята си на капитан Ханс Клос от телевизионната поредица "Залог, по-голям от живота".

-27.11.: Филис Дороти Джеймс (94 г.), британски писател, автор на двадесетина полицейски романа. Неговият главен герой Адам Далглиеш, инспекторът-поет от Скотланд ярд, му донесе световна слава.

Декември

-05.12.: Кралица Фабиола (86 г.), аристократка от испански произход, ревностна католичка, вдовица на крал Бодуен Белгийски.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 1 час

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 2 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 2 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 2 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 2 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 3 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 3 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 3 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 3 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Голямата опасност на изборите за Европейски парламент</p>

Застрашават ли популистките партии бъдещето на ЕС

Свят Преди 3 часа

Популистките партии се радват на растяща популярност, но едва ли ще диктуват дневния ред на следващия Европейски парламент, тъй като нямат обща визия за бъдещето на ЕС, прогнозират експерти

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 3 часа

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 3 часа

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 3 часа

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 3 часа

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“