Голямото плюскане във все по-гладна страна
Източник: ЕПА/БГНЕС
0
Ка ато дъщерята на бизнесмена Мохамед Султан се омъжи неотдавна, гощавката за гостите включваше обилно меню от 30 ястия, сервирани на огромни сребърни подноси.

Пиршеството в Кашмир бе приготвено от цяла армия готвачи - поднесени бяха над 20 вида ястия от месо и кебапи, всичко това с много подправки, подходящи за ориза с шафран и хляба наан.

Часове по-късно, след като над 500-те гости са бяха наяли до насита, огромно количество останала храна беше изхвърлена на боклука.

Броят на богатите хора в Индия стремително се увеличава на фона на бързия икономически растеж и доста семейства правят разточителни гощавки за сватбените тържества на децата си, парадирайки по този екстравагантен начин с новопридобитото си богатство.

Огромното количество храна, което се изхвърля, ужасява много хора в тази страна, където цените на хранителните стоки бързо вървят нагоре, а десетки милиони малки деца страдат от недохранване.

Неотдавна на сватбата на сина на лидер от управляващата партия повече от 100 вида ястия, характерни за кухните на Тайланд, Китай, Средиземноморието и Индия, бяха сервирани на над 30 хил. гости. Около 20% вероятно са били изхвърлени след това.

Индийският държавен министър на прехраната К.В.Томас иска да ограничи това явление, вече станало известно като "голямото индийско сватбено плюскане" (по аналогия с филма "Моята голяма луда гръцка сватба"). Според него около

1/5 от храната на сватби и други тържествени случаи се изхвърля

Налице е рязък контраст между тоновете всекидневно изхвърляна храна след подобни социални събирания в страната и недостига на храна, често пъти граничещ с хронично гладуване, на който са жертва милиони бедни индийци.

Както и другаде в Азия, цените на храните растат бързо - с 8,4% само за юни - тъй като търсенето надвишава произведеното. Бремето пада основно върху бедните.

Експертите казват, че поради скока в цените на основни продукти до рекордни нива за последните няколко месеца още 64 млн. азиатци са обеднели.

Според министъра в Индия всеки ден има около 100 хил. сватби и други социални събития. Храната, която се разхищава ежедневно на тържества само в Мумбай,

би стигнала да се нахрани цялото огромно бедно население на града

Международният институт за изследване политиките за прехраната нарежда Индия на 67-о място от 84 страни в своя глобален индекс за глада през 2010 г. Изследвано е недохранването сред децата, детската смъртност и броят на хората, които страдат от калориен дефицит.

Томас създаде комисия, която да ограничава броя на гостите на сватби и броя на ястията, които могат да се сервират. Идеята обаче беше отхвърлена от критиците - те заявиха, че това само ще даде още един повод на корумпирани инспектори да вземат подкупи.

Вместо това комисията реши да подеме кампания за осведомяване на обществото чрез медиите, която да стигне и до училищата и социалните организации и да разпространи посланието, че "по-малко е по-добре", когато става дума за сватби.

Ако информационата кампания не успее, Томас каза, че ще обмисли отново да издигне предложението си за

ограничаване на броя на гостите

Няма да е за първи път. В началото на 60-те години, след кратката погранична война с китайците, недостигът на храна накара правителството да наложи "правила за контрол на гостите" на сватбени тържества. Ограниченията не продължиха дълго, въпреки че накараха обществото да предприеме известни икономии.

Днес богатите в Индия са далеч от мисълта за икономии и внасят орхидеи от Тайланд, за да украсяват претрупаните маси.

"Това е сватбата на единствената ми дъщеря. Не искам да пестя от нищо. Определено не и от храна", казва бизнес дамата Алка Гупта, преглеждайки купчина менюта на фирми за кетъринг.

"Аз и съпругът ми работихме здраво през тези години. Сега искаме грандиозна церемония, на която да поканим всичките си приятели".

Социологът Абхилаша Кумари смята, че за разрастващата се средна класа организирането на грандиозни сватбени тържества определено се е превърнало в нещо нормално.

Боливуд, индийската киноиндустрия, е допринесла доста

за популяризирането на идеята за "голямата индийска сватба", според Кумари.

"На показната консумация вече не се гледа като на безвкусица, както беше някога, в предишния социалистически дух на индийското общество. Това е една нова Индия, където действат нови ценностни системи. Свръхконсумацията е нормата."

Нищо чудно, че самата идея за посвиване на пиршествата стана причина за множество възражения от страна на бизнеса, който печели от големите сватби.

Намаляването на броя на ястията може да се окаже нелека задача, казва Нитин Лутра, представител на водеща кетъринг фирма от Делхи, която организира едни от най-грандиозните сватби в индийската столица. "Хората вече търсят по-екзотични кухни. Искат вечер, която да се запомни завинаги от гостите".

Организаторите на сватбени тържества гледат с насмешка на идеята за ограничаване на броя на гостите като мярка срещу недостига на храна. "Това е рефлекс, популистка мярка", смята Ашиш Аброл, бивш шеф в Ай Би Ем, който през 2010 г. основа фирмата за организиране на сватбени тържества "Голяма индийска сватба".

Усилията да се събира неизядената храна и да се раздава

на бедните не могат да стартират поради липса на инфраструктура. Освен това мнозина индийци не са склонни да ядат остатъци, отчасти защото храната се разваля бързо поради горещините в страната.

Преди да се заеме със сватбите, правителството планира да ореже собствените си прекомерни разходи. От кабинета на министър-председателя Манмохан Сингх изпратиха писма до министерствата, в които ги призовават да ограничат разходите за семинари и конференции.

Правителството е подготвило закон, според който достъпът до храна се превръща в основно право на всеки гражданин и това може да се окаже епохално събитие. Съгласно предложения законодателен акт почти 70 на сто от населението ще има правото на субсидии за храна.

Нарастващите цени на храните, в комбинация с внезапното увеличение на цената на газа за битови нужди и бензина, накараха бедните семейства да ограничат бюджета си за храна. Но заможният елит няма такива грижи.

Бизнес дамата Гупта казва, че за богатите, които подготвят сватби, покачващите се цени не са голям проблем. "Бих искала да посвия нещата, но се чувствам безпомощна. Толкова много надежди се възлагат на сватбата на децата. Често пъти това не зависи от нас. Ако направим по-скромна сватба, това може да изпрати грешен сигнал на нашите бизнес партньори."
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 44 минути

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване