Глобалното затопляне от 2015 г. вразумява човечеството
Източник: Thinkstock/Guliver
6

В края на 2015 г. беше постигнато Парижкото споразумение за климата, което се приема за първия ефективен документ, обединяващ усилията на световните нации в борбата срещу глобалното затопляне.

Няма как да не погледнем оптимистично на споразумението, след като годината, в която то беше сключено, е най-топлата в съвременната човешка история. Можем само да се надяваме глобалните усилия да намалят природните бедствия, част от които са пряко причинени от глобалното затопляне и почти винаги засягат по-бедната и уязвима част от човечеството.

Ето списък с най-значимите „климатични” събития през 2015 година:

Парижкото споразумение за климата
На 12 декември в покрайнините на Париж, представители на 196 страни след двуседмични преговори приеха т.нар. Парижко споразумение за климата.

Документът, подготвен в рамките на 21-вата климатична конференция на ООН, е ключов поради няколко причини. Той постигна целта световните нации заедно да поемат ангажимента за ограничаване на глобалното затопляне чрез намаляване на парниковите газове. Най-голямата причина за тяхното излъчване е използването на твърди горива в енергетиката и индустрията като цяло.

Това е първият случай, в който всички подписани страни се ангажират с конкретно намаляване на парниковите емисии, като се започне от 2020 година. До този момент съществуваше проблемът, че развиващите се икономики не искаха да се откажат от по-изгодните въглища и прехвърляха отговорността за преориентиране към възобновяеми източници на големите сили, възприемани и като най-сериозна индустриална причина за затоплянето.

Поне на хартия, това се промени – развитите страни се ангажират да инвестират 100 милиарда долара в по-бедните до 2020 г., а оттам нататък всички заедно на всеки 5 години ще отчитат доколко намаляват парниковите газове и ще обновяват плановете си.

От какво всъщност се спасяваме? Споразумението е за ограничение на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий повече, в сравнение с температурите в пред-индустриалната епоха. Според научните прогнози над тази граница, която със сегашното темпо със сигурност ще бъде премината до края на века, климатичните промени ще придобият непредвидим и бедствен характер. Вече познати катаклизми като наводнения или суши ще засегнат предимно най-бедната част от човечеството, лишена от защита срещу природните феномени.

В този смисъл наистина говорим за спасяване на планетата.

Парижкото споразумение може да предизвика леко повдигане на вежди поради няколко причини. Цената на ключовото общо съгласие е дипломатичният характер на спогодбата. Вътре отсъства всякаква форма на санкциониране, финансово или друго за страни, които не изпълняват обещанията си.

В един момент договорът може да се превърне в политически инструмент, а не може да се каже как биха функционирали мониторинга и изпълнението на целите в условията на затруднена геополитическа обстановка.

2015 г. е най-топлата година, откакто се води статистика
Парижкото споразумение все пак остава ключова стъпка, именно заради неотложната необходимост от действие.

Тази година беше прехвърлена границата от 1 градус по Целзий увеличаване на глобалните средни температури, в сравнение с прединдустриалните им стойности.

Източник: ThinkStock/Guliver

По-стряскащо звучи, че цялата 2015 и всеки един месец от нея по отделно, са най-топлите, откакто се правят глобални измервания. Периодът 2011-2015 също е рекорден, като се регистрира повишаване с 0,57 градуса в сравнение с нивата на температурите от 1961 до 1990.

Това е и може би най-пряката демонстрация на нарастващата ескалацията на климатичните промени.

Световната метеорологична организация към ООН оправдава това, от една страна, с необичайната активност на недокрай обясненото явление „Ел Ниньо” в Тихия океан. От друга, с човешката дейност, която води до глобално затопляне. Това пък е и една от предполагаемите причини за активността на аномалията „Ел Ниньо”.

Наводненията в Индия
Една от най-бедствени ситуации в световен мащаб отчасти се свързва с активността на „Ел Ниньо”. През ноември и декември индийският щат Тамил Наду и главният му град Ченай, четвъртият най-населен в страната, бяха засегнати от особено проливни дъждове и последвали наводнения. По данни на правителството до момента това е довело до смъртта на 347 души.

Това са най-големите наводнения в страната през последните 100 години.

Както в случая на българските наводнения във Варна през 2014 г., голяма причина за нещастията в Северна Индия е лошото градско планиране в Ченай и помитането от водата на обитаеми незаконни постройки. Силните дъждове обаче са част от зачестяване на екстремните влошавания на атмосферните условия изобщо в Индия от 1950 година насам. „Честотата на увеличаването на дъждовете, заедно с непостоянността на мусоните, засушаванията и наводненията – всичко това е причинено от климатичните промени”, заяви индийският министър на околната среда Пракаш Джавадекар. По-рано през годината необичайно силни дъждове засегнаха северната част на Индия, основно в щатите Прадеш, Махаращра и Гужарат. Последствията тогава бяха най-вече свързани с унищожаването на селскостопански култури. Индийските фермери от години имат проблеми със сходен характер, като недостатъчния продукт и задлъжняването на много от тях е причина за голям брой самоубийства.

Суша в Бразилия
Тази година районът на бразилският мегаполис Сао Паоло, най-големият град в Южното полукълбо, и неговите 20 милиона жители преживяха най-тежкия воден недостиг в историята си. Двата основни резервоара в региона работят с по-малко от 20% от капацитета си от февруари насам, което на моменти през годината водеше до 12-часов воден режим, а за някои общности – снабдяване с негодна вода, липса на необходимото за агрокултурите и други производни проблеми.

Отново най-засегнати са бедните фавели по хълмовете на града, т.нар. периферия.

Източник: ThinkStock/Guliver

Една от големите причини за това е изключително лошата инфраструктура на водоснабдяването в огромния град.

Основната обаче е липсата на дъжд, която може да се свърже с глобалните климатични промени, но още по-конкретно с продължаващото изсичане на дъждовните гори около река Амазонка.

Добре известната основна причина за това са различни браншове на международната промишленост. Нуждата от стадни пространства за производството на говеждо месо и кожи се изтъква от „Грийнпийс” като най-голямата причина за обезлесяване.

През септември бразилският президент Дилма Русеф обяви планове на правителството през следващите 15 години да елиминира напълно нелегалното обезлесяване и да залеси 120 000 квадратни километра изгубена площ.

Наводнението в Ангола
През март, когато е началото на дъждовния сезон в южноафриканската страна, поройни дъждове причиниха огромни наводнения и смъртта на 64 души в град Лобито. Лошото строителство и инфраструктура са причина за много проблеми в тази част на Черния континент в началото на дъждовния сезон. През 2009, по същото време на годината, в Ангола, Намибия и Замбия силните порои доведоха до смъртта на повече от 130 души и по различни начини засегнаха други 445 000.

Тайфунът „Копу” удари Филипините
През октомври тайфунът „Копу” уби над 50 души на Филипините. Силните ветрове, наводнения и свлачища засегнаха други 500 000 на островите. Това е едно от най-смъртоносните тайфуни в страната, които са средно 20 на година. Щетите винаги са най-големи във фермерските региони. През 2013 година тайфунът „Хаян” уби 7350 души и заличи цели общности от централните острови. Причина за образуването на смъртоносните тайфуни отново са топлите води на Тихия океан. Извън „Ел Ниньо” и ефектът на глобалното затопляне, екваториалното положение на Филипините предполага по-топлата температура на морската вода и по-голямата опасност от подобни бедствия.

Циклонът „Никлас” уби 10 човека в Германия
Влошавания в атмосферните условия нанесоха поражения и в Западния свят. През януари снежни бури застигнаха Канада и източните САЩ, като за пръв път в историята метрото в Ню Йорк беше спряно заради предупреждения, въпреки че реалните последствия се оказаха не толкова сериозни поне в „Голямата Ябълка”.

По-лошо беше положението в Западна Европа, където циклонът „Никлас” предизвика силни ветрове в края на март и началото на април. Въздушните пориви бяха особено сериозни във Великобритания, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Полша, Чехия и Словакия. Скоростта на вятъра достигна до 120 км/ч в Холандия и 190 км/ч в Германия.

Това причини проблеми с въздушния и морския транспорт, но фаталните последици най-вече в Германия дойдоха заради падащи дървета и бетонни стени.

Екоскандалът „Фолксваген”
Последното „климатично” събитие, на което ще обърнем внимание, не е свързано с атмосферни условия, а с човешкото въздействие. Германският автомобилен концерн се оказа в центъра на екоскандал, след като се установи, че автомобилите на концерна с дизелови двигатели са заобикаляли строгите екологични норми на САЩ. Разследвания срещу автогиганта започнаха в няколко страни в Европа и Азия. Както признаха от Фолксваген, 11 милиона автомобили в света са с фалшифицирани показатели при тестовете за вредни газове.

Във връзка със скандала шефът на концерна Мартин Винтеркорн напусна поста си, а германската прокуратура започва разследване на дейността му.

Докато ефектът върху климата на грешката на „Фолксваген” вероятно е блед в сравнение с друга човешка дейност, скандалът е демонстрация на грешките в редица сфери, които съставляват голямата картина на човешкия ефект върху планетата.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Отначало ми казваше, че в леглото всичко е позволено, а след това се започна: "С кюфтета не може! Защо си домъкнал тази бира?"
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Втора победа за Михаела в „Като две капки вода“ – All Stars

Втора победа за Михаела в „Като две капки вода“ – All Stars

България Преди 5 часа

Страхотни превъплъщения и уникални вокални изпълнения ще заредят с отлично настроение зрителите тази вечер

Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган

Борисов проведе телефонен разговор с Ердоган

България Преди 5 часа

Президентът на Турция поздрави премиера за победата на изборите

<p>COVID-19 ще стане сезонно заболяване след 5-7 години&nbsp;</p>

Учен: COVID-19 ще стане сезонно заболяване след 5-7 години

Теми в развитие Преди 6 часа

"Коронавирусът ще се превърне в сезонна остра респираторна инфекция", предвижда Вадим Говорун от московския Институт за биоорганична химия

Подготвят онлайн система в помощ на личните лекари за ваксинацията

Подготвят онлайн система в помощ на личните лекари за ваксинацията

България Преди 8 часа

И още: Възстановяват плановата оперативна дейност на територията на София-град

Пясъчната ивица на "Росенец" е обявена за плаж

Пясъчната ивица на "Росенец" е обявена за плаж

България Преди 8 часа

Тя вече не фигурира в кадастъра като земеделска земя

<p>Граждани дописаха Националния план за възстановяване&nbsp;&nbsp;</p>

Грешка в интернет: Граждани дописаха Националния план за възстановяване

България Преди 9 часа

Планът е бил прикачен с отключена възможност за редакция

Ново проучване: "Спутник-V" е показала 97,6% ефикасност

Ново проучване: "Спутник-V" е показала 97,6% ефикасност

Теми в развитие Преди 10 часа

Новите нива на ефикасност надминават тези от 91,6%, установени след мащабни изпитания

Булгаргаз внесе предложение за цена на природния газ

Булгаргаз внесе предложение за цена на природния газ

България Преди 10 часа

По-рано днес от Министерството на енергетиката съобщиха, че са проверили дейността на "Булгаргаз" за 2020 г.

Екатерина Захариева

Екатерина Захариева: България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна

България Преди 10 часа

Днес се състоя Съвет "Външни работи" чрез видеоконферентна връзка

От МОСВ призоваха за действия заради обявения жълт код за валежи

От МОСВ призоваха за действия заради обявения жълт код за валежи

България Преди 11 часа

Осигурена е постоянна видеоконферентна връзка на ангажираните структури на ведомството

Президентът Радев пита "Изправи се! Мутри вън" за третия мандат

Президентът Радев пита "Изправи се! Мутри вън" за третия мандат

България Преди 11 часа

Държавният глава се срещна последователно с всички парламентарни групи

Историческо: Хеликоптер извърши първи полет на Марс

Историческо: Хеликоптер извърши първи полет на Марс

Технологии Преди 11 часа

"Инджинюъти" е първият атмосферен летателен апарат в историята на изследванията на другите планети

Костадин Ангелов

Какво решиха за ваксината на "АстраЗенека"

Теми в развитие Преди 11 часа

Националният ваксинационен щаб проведе заседание

Разбиха схема за "пране" на милиони евро и долари

Разбиха схема за "пране" на милиони евро и долари

България Преди 12 часа

По случая са задържани мъж и жена, повдигнати са им обвинения

"Зелените" издигнаха Аналена Бербок за кандидат за канцлер на Германия

"Зелените" издигнаха Аналена Бербок за кандидат за канцлер на Германия

Свят Преди 12 часа

Социологическите проучвания в последно време дават на "Зелените" подкрепа от близо 20% и им отреждат второ място на изборите