Глобалното затопляне от 2015 г. вразумява човечеството
Източник: Thinkstock/Guliver
6

В края на 2015 г. беше постигнато Парижкото споразумение за климата, което се приема за първия ефективен документ, обединяващ усилията на световните нации в борбата срещу глобалното затопляне.

Няма как да не погледнем оптимистично на споразумението, след като годината, в която то беше сключено, е най-топлата в съвременната човешка история. Можем само да се надяваме глобалните усилия да намалят природните бедствия, част от които са пряко причинени от глобалното затопляне и почти винаги засягат по-бедната и уязвима част от човечеството.

Ето списък с най-значимите „климатични” събития през 2015 година:

Парижкото споразумение за климата
На 12 декември в покрайнините на Париж, представители на 196 страни след двуседмични преговори приеха т.нар. Парижко споразумение за климата.

Документът, подготвен в рамките на 21-вата климатична конференция на ООН, е ключов поради няколко причини. Той постигна целта световните нации заедно да поемат ангажимента за ограничаване на глобалното затопляне чрез намаляване на парниковите газове. Най-голямата причина за тяхното излъчване е използването на твърди горива в енергетиката и индустрията като цяло.

Това е първият случай, в който всички подписани страни се ангажират с конкретно намаляване на парниковите емисии, като се започне от 2020 година. До този момент съществуваше проблемът, че развиващите се икономики не искаха да се откажат от по-изгодните въглища и прехвърляха отговорността за преориентиране към възобновяеми източници на големите сили, възприемани и като най-сериозна индустриална причина за затоплянето.

Поне на хартия, това се промени – развитите страни се ангажират да инвестират 100 милиарда долара в по-бедните до 2020 г., а оттам нататък всички заедно на всеки 5 години ще отчитат доколко намаляват парниковите газове и ще обновяват плановете си.

От какво всъщност се спасяваме? Споразумението е за ограничение на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий повече, в сравнение с температурите в пред-индустриалната епоха. Според научните прогнози над тази граница, която със сегашното темпо със сигурност ще бъде премината до края на века, климатичните промени ще придобият непредвидим и бедствен характер. Вече познати катаклизми като наводнения или суши ще засегнат предимно най-бедната част от човечеството, лишена от защита срещу природните феномени.

В този смисъл наистина говорим за спасяване на планетата.

Парижкото споразумение може да предизвика леко повдигане на вежди поради няколко причини. Цената на ключовото общо съгласие е дипломатичният характер на спогодбата. Вътре отсъства всякаква форма на санкциониране, финансово или друго за страни, които не изпълняват обещанията си.

В един момент договорът може да се превърне в политически инструмент, а не може да се каже как биха функционирали мониторинга и изпълнението на целите в условията на затруднена геополитическа обстановка.

2015 г. е най-топлата година, откакто се води статистика
Парижкото споразумение все пак остава ключова стъпка, именно заради неотложната необходимост от действие.

Тази година беше прехвърлена границата от 1 градус по Целзий увеличаване на глобалните средни температури, в сравнение с прединдустриалните им стойности.

Източник: ThinkStock/Guliver

По-стряскащо звучи, че цялата 2015 и всеки един месец от нея по отделно, са най-топлите, откакто се правят глобални измервания. Периодът 2011-2015 също е рекорден, като се регистрира повишаване с 0,57 градуса в сравнение с нивата на температурите от 1961 до 1990.

Това е и може би най-пряката демонстрация на нарастващата ескалацията на климатичните промени.

Световната метеорологична организация към ООН оправдава това, от една страна, с необичайната активност на недокрай обясненото явление „Ел Ниньо” в Тихия океан. От друга, с човешката дейност, която води до глобално затопляне. Това пък е и една от предполагаемите причини за активността на аномалията „Ел Ниньо”.

Наводненията в Индия
Една от най-бедствени ситуации в световен мащаб отчасти се свързва с активността на „Ел Ниньо”. През ноември и декември индийският щат Тамил Наду и главният му град Ченай, четвъртият най-населен в страната, бяха засегнати от особено проливни дъждове и последвали наводнения. По данни на правителството до момента това е довело до смъртта на 347 души.

Това са най-големите наводнения в страната през последните 100 години.

Както в случая на българските наводнения във Варна през 2014 г., голяма причина за нещастията в Северна Индия е лошото градско планиране в Ченай и помитането от водата на обитаеми незаконни постройки. Силните дъждове обаче са част от зачестяване на екстремните влошавания на атмосферните условия изобщо в Индия от 1950 година насам. „Честотата на увеличаването на дъждовете, заедно с непостоянността на мусоните, засушаванията и наводненията – всичко това е причинено от климатичните промени”, заяви индийският министър на околната среда Пракаш Джавадекар. По-рано през годината необичайно силни дъждове засегнаха северната част на Индия, основно в щатите Прадеш, Махаращра и Гужарат. Последствията тогава бяха най-вече свързани с унищожаването на селскостопански култури. Индийските фермери от години имат проблеми със сходен характер, като недостатъчния продукт и задлъжняването на много от тях е причина за голям брой самоубийства.

Суша в Бразилия
Тази година районът на бразилският мегаполис Сао Паоло, най-големият град в Южното полукълбо, и неговите 20 милиона жители преживяха най-тежкия воден недостиг в историята си. Двата основни резервоара в региона работят с по-малко от 20% от капацитета си от февруари насам, което на моменти през годината водеше до 12-часов воден режим, а за някои общности – снабдяване с негодна вода, липса на необходимото за агрокултурите и други производни проблеми.

Отново най-засегнати са бедните фавели по хълмовете на града, т.нар. периферия.

Източник: ThinkStock/Guliver

Една от големите причини за това е изключително лошата инфраструктура на водоснабдяването в огромния град.

Основната обаче е липсата на дъжд, която може да се свърже с глобалните климатични промени, но още по-конкретно с продължаващото изсичане на дъждовните гори около река Амазонка.

Добре известната основна причина за това са различни браншове на международната промишленост. Нуждата от стадни пространства за производството на говеждо месо и кожи се изтъква от „Грийнпийс” като най-голямата причина за обезлесяване.

През септември бразилският президент Дилма Русеф обяви планове на правителството през следващите 15 години да елиминира напълно нелегалното обезлесяване и да залеси 120 000 квадратни километра изгубена площ.

Наводнението в Ангола
През март, когато е началото на дъждовния сезон в южноафриканската страна, поройни дъждове причиниха огромни наводнения и смъртта на 64 души в град Лобито. Лошото строителство и инфраструктура са причина за много проблеми в тази част на Черния континент в началото на дъждовния сезон. През 2009, по същото време на годината, в Ангола, Намибия и Замбия силните порои доведоха до смъртта на повече от 130 души и по различни начини засегнаха други 445 000.

Тайфунът „Копу” удари Филипините
През октомври тайфунът „Копу” уби над 50 души на Филипините. Силните ветрове, наводнения и свлачища засегнаха други 500 000 на островите. Това е едно от най-смъртоносните тайфуни в страната, които са средно 20 на година. Щетите винаги са най-големи във фермерските региони. През 2013 година тайфунът „Хаян” уби 7350 души и заличи цели общности от централните острови. Причина за образуването на смъртоносните тайфуни отново са топлите води на Тихия океан. Извън „Ел Ниньо” и ефектът на глобалното затопляне, екваториалното положение на Филипините предполага по-топлата температура на морската вода и по-голямата опасност от подобни бедствия.

Циклонът „Никлас” уби 10 човека в Германия
Влошавания в атмосферните условия нанесоха поражения и в Западния свят. През януари снежни бури застигнаха Канада и източните САЩ, като за пръв път в историята метрото в Ню Йорк беше спряно заради предупреждения, въпреки че реалните последствия се оказаха не толкова сериозни поне в „Голямата Ябълка”.

По-лошо беше положението в Западна Европа, където циклонът „Никлас” предизвика силни ветрове в края на март и началото на април. Въздушните пориви бяха особено сериозни във Великобритания, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Полша, Чехия и Словакия. Скоростта на вятъра достигна до 120 км/ч в Холандия и 190 км/ч в Германия.

Това причини проблеми с въздушния и морския транспорт, но фаталните последици най-вече в Германия дойдоха заради падащи дървета и бетонни стени.

Екоскандалът „Фолксваген”
Последното „климатично” събитие, на което ще обърнем внимание, не е свързано с атмосферни условия, а с човешкото въздействие. Германският автомобилен концерн се оказа в центъра на екоскандал, след като се установи, че автомобилите на концерна с дизелови двигатели са заобикаляли строгите екологични норми на САЩ. Разследвания срещу автогиганта започнаха в няколко страни в Европа и Азия. Както признаха от Фолксваген, 11 милиона автомобили в света са с фалшифицирани показатели при тестовете за вредни газове.

Във връзка със скандала шефът на концерна Мартин Винтеркорн напусна поста си, а германската прокуратура започва разследване на дейността му.

Докато ефектът върху климата на грешката на „Фолксваген” вероятно е блед в сравнение с друга човешка дейност, скандалът е демонстрация на грешките в редица сфери, които съставляват голямата картина на човешкия ефект върху планетата.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Спират до 14 юли издаването на QR кодове за Гърция

Спират до 14 юли издаването на QR кодове за Гърция

Теми в развитие Преди 1 час

Задължителният за попълване електронен формуляр, генериращ QR код, няма да бъде наличен за пътуване през ГКПП „Кулата-Промахон“ до 14 юли 2020 г.

Фондация „Живот със Синдром на Даун“ със становище за промяна на нормативна наредба

Фондация „Живот със Синдром на Даун“ със становище за промяна на нормативна наредба

България Преди 1 час

Целта е децата и хората, страдащи от синдром на Даун, да получат доживотен минимум от 50% инвалидност заради заболяването

Седем недокоснати от човека кътчета на планетата

Седем недокоснати от човека кътчета на планетата

Любопитно Преди 1 час

Какви тайни крият едни от най-екзотичните места на Земята?

Карадайъ: Тази агресия беше символна и против ДПС

Карадайъ: Тази агресия беше символна и против ДПС

България Преди 1 час

Това заяви Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС и председател на парламентарната група на партията

ДПС и плажуващите пяха заедно химна на България

ДПС и плажуващите пяха заедно химна на България

България Преди 2 часа

Хората вееха български знамена, а двата протеста се смесиха

Радослав Сотиров

Директорът на ОДМВР-Бургас подаде оставка, Маринов няма да я приеме

България Преди 4 часа

Тя беше поискана от министъра на вътрешните работи Младен Маринов

Сребреница

25 години от геноцида в Сребреница

Свят Преди 5 часа

Най-жестокото клане в Европа след Втората световна война беше класифицирано като геноцид от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия

Доган и Пеевски се отказали от охраната си от НСО

Доган и Пеевски се отказали от охраната си от НСО

България Преди 6 часа

Бойко Борисов иска и оставката на директора на Областна дирекция на МВР в Бургас

<p>Брутален хороскоп от 1979 г. (СНИМКИ)</p>

Брутален хороскоп от 1979 г. (СНИМКИ)

Любопитно Преди 8 часа

Какво ще кажете за хороскоп с доста черно чувство за хумор

<p>Напрежение и сблъсъци с полицията в парк Росенец</p>

Напрежение и сблъсъци с полицията в парк Росенец

България Преди 10 часа

Протестиращи пробиха кордона на органите на реда за кратко, последваха арести, а Христо Иванов заяви, че полицията е под контрола на Ахмед Доган и Делян Пеевски

ГКПП „Кулата-Промахон”

Опашки от автомобили на "Кулата" и днес

България Преди 10 часа

През тест за коронавирус на граничния пункт преминават част пътуващите

<p>ГЕРБ: Отговорността за насилието снощи е лично на г-н Радев</p>

ГЕРБ: Отговорността за насилието снощи е лично на г-н Радев

България Преди 11 часа

Всичко това беше много добре организирано и режисирано от платени провокатори, които имат своя генезис и подкрепа, далеч от пределите на нашата страна в една топла държава, смятат от управляващата партия

<p>В Сърбия протестиращи щурмуваха парламента</p>

В Сърбия протестиращи щурмуваха парламента

Свят Преди 12 часа

Снощният изблик на насилие беше третият за общо четирите досега вечери на протестите в сръбската столица

<p>Какво ще е времето през уикенда</p>

Какво ще е времето през уикенда

България Преди 12 часа

Ще се радваме ли на слънце или пак ще вали

Как да си направим анимиран аватар във Facebook

Как да си направим анимиран аватар във Facebook

Технологии Преди 12 часа

Социалната мрежа предлага безплатна функция за личен рисуван аватар

<p>Честит имен ден на всички, които носят имената...</p>

Честит имен ден на всички, които носят имената...

България Преди 12 часа

Ето кой има повод да почерпи днес

<p>292 са новите случаи на коронавирус в България</p>

292 са новите случаи на коронавирус в България

Теми в развитие Преди 13 часа

79 души са оздравели за последното денонощие, но петима са починали