Русия не може да помогне за уреждане на конфликта в Сирия
Сергей Лавров (д) и Джон Кери в Москва   
Източник: ЕПА/БГНЕС
55
Рк кият външен министър Сергей Лавров намекна след маратонски срещи с държавния секретар на САЩ Джон Кери, че Москва може най-сетне да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад да се оттегли.

"Ние не се интересуваме от съдбата на отделни личности", каза Лавров на пресконференция. "Интересува ни съдбата на сирийския народ като цяло", заяви той.

Лавров и Кери обявиха, че ще бъдат домакини на международна конференция, на която на сирийските правителствени служители и бунтовници ще бъде дадена възможност да определят временно правителство.

Шансовете за споразумение между двете страни са малки, но Кери заслужава похвала за това, че постигна тук малка дипломатическа стъпка напред.

Проблемът е, че Лавров и неговият шеф - президента Владимир Путин - може би са неспособни да уредят въпроса с Асад.

От почти две години Лавров и Путин изпълняват ролята на основен международен съюзник на сирийския лидер. Но според руски анализатори Вашингтон се заблуждава, ако вярва, че Путин може да организира бързо и лесно спиране на конфликта в Сирия.

"Всичко това е самозалъгване", каза коментаторът от либералния московски всекидневник "Комерсант" Сергей Строкан. "Москва има доста ограничено влияние върху сирийския режим", заяви той.

След десетилетия решението на президента Барак Обама да не въоръжава бунтовниците в Сирия може да бъде критикувано или похвалено от историците. Но посещението в Москва тази седмица показа, че това решение има непосредствена цена. Бездействието на Вашингтон създаде вакуум, който Путин и Лавров използваха, за да засилят глобалните позиции на Русия.

"През последните две години Лавров сериозно издига ролята си на световната сцена", писа наскоро Сюзан Гласър в сп. "Форин афеърс". "Той постига това, като почти самостоятелно се противопоставя на опитите на Запада за предприемане на някакви единни действия за спиране на смъртоносната гражданска война в Сирия".

Двайсет и четири часа след като Кери напусна Москва се появиха медийни съобщения, че Русия планира да продаде на Сирия модерни ракетни системи земя-въздух, което би направило значително по-труден всеки американски опит за намеса.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че израелски служители са предупредили правителството на Обама за намерението на Русия да продаде в скоро време на Сирия усъвършенствани ракети "С-300"с обсег 125 мили. Попитан за продажбата, Кери каза, че Вашингтон би предпочел Русия да не доставя оръжия на Сирия и че ракетите "С-300" биха подействали "дестабилизиращо" на Израел.

Ако информацията е вярна, продажбата на ракетите би била лична обида за Кери, който разпалено похвали Путин и Лавров в Москва.

Лавров и Путин използват Сирия и за да укрепят позициите си у дома.

Посещението на Кери съвпадна с първата годишнина от спорните избори в Русия, които Путин използва, за да спечели трети мандат на поста. Преди да се срещне с Кери, Путин уволни ключов сътрудник, който беше архитектът на системата, позволила на руския лидер да установи контрол върху важни отрасли, да завземе повечето медии и да сплаши или погълне елита на страната.

При ниската цена на петрола зависимата от нефта икономика на Путин отслабва. Ако цените на петрола не се повишат, е невъзможно да се обезпечат значителни социални плащания.

Корупцията е широко разпространена, като поглъща приблизително 300 милиарда долара годишно, което е 16% от брутния вътрешен продукт на Русия. Антикорупционната организация "Трансперънси интернешънъл" определя Русия като най-изпадналата страна в света от гледна точка на индекса за плащане на подкупи, който подрежда фирмите въз основа на вероятността те да дават подкупи.

Путин строго контролира кой е разследван за подкупи и използва обвинения в корупция, за да очерня своите врагове. Поредният оруеловски пример е процесът срещу разобличаващия корупцията блогър Алексей Навални, който е съден по съмнителни обвинения в незаконно присвояване.

Приемането напоследък на множество закони за клевета, протести, богохулство и измяна прави по-трудно упражняването на основните права, писа миналия месец в. "Вашингтон пост".

Путин също така неотдавна нареди на прокурорите в страната да преследват неправителствени организации, които не спазват нов закон, изискващ от тях да се регистрират като "чуждестранни агенти", ако получават финансиране от чужбина.

Путин вероятно няма основания да се тревожи за поста си до края на своя мандат през 2016 г., но забавянето на икономиката и обществената умора от него вземат жертви. Непредсказуемите закони и липсата на надеждна информация правят все по-трудно за западните и руските фирми да работят в страната.

В крайна сметка

ключовият фактор може да бъде цената на петрола, на която се крепи едноизмерната икономика на Путин.

"Ако цената на петрола падне под 50 долара (за барел), това е смъртна присъда", каза руски анализатор, който пожела да не се разкрива името му.

А междувременно на международната сцена Русия е във възход. Молбата на Кери за помощ беляза постигането на десетилетна цел за Путин. От бомбардировките на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) в Косово през 1999 г., през нахлуването в Ирак, до подкрепеното от ООН сваляне на Муамар Кадафи през 2011 г. Москва до голяма степен нямаше думата.

Като защитава Асад, Путин принуждава тези, които се стремят към мир в Сирия, да идват в Москва, посочва Мария Липман от Московския център "Карнеги", водеща политическа анализаторка.

Логиката на Путин е проста. "Вие може да ни осъждате. Но когато става дума за най-важните международни въпроси днес, идвате в Москва", напомня тя.

При това положение защо правителството на Обама се обръща за помощ към Путин? Отговорът е прост: поради

отчаяното желание на Белия дом да не си цапа ръцете в Сирия.

Вината за жертвите в Сирия се хвърля в различни посоки. Асад, разбира се, е най-големият виновник. Отказът му да се оттегли от властта, след като срещу него започна първоначално мирно протестно движение, досега е довел до смъртта на близо 70 000 души.

Във Вашингтон Обама допусна правителството му да бъде парализирано от преувеличени страхове от нов Ирак. Путин обаче е може би най-циничен. Той преувеличи влиянието, което има върху Асад, за да засили собствените си международни позиции. Предложената конференция би трябвало да се проведе. И двете страни може по чудо да се споразумеят за временно правителство.

Но по-вероятно е САЩ да загубят контрол върху бунтовниците, особено джихадистите. А Русия губи контрол върху Асад, който е убил толкова много хора, че вече не може да прави компромиси.

За съжаление, пропадането на Сирия ще продължи.
Коментари 55
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

55 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 5 минути

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 10 минути

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

Юбилей на братя Аргирови в зала 1 на НДК

Христо Стоичков вилня на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 31 минути

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 37 минути

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 1 час

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 1 час

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 1 час

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 1 час

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за извънземния живот може да прочетете в следващите редове

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 1 час

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 1 час

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 1 час

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 1 час

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 1 час

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 1 час

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Жълто-оранжева мъгла задуши няколко региона след няколко дни на силни ветрове от юг