Добре дошли в Берлин - новата столица на Европа
Добре дошли в Берлин - новата столица на Европа   
Източник: ЕПА/БГНЕС
3

Берлин не прилича на имперски град. Новите административни сгради в германската столица - канцлерството, Бундестагът и министерството на външните работи, всички те са проектирани с много стъкло и естествена светлина, за да подчертаят прозрачността и демокрацията.

Министерството на финансите, естествено, се помещава в старата централа на Луфтвафе. По-голямата част от най-величествената архитектура - булевард "Унтер ден линден" (в превод "Под липите" - бел. ред.) и Бранденбургската врата, обаче е наследство от пруските крале.

Съвременен Берлин има по-приветливо лице и се е превърнал в магнит за туристите и тийнейджърите. Само че докато градът умишлено избягва да демонстрира имперско могъщество, в действителност той се превръща в столицата на Европейския съюз.

Разбира се, главните институции на ЕС - Съветът и Европейската комисия, все още са в Брюксел. Ключовите решения обаче все повече се взимат в Берлин. Дали Гърция ще излезе от еврозоната? В крайна сметка решението ще е на Германия. Дали политиците ще подкрепят нови спасителни планове за Южна Европа? Решаващите дебати ще се проведат в Бундестага в Берлин, а не в Европейския парламент. На кого се обажда Международният валутен фонд (МВФ) във връзка с кризата в еврозоната? Най-важните разговори са с германското правителство и Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт - не с Европейската комисия.

Прехвърлянето на властта от Брюксел в Берлин се ускорява от кризата в еврозоната. Естествено, германският канцлер Ангела Меркел все още трябва да ходи на срещите на върха на ЕС в белгийската столица и да договаря споразумения. Тя бе там и миналата седмица.

Кризата в еврозоната обаче означава, че сега Меркел безспорно е най-важният лидер на масата. По различни причини ръководителите на останалите големи страни членки на ЕС пристигат в Брюксел в слаба позиция. Испания и Италия се борят срещу дългови кризи и така се превърнаха в просители. Великобритания избра да остане извън еврозоната и изтласкана в периферията. Полша е извън еврозоната, а и нейната икономика е сравнително малка.

Остава Франция. По традиция френско-германското партньорство е в основата на всяко споразумение в Европейския съюз. В продължение на много години срещите на върха на ЕС бяха предшествани от отделна френско-германска среща и съвместно писмо от двете страни.

Докато Никола Саркози все още бе в Елисейския дворец, неговите отношения с Меркел бяха толкова близки, че "Меркози" се превърна в журналистическо съкращение на доминиращия дует в Европа.

Дори тогава обаче мнозина бяха скептично настроени. Един представител на ЕС на най-високо равнище отбеляза с насмешка, че "Франция се нуждае от Германия, за да скрие колко е слаба. Германия пък се нуждае от Франция, за да скрие колко е силна."

Сега обаче маските бяха свалени. Берлин и Париж не излязоха със съвместно писмо преди последната среща на върха на ЕС миналата седмица.

Вместо това френският президент Франсоа Оланд даде интервю за европейски вестници в опит да окаже натиск върху Меркел да отстъпи по въпроса за солидарното изплащане на дълговете на страните от еврозоната и за създаването на банков съюз. На самата среща на върха обаче стана ясно, че германците няма да се оставят да бъдат притиснати.

Някои твърдят, че френско-германското партньорство винаги е преминавало през трудни моменти и че двете страни неизбежно ще се съберат отново. Този път обаче може да е различно. Пропастта между силата на Франция и Германия стана прекалено очевидна, а въпросите, които ги разделят, са прекалено фундаментални.

Различните предложения на Париж за еврооблигации, банкови съюзи, харчене на пари за инфраструктурни проекти на равнище ЕС и съвместни социални програми, всички се приемани с дълбоко подозрение в Берлин. Германците подозират, че онова, което е общо за всички тези идеи, е желанието германските данъкоплатци да субсидират Франция.

Контрапредложението на Берлин - бюджетите на всички страни членки на ЕС да бъдат под контрола на европейски комисар - на свой ред е отхвърляно в Париж като неприемливо нарушаване на националния суверенитет.

По традиция Франция и Германия ще постигнат компромис. Въпросите, поставени на масата, обаче са толкова фундаментални, че е възможно споразумението да не бъде постигнато лесно.

При такъв сценарий икономическата сила на Германия може да се окаже решаваща, особено ако, както мнозина в Берлин подозират, Франция се е запътила към дълбока икономическа криза.

Това методично акумулиране на власт в Германия е приемано в Берлин със смесени чувства. По очевидни исторически причини Германия никога не се е стремяла към доминираща роля в Европа след Втората световна война.

След обединението на страната обявяваната цел винаги е била "европейска Германия", а не "германска Европа". Този инстинкт да бъде правен опит за размиване на германските интереси в една обща европейска идентичност остава силен.

Раздразнението от нарушаването на правилата и фискалната разпуснатост в други държави от ЕС обаче прави германците по-малко стеснителни да настояват за една "по-германска" Европа. Цената на германската финансова помощ все по-често ще е приемането на правила и закони, замислени в Берлин. Тази сила може да доведе до арогантност.

Миналата седмица чувах от време на време в Берлин раздразнени коментари за безочливите испанци, надменните британци, гледащите нереалистично на нещата французи и корумпираните гърци. Общият тон на дискусията обаче е сериозен, търпелив и отговорен. Германците настояват, че са напълно ангажирани с еврото и ЕС, и са решени да направят така, че те да работят.

Проблемът, ако има такъв, е, че животът е твърде сладък в Берлин. Германия процъфтява и нейната столица е приятен и модерен град. Перипетиите на Гърция и Испания изглеждат много далеч. Това откъсване от останалата част от еврозоната, а не "ламтежът за власт", е причината, поради която Берлин остава особена столица за Европа.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 5 минути

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 45 минути

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 45 минути

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 58 минути

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 1 час

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 1 час

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 1 час

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 1 час

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 2 часа

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

<p>Изтече&nbsp;снимка&nbsp;на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и Стефан Димитров</p>

Изтече снимка на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и сочения за контрабандист Стефан Димитров

България Преди 2 часа

Това става два дни, след като в ефира на „Събуди се” Тенев отрече да е виждал Стефан Димитров в дома на Рашков

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 2 часа

Спасителите са успели да спасят общо 34 души

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 2 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 3 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 3 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове