7

Т ютюнопушенето е един от най-вредните навици, които човек може да има. Причините за това далеч не са малко. Цигарите съдържат около 4000 химически вещества с различна степен на токсичност. Сред тях са въглероден оксид, катрани, циановодород, никотин, както и 43 доказани канцерогена (вещества, предизвикващи ракови заболявания).

Колкото повече цигари на ден пуши човек, толкова по-голям е рискът да развие сърдечно-съдово заболяване. Според редица изследвания опасността от инфаркт е два пъти по-голяма при хората, които употребяват по една кутия цигари на ден, отколкото при непушачите. Освен това когато някой пуши, цигареният дим има негативен ефект не само върху самия него, но и върху здравето на хората около него.

От днешна гледна точка идеята лекари да рекламират пушенето на цигари изглежда, меко казано, абсурдно. През 30-те и 40-те години на миналия век обаче ситуацията била коренно различна. Тогава все още се знаело сравнително малко за негативните ефекти, които тютюнопушенето има върху здравето. По тази причина практиката лекари да получават пари от тютюневи компании и да участват в техни реклами била нещо напълно нормално.

В някои от тях се твърдяло, че цигарите не просто не са вредни, но и са полезни за здравето – дори за бременни жени и младежи.

Кои са по-добрите цигари?

През 40-те години на миналия век броят на хората, страдащи от рак на белите дробове, започнал да се увеличава с притеснителни темпове. Смъртността достигнала кошмарни нива, отбелязва Марта Гарднър, която е професор по история и социални науки от Колежа по фармация и медицина в Масачузетс. „Хората знаели за този проблем, но не осъзнавали, че е свързан с цигарите“, добавя тя. По думите ѝ пушенето предизвиквало кашлица и дразнене в гърлото, но това не притеснявало компаниите. Много от тях дори решили да използват това, представяйки своите продукти като по-добри и „здравословни“ от тези на конкурентите им.

Първата компания, решила да използва медицински лица в своите реклами, била British American Tobacco, произвеждаща Lucky Strike. През 1930 г. тя публикувала реклама, в която се твърдяло, че според 20 679 лекари нейните цигари са „по-малко дразнещи гърлото“. По-късно станало ясно, че агенцията, която създала въпросната реклама, изпратила на хиляди лекари кутии Lucky Strike, както и писма, съдържащи въпроса дали те „дразнят чувствителните гърла по-малко от другите цигари“.

В него се отбелязвало още, че много хора вече са потвърдили това. Не е особено изненадващо, че начинът, по който бил зададен въпросът, подвел повечето лекари. В резултат те се съгласили, че Lucky Strike са „по-добри от медицинска гледна точка“.

Изследвания в подкрепа на тютюнопушенето

През 1937 г. друга компания се опитала да увеличи броя на клиентите си с едно още по-абсурдно твърдение. Става въпрос за Philip Morris. Тя публикувала реклама, в която се твърдяло, че когато пушачите преминат към нейните продукти, дразненето в гърлото намалява или изчезва напълно. Това твърдение било подкрепено от резултатите от изследване, в което взели участие много лекари. Имало обаче една важна подробност, за която повечето хора изобщо не подозирали – въпросните експерти били спонсорирани от Philip Morris.

Компанията продължила да финансира сходни изследвания и през 40-те години на миналия век – десетилетието, в което пеницилинът предизвикал истинска революция в медицината. „Много хора, особено в САЩ, гледали положително на науката и имали пълно доверие на лекарите“, отбелязва Гарднър. Опитвайки се да се възползва от това, компанията R.J. Reynolds на свой ред създала Отдел за връзки с медицински лица. Тя също спонсорирала изследвания, резултатите от които включвала в рекламите си. В една от тях се твърдяло, че лекарите предпочитат техните продукти.

Въпросното „откритие“ било направено, след като представители на R.J. Reynolds започнали да подаряват кутии цигари на медици и да им задават въпроса „каква марка пушат“.

Откровеното обръщение към пушачите

Мнението на повечето хора за тютюнопушенето започнало да се променя през 50-те години на миналия век. Именно тогава станало ясно, че цигарите могат да причинят рак на белите дробове. Това накарало тютюневите компании да променят своите рекламни стратегии. „Те започнали да работят заедно, опитвайки се да популяризират идеята, че всъщност не е ясно дали продуктите им действително вредят на здравето“, подчертава Гарднър.

През 1954 г. те дори публикували документ, озаглавен „Откровено обръщение към пушачите на цигари“. В него се отбелязвало, че резултатите от изследванията, разкриващи съществуването на връзка между тютюнопушенето и раковите заболявания, са притеснителни, но не и окончателни. „Вярваме, че продуктите, които произвеждаме, не са опасни за здравето… в продължение на повече от 300 години тютюнът носи наслада и утеха на хората по цял свят. През всичкото това време е имало критици, обвиняващи го за почти всяко заболяване, познато на човечеството. Едно по едно, всички тези обвинения изчезнаха поради липса на доказателства“, се твърдяло в документа. Компаниите също така решили да сформират специална комисия, която да проучи дали цигарите действително вредят на здравето.

Междувременно практиката да се плаща на лекари, които да участват в реклами, била прекратена. В началото на 1964 г. здравните власти в САЩ публикували доклад, в който се подчертава, че тютюнопушенето може да предизвика рак на белите дробове и ларинкса, както и хроничен бронхит. Документът предизвикал истинска медийна сензация. Още на следващата година, Конгресът приел закон, който гласял, че върху всички цигарени кутии трябва да бъдат поставени предупреждения за вредите от тютюнопушенето. Въпреки това, до 90-те години на миналия век компаниите продължили да твърдят, че все още има „противоречия“ по въпроса за ефекта на цигарите върху човешкото здраве. Любопитна подробност е, че специалната комисия, създадена от тях, била разпусната чак през 1998 г.

Още от автора:

Защо такситата са жълти, гумите – черни, а самолетите – бели?

Най-абсурдните твърдения на „бащата на историята“

Дали не се мислим за по-умни, отколкото сме?

6 изобретения, които промениха света завинаги

Лъжа, с която демоните изкушават вярващите: Магията през Средновековието

Най-шокиращите, жестоки и зловещи експерименти в историята

Грехоядците, които „поглъщат“ греховете на наскоро починалите

„Препускат с гръмотевична скорост в тъмните нощи“: Летят ли вещиците с метли?

Те твърдят, че истината е забравена или нарочно прикрита

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 7 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 11 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 12 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 12 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 12 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 12 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 12 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери