31

Краят на продължилото десетилетие след 11 септември преследване на Осама бин Ладен може би се дължи отчасти на липсата на телефон и интернет връзка в неговото убежище.

Вероятно тази особеност е привлякла любопитството на следователите.      

За едно десетилетие неговият дързък избор на Пакистан като скривалище срещу най-мащабното преследване в историята се оказа удачен.

Експерти спекулират, че е търсил протекцията на въоръжени групировки в техните усамотени планински бастиони, отплащайки се за гостоприемството с помощ за техните кървави опити да направят Пакистан неуправляем.     

Усилията му отчасти се увенчаха с успех, защото той и другите лидери на "Ал Кайда" можаха да избегнат електронните комуникации, които западните шпиони често използват, за да проследят своите мишени.     

Пакистан и по-специално неговите безконтролни райони по границата с Афганистан е дом на много близки до "Ал Кайда" групировки, за които се смята, че са желаели и можели да осигурят куриери, така че най-издирваният човек в света да комуникира със своите последователи.

През онази нощ обаче неговите продължителни усилия да се укрие рухнаха, когато сили на САЩ атакуваха убежището му и го застреляха.     

Остава неясно кои са факторите за неговото разкриване, защото за акцията не са съобщени много подробности.

Но един факт относно местонахождението му веднага изпъква като изненадващ: вместо да се крие в пещера в далечната планина Хиндукуш терорист номер едно е обитавал населен район край столицата Исламабад.     

Издайнически знаци 

Но може би именно неговият предполагаем опит да прикрива съобщителните си връзки, а не изборът му на скривалище е решил съдбата му.     

Говори се, че големият жилищен комплекс в гарнизонния град Аботабад, на 60 км северно от Исламабад, където е намерил подслон, е нямал телефон и интернет - нещо много необичайно за имот с такива размери, - въпреки че репортер на Ройтерс на мястото е видял една сателитна чиния в комплекса.     

Хенри Уилкинсън от лондонската консултантска фирма по сигурността "Джанусиън" казва, че липсата на икономическа комуникация би била издайнически знак за хората, планирали акцията.

"Липса на телефон или интернет е доста необичайно и може би е била пряк фактор, привлякъл вниманието на следователите", казва Уилкинсън.    

След 40-минутна битка Бин Ладен е сред няколкото убити в комплекса.     

Представители на САЩ казаха, че техните сили са били насочени към триетажната сграда, наподобяваща крепост, след като в продължение на четири години е бил следен един от най-доверените куриери на Бин Ладен, идентифициран от един от арестуваните след атентатите от 11 септември.

Вече години наред експерти по борба с тероризма казват, че лидерите на "Ал Кайда" са принудени да прибягват до куриери поради опасения да не бъдат разкрити.     

Но куриерите, когато върху тя падне подозрение, могат да бъдат проследявани с традиционни детективски похвати и събраната информация може да бъда съчетавана с други информации, за да бъде създаден мощен разузнавателен пъзел, който да посочи целта.     

"Бих се разсмял, ако мерките за сигурност в комуникациите на Ал Каида са издали неговото местоположение", казва Ричард Олдрич, историк от британската агенция за засичане на комуникационни сигнали.

"Ако тяхната защита от проследяване е показала слабия им пункт, това би изглеждало като много добра шега според терминологията на шпионажа".     

Организацията "Интернет Хагана", чийто уебсайт проследява онлайн ислямисти,  спекулира, че на практика Бин Ладен е бил принуден от своите преследвачи да възприеме поведение, което е в разрез с нормите, и затова се е издал.     

Мълчанието е слабост

"Склонен съм да мисля, че годините, през които стана очевидно, че телекомуникациите интензивно се следят, са били подтикът за решението имението да не бъде свързано с такива устройства", пише на сайта, управляван от Арон Вайсбурд.   

Разкритието, че Бин Ладен е водил луксозен живот, ще постави пакистански представители под натиск да обяснят как е било възможно той да пребивава под носа им. Жители на Аботабад казват, че близо до имението има пакистанска военна академия.     

Представители на САЩ отдавна твърдят, че Пакистан не прави достатъчно в противоборството с Ал Каида и талибаните, а някои обвиняват пакистанското разузнаване, че негови агенти поддържат връзки с въоръжени групировки, ориентирани към историческия пакистански враг Индия.          

Иън Бремнър, президент на консултантската компания за политически рискове "Евразия груп", казва пред Ройтерс: "Фактът, че Бин Ладен е живеел в имение край космополитната столица Исламабад, на пет мили от пакистанска военна академия говори зле за сигурността в Пакистан".   

Според Греъм Кънди, бивш офицер от британската армия с опит в борбата с тероризма в Южна Азия, въоръжените групировки в региона съумяват да избегнат залавянето си по различни причини, но често това е критичната липса на разузнавателна информация за тях.     

Сред трудностите са тежкият планински терен по границата, възможностите да се наема имот без писмен договор, наличието на общности, симпатизиращи на бунтовниците, и най-вече празнини в информациите от местни източници.

"Лесно е за един беглец да остане незабелязан при тези условия", казва Кънди. "Но най-важното е, че хората мълчат."

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@