Сърбия обещава да подобри положението на българското малцинство
Сръбският премиер Ивица Дачич   
Източник: ЕПА/БГНЕС
3

В разговор с представители на българското малцинство в Сърбия премиерът Ивица Дачич каза, че сръбското правителство ще се стреми да ускори икономическото развитие, да подобри образованието, информирането, издателската дейност и защитата на културното наследство на българите в Сърбия, предаде Танюг. 

На срещата е била направена оценката, че

общините, в които живеят представители на българското национално малцинство,

спадат към най-неразвитите части на Сърбия, и е необходимо в рамките на мерките за икономическо възстановяване сръбското правителство да отдели внимание на тези райони. 

Решаването на проблемите на българското национално малцинство в Сърбия ще бъде координирано от Ивица Тончев, съветник на премиера. 

На срещата присъстваха представители на Националния съвет на българското национално малцинство, представители на общините Босилеград, Димитровград и Бабушница, представители на българското малцинство във Войводина и посланикът на България в Сърбия Ангел Димитров. 

До края на годината е срокът, в който може да се поиска връщане или обезщетение

за принудително изоставени от българи в Сърбия, след 1945 г., имоти. Възможността се дава в Закона за връщане на отнетото имущество и обезщетяване. 

Депутатът Адриан Асенов, който наскоро постави въпроса за информираността на българите по този проблем в нашия парламент, обясни, че този закон е гласуван в края на 2011 г. от Скупщината на Сърбия. 

По силата му българи, напуснали територията на Западните покрайнини след 1945 г., могат по редовен съдебен ред да поискат връщане или обезщетение за принудително изоставените си имоти. 

Пред БТА председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов каза, че според неправителствените организации на българите в Сърбия, повече от 200 български граждани са се обадили и са заявили, че имат документи и ще се възползват от този закон, за да потърсят и да си върнат конфискуваните имоти или да получат обезщетение за тях. 

Според Асенов, част от рода на когото също е от сегашните територии на Сърбия, трябва да се направи

разяснителна кампания в страната ни,

защото този проблем няма как да се разреши, ако хората не знаят, че има възможност за това. Много хора не могат да си позволят или не знаят как да водят дела за възстановяване на имуществото, смята Асенов. 

Той коментира, че в закона има някои несъвършенства, но въпреки всичко "няколко добри адвокати биха могли да свършат доста неща". 

Краткият срок е сред проблемите, които са констатирали експертите от Държавната агенция за българите в чужбина. 

С това се сблъскват нашите сънародници, искащи да си върнат имотите там, казва и Росен Иванов. По думите му друг проблем е, че не всички разполагат с необходимите документи и в момента полагат усилия да се снабдят с тях в Сърбия и България. 

Очакваме с наближаването на крайния срок бройката на заинтересованите бързо да се увеличи, посочи Иванов. 

Тежък проблем е, че през годините е имало големи промени в кадастъра на имотите на Сърбия и сега трябва допълнително да се уточняват редица данни за тези имоти, допълни той. 

Наши сънародници се оплакват, че самите служби в Сърбия работят твърде бавно, обясни Иванов. 

Друг проблем, с който се сблъскват българите, е свързан с чл. 5 от Закона за възстановяване на конфискуваното имущество и обезщетяване. Според него право на връщане или обезщетяване няма

лице, което е било член на окупационни сили, действали на територията на Сърбия

по времето на Втората световна война, или неговите наследници. 

По думите на Росен Иванов в окупационните сили са включени и българските граждани. Преди да се премине към възстановяване те трябва да минат през съдебен процес на реабилитация, защото иначе имотите им не подлежат на реституция. 

Иванов обясни, че има проблеми и със заведените дела за реабилитиране. Важен аспект от казуса, по който работи Министерството на външните работи, е служебно констатиране на реципрочност по отношение на придобиването на право на собственост между Сърбия и България - факт, който е от съществено значение от гледна точка на реституционните претенции на български граждани към имоти в западната ни съседка, посочиха от МВнР. 

По този начин отделните граждани не следва да доказват реципрочността във всеки отделен случай. Посолството ни в Белград и Генералното консулство в Ниш оказват съдействие на постъпили запитвания директно от заинтересовани граждани или получени чрез Министерството на външните работи, посочват от МВнР. 

Срокът за подаване на документи изтича на 31 декември 2013 г. - каква е процедурата 

Сръбският реституционен закон предвижда частно-правна процедура и възможност за представителство от адвокат, тоест това е административна процедура с възможност за обжалване по съдебен път, посочва в отговор на депутатско питане министърът на външните работи Кристиан Вигенин. 

Срокът за подаване на документи от заинтересовани бивши собственици или техни наследници, включително чужди граждани, изтича на 31 декември 2013 г. Заявлението се подава до Агенцията за реституция на Сърбия (www.restitucija.gov.rs). 

Това може да стане както на място в някоя от регионалните дирекции на Агенцията, така и по пощата. Заявлението се подава по образец публикуван на сайта на Агенцията. Задължително е попълването на всички рубрики: вид и наименование на иззетото имущество; местоположение; вид и състояние на имота, ако това състояние е известно, правна връзка на подателя с бившия собственик. 

Необходимо е и предоставяне на доказателства за собствениците на иззетия имот или за законовите наследници. Документите, които са издадени от компетентните органи на държавата по произход и тя не е Сърбия, трябва да преминат съответна легализация. 

За държавите, подписали двустранен договор със Сърбия за освобождаване от заверки, важи еднаква валидност на документите на компетентните органи, издадени в чуждата държава, както и на документите на компетентните органи на местната държава. 

България има подписан двустранен договор със Сърбия за взаимна правна помощ, в който са залегнали текстове за освобождаване на документи от легализация с апостил, посочват от Държавната агенция за българите в чужбина. 

При приемането на документите се извършва проверка на данните, нанесени въз основа на събраната документация и се получава потвърждение, че заявлението е подадено със съответен номер на преписката и възможност за проследяване на работата на съответната териториална дирекция към Агенцията за реституция, в чиято компетентност попада заявлението. 

Кои български институции могат да помогнат 

Документи, които да се ползват като доказателства пред сръбската страна, могат да бъдат намерени в Държавна Агенция "Архиви" (ДАА). 

ДАА е българският държавен орган, компетентен да осъществява в национален мащаб политиката по събирането, съхраняването, организирането и използването на архивните документи с историческо значение. 

В ДАА се съхраняват документи с информация за двувластни имоти, определени от международните договори, намиращи се от двете страни на българо-сръбската (българо-югославската) граница за периодите след Освобождението, след Първата световна война и подписването на Ньойския мирен договор и след Втората световна война и подписването на Бледските споразумения. 

Държавните архиви съхраняват и информация за имотите на българските бежанци от Сърбия (Югославия) за периода от началото на XX в. до края на Втората световна война. 

Данни за оставени имоти се съдържат в т.нар. домакински карти с информация за семействата на бежанците и техните имоти зад границата, поименни клетвени декларации на български бежанци за периода от 1945-1947 г., в някои от които има описано движимо и недвижимо имущество. 

Посочените документи не изчерпват целия обем от документация, съхранявана в държавните архиви, тя не обхваща изцяло всички райони от двете страни на границата, както и не се отнася за целия период от Освобождението до 50-те години на XX век. 

ДАА разполага с информация, че регистри се съхраняват в кметствата на различни села (има ги отбелязани в сайта на ДАА - Archives.government.bg). 

По-подробна информация за съхраняваните в ДАА документи, може да се получи в централата на архивите, както и в регионалните й дирекции в София, в Кюстендил, в Перник, в Монтана и във Видин. 

Информация за изискуемите документи и процедури може да се намери и на сайта на Държавна агенция за българите в чужбина.

В сайта на ДАБЧ са дадени още адресите на Агенцията за реституция на Сърбия в Белград, Нови сад, Ниш. Там има списъци на адвокатите, регистрирани в Адвокатската колегия на Сърбия, които са заявили, че владеят български език, както и на заклетите преводачи от български на сръбски и от сръбски на български език в Белград. 

За допълнителна информация българите, интересуващи се от темата, могат да се обърнат и към Културно-информационните центрове в Цариброд и Босилеград. 

Цялата налична информация по процедурата може да бъде проверена по електронен път и на сайта на Агенцията за реституция на Сърбия (Restitucija.gov.rs)

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 3 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 4 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 7 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 7 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 8 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 8 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 9 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 9 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 9 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 9 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 9 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 10 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 10 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 11 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 11 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen