0
Ен н от авторите на музиката към телевизионния филм "Хъшове" – акордеонистът Мартин Любенов, ще изнесе концерт в София на 30 май в зала 3 на НДК от 20:00 ч. като част от събитието "Салон на изкуствата"

Музикантът ще се представи с триото "Джазта-праста", което включва авторски произведения, изпълнявани съвместно от музиканти от различни етноси и националности.

Проектът без световен аналог обединява музика и ритми от цял свят – от танго и салса, през шансони и арабски мотиви до различни балкански стилове и дори рап.

Принципът и философията на тяхното съчетаване е джазът, по думите на самия Мартин, който е от ромски произход и живее във Виена.

Според него музиката може да е едно от най-силните средства за интеграция на различни етнически и социални групи в съвременното общество.

На концерта в НДК заедно с Мартин Любенов на сцената ще излязат и Ангел Демирев - китара, както и Михаил Иванов – контрабас.

Събитието е част от Салон на изкуствата 2013, чиито продуцент е НДК. Мартин Любенов учи акордеон при един от най-добрите педагози в България – Ангел Вангелов.

От 2000-а става част от виенската група "Чушенкапеле" и се установява във Виена. Носител е на много награди – австрийската награда за уърлд мюзик през 2005 г., френската награда за джаз-инструменталист "Гюс Визьор" през 2006 г.

В България работи за филма "Мисия Лондон" на режисьора Димитър Митовски и др.

Дядо му е бил тромпетист в придворния оркестър на цар Борис III, а баща му - барабанист от групата на Ибро Лолов, единствения по времето на социализма субсидиран от държавата цигански бенд.

Свири на на акордеони с марка "Скандали", който по думите му е "Страдивари" на акордеоните. Билети за концерта може да закупите в билетния център на НДК и в мрежата на "Ивентим".

"Салон на изкуствата" е част от календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@