Туристическите класации, в които влезе България през 2014
Източник: Thinkstock/Guliver
5

К огато става дума, че България е попаднала в някаква класация, част от българите си мислят: „Ето! Пак ще сме най-нещастните, най-бедните или тези на дъното“. Да, ама не! Особено когато става дума за природата и забележителностите на нашата родина.

През 2014 г. България влезе в редица класации, свързани с туризъм. От София през Пловдив, та чак до Черно море – страната ни става все по-популярна дестинация за чужденците.

Още на 2 януари стана ясно, че България е класирана на осмо място в топ 10 на най-добрите места за посещение през 2014 г., подбрани от британското туристическо издателство със 130-годишна история – "Ръф Гайдс" (Rough Guides).

Страната ни е привлякла вниманието с невероятните си плажове, минералната вода, ниските цени, културно-историческите обекти и приятелски настроените хора. Всичко това прави България "една интригуваща дестинация", смятат от издателството.

Британците посочват, че черноморските курорти привличат най-много посетители, но карането на ски, пешеходният туризъм и планинското колоездене стават все по-популярни.

Изброени са и осем неща в страната, които не са за изпускане.

На първо място е храм-паметникът "Александър Невски", следван от Рилския манастир, Старият град в Пловдив, природен парк Витоша, Копривщица, плажните барове по Черноморието, киселото мляко и разнообразието от птици в резерватите.

Отново през януари българският град Перник попадна в класацията топ 15 на най-препоръчваните зимни дестинации на сп. "Нашънъл джиографик" (Вж. класацията).
Специализираното издание съветва читателите си да посетят фестивала "Сурва".

Така страната ни попадна в позитивна класация редом до Франция и столицата Париж, където хората могат да се насладят на зимна романтична обстановка, както и САЩ с Маями, където се провежда Зимен фестивал в горещините.

По-специално за нас списанието пише, че западният регион в България има традицията да гони злите духове с животински маски, отекващи силни звуци от чанове, ритмични танци и огньове.

През месец май „Хъфингтън пост“ включи страната ни в класацията „15 места, които да посетите, преди да станат популярни“.

„София е най-евтиният европейски туристически град за 2014 г. Сигурни сме, че столицата на България няма да остане тайна за туристите още дълго“, отбелязва изданието.

Според публикацията в града се преплитат модерна космополитност, красиви древни църкви и архитектура от времето на Османската империя.

Източник: Thinkstock/Guliver

Само месец по-късно Несебър влезе в класация за 10-те невероятни места на Балканите.

В подреждането на македонския сайт "Пулс 24" България е на седмо място с черноморския град Несебър, който е един от най-древните градове в Европа, основан преди 3200 години.

През античността градът е наричан Месамбрия, през Средновековието – Месемврия, а по-късно – Несебър. За вековната история на Стария Несебър свидетелстват множеството археологически находки.

Източник: Thinkstock/Guliver

През юли и август израелският писател Елис Шуман, който е автор и в „Хъфингтън пост“, посвети две публикации на страната ни.

"България? Защо да посетим България? България е красива страна – с величествени планини, слънчеви плажове, живописни села, добра храна и гостоприемни хора. И е изключително евтина“, така започва една от публикациите на Шуман, посветена на нашата страна.

В статията авторът дава десет причини чужденците да посетят България. Сред тях са – розите, киселото мляко, шопската салата, гайдите и мартеницата.

Следващата публикация на Шуман, който в продължение на две години е живял у нас, бе с гръмкото заглавие „България – забравеното балканско бижу“.

За живота си у нас Шуман разказва, че е трябвало бързо да се адаптира към предизвикателството да живее в "страна от Източна Европа".

"Пътувахме много – от планините, та до пясъчното крайбрежие на Черно море. Това, което видяхме, ни изненада. Редом до стремежа на държавата да бъде част от модерния свят, усетихме силното желание на българите да съхранят миналото си", разказва авторът.

Елис Шуман споделя, че е се е сблъсквал с това навсякъде.

Ако на едната нива работи модерен трактор, то на другата човекът обработва земята си, използвайки животински впряг, продължава с описанието си пътешественикът.

"Селата и градовете са запазили своята възрожденска архитектура от XIX в., а етнографските музеи, които разкриват модата, религията и обичаите от миналото, са основна атракция навсякъде", разказва още Шуман.

"Посрещането на пролетта с раздаването на мартеници, които не трябва да се свалят, докато не се види щъркел или цъфнало дърво – България. Кукерите, които танцуват с чанове, закачени на поясите им, за да изгонят злите духове – България. Шопската салата – България. Почитта към розите и уважението към манастирите в една развита държава – България", описва авторът.

Шуман е категоричен, че българите са горди хора, борещи се да открият себе си след края на комунистическия строй в страната през 1989 г.

През септември Пловдив пък се нареди в класация на най-старите населявани градове в света на "Дейли Телеграф".

„Вторият по големина град в България, Пловдив първоначално е бил тракийско селище, преди да стане важен римски град. По-късно пада в ръцете на византийци и османци, преди да стане част от България“, пише изданието. Градът е главен културен център и разполага с много древни руини, включително римския амфитеатър и акведукт, както и османски бани.

Източник: Thinkstock/Guliver

Само месец по-късно Пловдив се оказа на шесто място в класация на престижния пътеводител "Лоунли планет" за водещите туристически дестинации през 2015 г.
Първите три места са отредени за Вашингтон (САЩ), Ел Чалтен (Аржентина), и Милано (Италия). Следват Цермат (Швейцария), Валета (Малта) и българският Пловдив.

Пловдив е представен като "един от най-красивите стари градове в Европа на фона на Родопите, исторически съкровища, тих нощен живот.

"Има много причини да изследвате Пловдив, но последните десетилетия шлифоваха втория по големина град в България. Неговите забележителни руини (включително римски театър в центъра на търговската част) бяха бавно разкрити през 70-те и 80-те години на миналия век. И през първото десетилетие на новия век исторически сгради, оставени да събират прах, бяха чудесно превърнати в музеи, ресторанти и хотели", пише в публикацията за родния град.

Източник: Thinkstock/Guliver

"Най-сетне Пловдив излезе от пашкула си: с очарователните си калдъръмени улички, деликатно боядисани къщи, занаятчийски магазинчета, чудновати музеи и изкушаващо достъпни цени за пазаруване", пише още "Лоунли планет".

Според публикацията Старият град блести с различни топли и студени нюанси - "кутия с бижута, в която има дървени къщи и църковни кули".

Цветни забележителности като камбанарията на църквата "Св. Неделя" в Пловдив създават очевиден контраст с други творения – като фонтана с металната спирала в центъра на града и сградата на пощата, пише още изданието.

"Когато задоволите културния си апетит, Роподите ще ви примамят извън града", продължава публикацията.

"Лоунли планет" предлага на туристите да посетят и историческата Асенова крепост и да потърсят спокойствие в Бачковския манастир.

През ноември синагогата в София пък влезе в списъка на "Архитекчъръл дайджест" за красивите храмове по света.

Източник: Thinkstock/Guliver

Синагогата в София е най-голямата на Балканите и е построена през 1909 г. В нейната архитектура австро-унгарският архитект Фридрих Грюнангер комбинира мавритански и венециански стил. Олтарът е на пиедестал от бял мрамор, заобиколен с изящни перила. Сградата е засегната от бомбардировките през 1944 г. Възстановена е в чест на 100-годишнината на синагогата.

През същия месец столицата ни се класира на 11-то място в проучване на най-добрите хотели в света, предаде Си Ен Ен.

Тогава туристическият уеб сайт Agoda.com обяви резултатите от последното си проучване „Травел смартс“, което дава отговор на въпроса къде се намират най-добрите хотели в света.

Анализирани са мненията на почти 7 млн. потребители, които са оценявали хотелите в шест различни категории по скалата от 0 до 10 (например: обслужване, природни дадености на съответния град,  разнообразие от забавления и атракции, съотношение цена-качество).

Проучването класира 25-те хотела с най-висок рейтинг през 2014 г. Победителят в класацията безспорно е южноафриканският град Кейптаун, който събра 8,43 точки от възможни 10.

София пък събира 8,09 точки и така се нарежда на 11 място, изпреварвайки градове като Верона, Чикаго и Гранада.

Източник: Thinkstock/Guliver

България става все по-популярна туристическа дестинация. Класациите през 2014 г., където попадаме абсолютно заслужено заради богатата си история, култура и красива и разнообразна природа, определено го доказват.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности