3

Б ългарският град Перник попадна в класацията топ 15 на най-препоръчваните зимни дестинации на сп. "Нашънъл джиографик" (Вж. класацията).

Специализираното издание съветва читателите си да посетят фестивала "Сурва" (Вж. програмата на фестивала), който България очаква тази година да бъде вписан в листата на ЮНЕСКО на нематериалното наследство на човечеството.

Така страната ни попада в позитивна класация редом до Франция и столицата Париж, където хората могат да се насладят на зимна романтична обстановка, както и САЩ с Маями, където се провежда Зимен фестивал в горещините.

По-специално за нас, списанието пише, че западният регион в България има традицията да гони злите духове с животински маски, отекващи силни звуци от чанове, ритмични танци и огньове.

Пише още кога се провеждат кукерските игри тази година, а именно в периода 24-26 януари, като е упоменато и мястото – на около 30 километра от столицата на България – София.

От авторитетното издание не пропускат да дадат няколко добри предложения къде могат да преспят туристите, като са посочени предимно луксозни хотели, а за препоръчване е да се пробват таратор и кавърма.

Сред любопитните факти, които издават от "Нашънъл джиографик" за българите е това, че ние празнуваме и рождените, и имените си дни, а пушенето не е порок за хората, но не може да се дими на обществени места.

"В България хората се кръщават често на светци и когато в православния ден е отбелязан празник на светец, хората, носещи името му, празнуват", казват от списанието.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@