9

М еню от ресторанта, в който са се хранили пътниците от първа класа на потъналия кораб "Титаник", бе продадено на търг за 60 хил. паунда.

Наддаването бе организирано в графство Уилтшър от аукционната къща "Хенри Олдридж". На менюто е отбелязана датата 12 април и в него са вписани ястията, които се предлагали в този ден.

Листът се оказал в джоба на палтото на французойката Елиз Люрет, с което тя напуснала потъващия кораб. Жената пътувала на борда на "Титаник" като прислужница на богатото семейство Спенсър. Тя успяла да се спаси, заедно с господарката си г-жа Спенсър, докато г-н Спенсър загинал.

На търга беше представена колекция от предмети от парахода, запазени от наследниците на Елиз Люрет. За 53 хил. долара беше продаден планът на палубата за първа класа на "Титаник". Благодарение на него Елиз и г-жа Спенсър намерили пътя към спасителните лодки.

За 39 хил. долара беше продадено писмо на инженера Джоузеф Бел, в което той описва как "Титаник" едва не се сблъскал с два други лайнера при отплаването си от пристанището Саутхемптън.

В нощта на 15 април 1912 година трансатлантическия кораб "Титаник" на път от Великобритания за САЩ, се сблъска с айсберг и потъна. В резултат от тази морска катастрофа загинаха над 1500 души, припомня агенцията.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@