Експертът казва: Няма лошо уиски!
Робърт Хикс   
Източник: Георги Димитров-Бруно (Vesti.bg)
15

"Няма такова нещо като лошо уиски. Просто някои са по-добри от други."

Това казва Робърт Хикс, който е в скоч индустрията от 1964 г. През годините придобива знания във всички области на производството - дестилация, отлежаване, смесване и бутилиране. Дълго време е блендър (човекът, който смесва т.нар. blended whisky) и мастър блендър, а после и посланик на марките за Teacher's, Laphroaig и Ardmore.

През 1998 получава наградата Дестилатор на годината. После печели престижното отличие още два пъти  - през 1999 г. и 2003 г.

Той вдига и завесата над някои тайни по време на първия уиски фестивал у нас, който започна на 4 октомври. Whiskey Fest Sofia 2012 ще продължи до 6 октомври. Провежда се във Военния клуб в столицата.

Специално за събитието у нас пристигнаха световни експерти, които водят майсторски класове, в които се дегустират вкусове от Ирландия, Шотландия, Америка и дори Япония.

По време на срещите си с любители и колекционери от България, експертите ще представят уникални бутилки, сред които ръчно изработено уиски от най-старата дестилерия в света - Kilbeggan, 50-годишно single malt уиски, както и реплика на най-голямата бутилка уиски в света.

50-годишното уиски е произведено в най-северния и отдалечен район на Шотландия, областта Оркни. Напитката е дело на Highland Park - един от най-уважаваните едномалцови уиски производители с повече от 200 години опит в дестилацията.

В света са произведени само 275 бутилки от специалната напитка, а цената им е близо 20 000 лв. всяка. Уискито е поставено в специална бутилка със солиден сребърен обков, ръчно изработен от шотландския дизайнер Маев Гилис.

С Робърт Хикс разговаря Георги Войнов.

- "Няма лошо уиски. Просто някои са по-добри от други." Защо?

- Дълги години съм бил мастър блендър, а и блендър. Всички блендъри, които смесват скоч, се старят да пуснат до бутилиране само най-доброто уиски, на което са способни. Никой няма да пусне лошо уиски. Просто наистина някои са по-добри от останалите.

Да, може много рядко да попаднете на лошо уиски. Както при виното - тапата да не му е била наред и да мирише на мухъл. Много рядко подобно нещо може да се случи и с уискито. Може докато е пренасяно до съответния пазар, да не е съхранявано правилно или пък в магазина да е изложено на пряка слънчева светлина - това се отразява на вкуса.

Така че не трябва да си пазите уискито... Последните десетина година има едно явление, което не одобрявам - да се купува уиски с цел да се препродаде по-късно на печалба. Да се купува като инвестиция, а не за да бъде изпито.

- Защо, след като това се прави с виното?

- Не, аз също купувам вино. Но го купувам за пиене. Макар че го съхранявам 4-5 години, защото виното има нужда от това време.

При уискито не е така. Купуваш бутилка уиски днес и можеш още същия ден да си я изпиеш. Не казвам да се изпие за един ден, де!

Но няма нужда уискито да се чака. Аз съм сложил най-доброто уиски, което съм могъл да направя, в бутилката, така че просто може да я отворите и да се наслаждавате на съдържанието.

Като съхранявате толкова дълго време уискито, не може да сте сигурни, че го правите по правилния начин. Уискито е леко киселинно (чисто химически) и взаимодейства със стъклото.

През 80-те години имахме известен проблем със стъклото, от което бяха изработени бутилките. След около три години вече можеше да се забележи промяна във вкуса. Аз можех да я забележа. В края на 70-те и началото на 80-те всъщност стъкларската индустрия в Обединеното кралство измисли нов метод за производство на бутилки за уиски - със специално покритие, което запечатва стъклото с микрофилм и не му дава да взаимодейства с уискито. Но никога не може да се гарантира, че всичко е 100% сигурно. Особено ако си купувате уиски отпреди 80-те години, имайте предвид, че може да не е точно това, което очаквате.

- С две думи, уискито не е като виното в това отношение?

- О, не, не. Обаче пък трябва да си призная, че съм опитвал уиски, бутилирано през 30-те години, и беше страхотно. Зависи как е съхранявано.

Как трябва да се съхранява? Като виното: на тъмно, на около 8-9 градуса температура, но за разлика от виното, бутилката е изправена, а не легнала.

- Относно професията, с която сте бил толкова години - мастър блендър - къде е науката и къде е магията?

- Няма наука. Да, магия - да. Науката може да ви каже съставките на уискито. Но не може да ви каже дали е добро или лошо. Или каква е разликата между две уискита.

Има само едно нещо, което може да ви каже как да смесвате уискито - носът (и умът ви). Обонянието е 10 хил. пъти по-точно от вкуса.

В нормален работен ден, преди да се пенсионирам като мастер блендър, обикновено трябва да тествам между 600 и 1200 мостри на ден. Ставам в седем сутринта и работя до шест вечерта. Можете ли даже да си представите да пиеш толоква? Към 8 ч. би трябвало да съм пиян.

Физически няма как да стане да се пие толкова. Дори само като помирисваш алкохола, ти влиза в кръвта. Така че може леко да се понапиеш. Понякога просто искам кола и шофьор да ме приберат до вкъщи, защото не мога да карам - имам си дрегер в работата. Та, влиза алкохол в кръвта и само с мирисане на уиски, но принципно е много малко.

Тестваш всяко буре, а всяко буре е малко различно - зависи от дървото, много малки нюанси, но ги усещам. Приключвам няколкостотин проби и мозъкът ми работи, "изчислвява" вкуса. В някои бурета уискито например не е достатъчно отлежало. В други е повече. А и двете неща не са желателни, това се отразява на вкуса.

И накрая трябва да бутилираме, така че всичко да е, както винаги е било - вкусът трябва да е постоянен, ден след ден, без промени. Не можем да кажем тази година уискито ни стана страхотно, а друга да кажем, че не е била толкова добра. Трябва винаги да е едно и също.

Така че опитваш от някое буре, преценяваш, спомняш си, че преди две седмици си опитал друго буре, с което двете ще се допълнят, смесваш ги и тогава "сметката" на вкусовете в ума ми се получава.

Не е нещо, което можеш да научиш в университета или в някой курс. Опитът е всичко. Е, можеш да дойдеш в Шотландия и да се учиш как да смесваш уиски, да учиш какви са качествата и вкусовете на уискито. Но си представете 800 бутилки, 40 различни малцови уискита, отлежали между 5 и 11 години, от различни региони. И вие трябва да се разходите сред тия 800 уискита и да прецените всяко от тях. И като свършите, ще знаете дали можете да смесвате уиски или не.

Опит, обоняние, памет - това ви трябва.

- Колко миризми може да различи носът на един професионалист?

- Не знам... Но работихме през 80-те с Университета в Бърмингам по тоя въпрос. Вероятно искаха безплатно уиски... Но заради работата си наистина имам голям интерес към обонянието. То е почти напълно развито, когато човек е на 10 години. За целия си по-нататъшен живот човек опитва за пръв път само около десетина процента от миризмите, които познава.

Повечето хора различават 200-300 отделни миризми. Но те не мислят за тях. Ето пример - влизате в ресторант и какво си мислите? Мирише добре? Значи ще е вкусно. Или не чак толкова добре? Значи може и да не е вкусно.

Но мислите само за общата миризма.

Учените казват, че един човек с моята професия може да различи 10 000 миризми. Не мога да ви ги изброя, дори и 100 вероятно не мога. Но като взема чаша уиски това отприщва паметта - и всеки път като помириша това отключва някакъв спомен. Жена ми ме мрази...

- Защо?

- Ами, женени сме от 45 години...

Шегувам се, имам щастлив брак. Но отиваме на почивка или в ресторант... И като бях по-млад, помирисвам нещо, преди да си хапна от него, и се опитвам да разгадая всички миризми.

Или ако отидем в чужбуина, ходиш си по улицата и усещаш някаква миризма. Нормалните хора си продължават пътя, а пък аз отивам да проверя каква е тая миризма, така че ако отново се сблъскам с нея, да я знам каква е, да я класифицирам... Имам си нещо като речник на миризмите в мозъка - като помириша нещо, отварям го, аха - това е!

- Как си поддържате носа във форма?

- Като тествам уиски... Не, не се шегувам! Жена ми ме мрази и за това. Работя по цяла година, имам отпуск през лятото и десетина дни по Коледа. И винаги все така се получава, че ако почивам през зимата, в рамките на два дни задължително хващам настинка... Ако работя по цяла година, няма проблем - всички бактерии са убити...

- Освен мирисането на уиски, да си поговорим и за това как го пием...

- Как му се "наслаждаваме". Зависи от три неща. На първо място - от това къде съм. Дали съм си вкъщи, в чужбина, на село. Зависи колко е часът - дали е закуска...

- Пиете на закуска?!

- О, имам история за това... Та за времето - зависи дали е закуска, дали е обяд, дали е вечерта. И трето нещо - с кого си: дали си с приятели, само със семейството си или с бизнес партньори. Всичко това влияе на избора ви. Не може никога да кажете: пия това и това, винаги само с една бучка лед, например.

В идеални условия, бих пил Laphroaig Quarter Cask с малко лед.

А, историята за пиенето сутринта... Нормално не пия сутрин или дори по обяд. Но веднъж бях по работа в Япония и трябваше да направим една презентация сутринта пред бизнесмени, които нямат възможност да дойдат вечерта. И представете си, 8 ч. сутринта... Изпихме по три чаши. Пък те после можеха да отидат на работа да си дремнат до края на деня, а аз имах презентации до късно вечерта...

- Какви количества пиете в Шотландия?

- През годините има промяна. Не само Шотландия, да видим ситуацията в цялото Обединено кралство. За последните 40 години продажбите на blended уиски са паднали с около 40%. Но какво се случва? Тогава почти не се продаваха single malt уискита. Хората отиваха в бара и всичко там е blended, направено да се пие по-лесно.

- Какво означава "да се пие по лесно"?

- Малко история. До 60-те години на XIX в. всички пият малцово уиски. Не всички, де, защото богатите не пиели уиски, това е било за простолюдието, за обикновените хора, хората на село. Хората с пари пиели вино.

При това уискито е било доста различно - ако е било "отлежало" няколко дни или седмици, направо сте извадили късмет. То е и много опушено - заради торфа, с който се суши малцът, а и със много силен вкус.

Около 1830 г. започват да се правят т.нар. зърнени уискита (grain whisky), които са по-светли и по-леки. А около 1860 започват да се смесват - така малцовото се омекотява. И после само за 20 години single malt уискито на практика изчезва. 99,99% са смесени. Този тип става популярен и в чужбина, затова следващите 100 години почти няма single malt уиски.

През 80-те години на XX в. обаче то се завръща. Тъй като blended уискито е лесно за пиене, можеш да пиеш четири-пет, но то няма особено силен вкус, а послевкусът лесно отминава.

Ако обаче пиете single malt в бара няма да пиете няколко, а само едно или две. Затова изглежда, че продажбите на уиски са паднали последните 40 години. Пиенето се променя - пие се повече single malt, но то е по-малко като процент от продажбите.

А и говоря за нормалното пиене, не за младежите, някои от които излизат всеки уикенд, за да се "размажат". Като станеш на 25-26, примерно, улягаш. Излизаш, пиеш, за да се наслаждаваш. Нашият бизнес не подкрепя прекомерното пиене, напротив, призоваваме към отговорно консумиране: Наслаждавайте се на уискито, пийнете две-три, но не се напивайте.  

- Две-три? Колко е това в милилитри?

- Ами зависи къде се намирате. "Едно" не е едно и също в Шотландия и в Англия, например. А на някои места няма мярка, барманът ви отсипва в чашата от бутилката и това е. Зависи от мястото. Във всички е малко по-различно от останалите.

Шотландският поет Робърт Бърнс го е казал: "Ако човек знае колко точно уиски да пие на ден, ще живее вечно."

Аз опитвам да разбера колко е точното. 

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 8 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 11 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 12 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 12 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 14 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 14 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 15 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Снимката е илюстративна

В мистериозния "град на инките": Стотици черни "паяци" са забелязани на Марс

Любопитно Преди 15 часа

Повече за живота на Червената планета четете в следващите редове

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи